luni, 27 februarie 2017

Interviu cu Monica Ramirez

Monica Ramirez locuiește în SUA, unde a publicat nouă romane. Bucureşteancă, absolventă a Belford University din California, cu o diplomă de Creative Writing, membră a EWA – Espionage Writers of America, și a Romanian Crime Writers Club, a debutat în România cu Asasin La Feminin, primul volum tradus în limba română din Seria Alina Marinescu, apărut la editura Blue Ink Waters Press din America în ordinea care urmează: The Unwilling Assassin, Whispered Identities, Balance of Power, Beyond Smoke and Shadows, Abyss și Requiem for an Assasin. Editura Boson Books i-a publicat cele două romane istorice de dragoste, Intimate Strangers Affair și Kit Black, precum și thriller-ul Blackout.
Au mai apărut în România: Seria Alina Marinescu, recent publicată la editura Librex Publishing într-o nouă ediție și condiții grafice de excepție, Kit Black, Cum se scrie un best-seller - Tehnica americană pentru a transforma o idee într-un roman de succes, Traficantul de Umbre, Seducția apei, Viață dublă la Veneția, Fantoma de pe lac. În prezent, Monica are în lucru Cealaltă jumătate de vis, un thriller/romance/fantasy.
1. Povestește-ne cea mai frumoasă amintire a ta.

Am lucrat o vreme pe vapoare de croazieră și cum toată viața am avut o slăbiciune inexplicabilă pentru mare și corăbii, probabil cea mai frumoasă amintire se leagă de primul moment în care am pășit pe puntea unui vapor aflat în larg. Întinderea nesfârșită de ape, vântul, sunetul valurilor, absolut totul mi-a indus o senzație de libertate mai presus de cuvinte.


2. Descrie în trei cuvinte seria ta de debut.

Sper că ai glumit cu astea trei cuvinte, pentru că o să sar calul rău de tot la întrebarea asta :) O să aleg trei (patru!) cuvinte, trei propoziții și o descriere mult mai complexă. Sorry, nu mă pot abține!

Cele trei (patru!) cuvinte care descriu Seria Alina Marinescu ar fi: enigmatică, provocatoare, poveste reală.

Cele trei propoziții: Trecutul nu mai există. Prezentul nu le aparține. Viitorul nu le este promis.

Și restul...
O lume întunecată și opresivă, dincolo de invizibil. O iubire condamnată. Alina Marinescu și Alex Therein au fost antrenați pentru a deveni cei mai periculoși asasini din lume, prima lor misiune fiind să devină fantome în propriile vieți. Soldații perfecți nu au sentimente și nu se opun niciodată ordinelor. Alex e mai mult o iluzie creată cu ajutorul oglinzilor. Un înger al morții. Economia totală de gesturi și cuvinte se justifică doar prin aura letală pe care o proiectează. În ciuda faptului că încearcă s-o modeleze după același tipar, Alina rămâne complexă și tridimensională într-o lume limitată emoțional, unidimensională, de unde și complexitatea dramei întregii ei existențe. Conflictul psihologic este enorm, Alina devenind fără voie un asasin de elită.
Violență, intrigă, iubire și ură, atracție și respingere într-o lume secretă și complicată. Organizația Elite reprezintă opusul societății ideale. Odată intrați în joc, agenții operativi nu se mai pot retrage, nu pot pleca acasă la terminarea programului de lucru. Elite le acaparează viețile complet, invadându-le simțurile, intimitatea, de cele mai multe ori chiar gândurile. În lumea lor morala se opune în mod direct logicii, datoria anulează iubirea și umanitatea, autoritatea anulează compasiunea, eficiența justifică victimele colaterale. Iubirea reprezintă un risc cu potențial letal și nu toți cei implicați îi pot supraviețui.

Ți-am spus că voi sări calul grav și m-am ținut de cuvânt :))



3. Crezi că te identifici în vreun fel cu Alina, fata fragilă ce învaţă treptat să fie puternică?

Monica Ramirez și Alina Marinescu sunt una, un amalgam unitar. Una începe acolo unde se sfârșeste cealaltă. Ok, ok, nu dați cu pietre! Sunt conștientă de faptul că e un răspuns de tipul politician care-ți îndrugă ceva din care nu înțelegi mai nimic, dar mai multe nu pot spune...



4. Eşti membră a EWA - Espionage Writers of America, felicitari! Spionajul te-a pasionat dintotdeauna?

Da, lumea spionajului este una aparte. E reală și se împletește în mod nevăzut cu lumea noastră, dar nu se știu prea multe detalii din interior. Până la urmă, cam asta și e ideea, să rămână secretă. Poveștile ei sunt extrem de ofertante prin prisma unui scriitor. Și cum o cunosc în mod intim, era păcat să nu profit din plin de acest aspect, mai ales că nu foarte mulți autori români au abordat acest gen literar.

5. De ce crezi că ai avut mai mult succes în România decât în state?

Dacă a nu avea succes în State se traduce prin cecuri consistente cu drepturi de autor ce-mi sosesc cu o regularitate de ceas elvețian la fiecare șase luni, atunci probabil așa o fi. Succesul din State se reflectă în bani, nu neapărat în cuvinte. Motiv pentru care la ei treaba cu scrisul se numește industria cărții. În România importante sunt cuvintele. Motiv pentru care la noi treaba cu scrisul habar n-am cum se numește.


6. Cam cât câştigă un scriitor în România? Crezi că această meserie e subapreciată în ţara noastră?

Răspunsul la prima întrebare e probabil deja clișeic, dar nu există unul mai bun: Altă întrebare. Meserie subapreciată? How about inexistentă... Meseria de scriitor român nu există, pentru că nimeni nu reușește să trăiască doar din scris. Și aici mă refer strict la literatură de orice gen ar fi ea. Sunt unii care sar repede să te contrazică atunci când afirmi asta, dar cei care reușesc să trăiască din scris sunt nevoiți să îmbine jurnalismul și uneori chiar scrierea de discursuri politice cu munca de traducător și alte variații pe temă. Ceea ce nu se pune. Adevărul gol-goluț e că nu se poate trăi doar din drepturile de autor. Punct. Drept pentru care meseria de scriitor ca atare nu există în Romînia, s-a transformat mai mult într-o pasiune fără de care simți că nu poți respira. Și, da, practicanții sunt niște nebuni visători cu mintea pe pereți.

7. Îţi plac şi alte genuri in afara de thriller?

În general scriu thriller îmbinat cu romance. E adevărat că am scris două romane care conțin și elemente de fantasy, mă refer aici la Viață dublă la Veneția și Fantoma de pe lac. Și mai am una în lucru pentru anul viitor. Dar în general mă axez pe thriller/romance. Recunosc cu mâna pe inimă că nu mă prea atrage genul SF nici ca scriitor, nici ca cititor. Probabil și datorită faptului că-mi plac mult mai mult subiectele bine ancorate în realitate.

8. Crezi că e bine să amestecam viaţa profesională cu cea intimă, aşa cum o fac Alina şi Alex?

Categoric, nu! Asta cel puțin teoretic. În practică, viața nu se reduce niciodată la alb și negru, ci mai degrabă la nuanțe de gri, așa că... Sunt o adeptă convinsă a perceptului never say never. Până la urmă, judecata logică și rațională pălește mereu în fața sentimentelor și viața te duce mereu pe căi întortocheate și nebănuite. Poate chiar acest aspect reprezintă frumusețea ei, altfel probabil ne-am plictisi de moarte!

9. Urmăreşti seriale / filme? Dacă da care sunt preferatele tale?

Da! Atunci când am timp, ceea ce nu se întâmplă prea des. Preferetele mele ar fi Homeland, Covert Affair, 24, The Americans... Ce altceva să-mi placă? :)) Bine, mai sunt Game of Thrones, Sherlock, The Mentalist, Lost, lista e foarte lungă.


10. Ne poţi vorbi despre următorul tău roman "Cealaltă jumătate de vis"?

E un thriller/romance/fantasy, deja scris în limba engleză, așa cum îmi scriu toate romanele. Acum e în curs de traducere/rescriere în limba română. Povestea este a unui căpitan de corabie care bântuie lumea dintre vis și realitate, totul datorându-se unui blestem vechi de sute de ani. Ajuns în timpurile noastre, reușește să comunice prin vise cu o căutătoare de epave și comori demult pierdute pe fundul oceanului, ceea ce-l poate ajuta să revină în lumea reală. Numai că... și de aici intrăm în acțiune :) Cel mai probabil va apărea la anul la Editura Librex Publishing, pentru că anul acesta e rezervat reeditării romanelor mele deja apărute. Seria Alina Marinescu tocmai ce-a apărut, urmează Traficantul de umbre, Seducția apei, Viață dublă la Veneția și Fantoma de pe lac. Toate patru apar la Gaudeamus.


11. Ai vreun mesaj pentru cititorii blogului?

Le mulțumesc că există și că, mai nou, sunt interesați de autorii români. Până acum vreo cinci ani, nu prea se știa că avem și scriitorii români vii, unii dintre ei chiar foarte buni. Îi îmbrățișez pe toți cu mult drag și le mulțumesc că-și rup din timpul lor pentru a ne citi și susține. Fără ei nimic n-ar mai fi posibil. Iar pentru cei care încă nu mi-au citit romanele, am un mesaj nu tocmai modest: Habar n-aveți ce pierdeți! :)

Puteți achiziționa romanele Monicăi Ramirez, dând click pe imaginea de mai jos și veți primi autograf și o cutie cadou în care să le țineți:


În plus uitați ce frumos ar arăta în bibliotecă :)
Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu