marți, 28 februarie 2017

Despre „The hate u give”: propaganda anti-rasistă

Lansarea romanului „The hate u give” a avut loc azi: 28 februarie 2017.

Inspirată de mișcarea Black Lives Matter, mistuitoarea carte de debut a lui Angie Thomas despre o fată obișnuită care trăiește în circumstanțe neobișnuite, vorbește despre probleme de racism și despre violența poliției cu inteligență, din inimă și cu o curajoasă onestitate. A fost inclusă pe lista EpicReads de cărți care trebuie citite neapărat în luna februarie, anul acesta și drepturile de ecranizare au fost deja vândute lui Fox 2000/ Template Hill Production.

Starr Carter (16 ani) trăiește în două lumi: cea din cartierul ei sărac unde locuiește și extravaganta școală pregătitoare unde merge, echilibrul dintre aceste lumi e distrus când Starr e martora morții celui mai bun prieten al ei din copilărie, Khalil, ucis de mâna polițiștilor. Khalil era neînarmat.

La scurt timp după aceea, moartea lui devine un lucru cunoscut în toată țara. Câțiva îl numesc ucigaș, sau poate traficant de droguri și șef de bandă. Protestanții ies în stradă în numele lui Khalil. Câțiva polițiști și cel mai mare traficant de droguri din zonă încearcă să o intimideze pe Starr și pe familia ei. Ceea ce toată lumea vrea să știe e: ce s-a întâmplat cu adevărat în noaptea aceea?

Dar ceea ce Starr va -sau nu va- spune ar putea să îi dea peste cap comunitatea. De asemenea, i-ar putea pune în pericol viața.

Laude pentru „The hate u give”:
„Angie Thomas a scris una dintre cele mai uluitoare, spelendide, apăsătoare povești, care va fi reamintită ca un clasic al timpurilor noastre.” -John Green, autorul „Sub aceeași stea” (editura trei)

„Neînfricat de onestă și sfâșietor de umană. Toată lumea ar trebui să citească cartea asta.” - Becky Albertalli, autoarea „Simon și planul Homo Sapiens” (editura epica)

„2017 abia a început și cred că deja am găsit cea mai bună carte a anului 2017.” -Ana Grilo, book reviewer
„Sunt unele cărți care sunt importante și oportune, care merită citite pentru mesajul social/ politic pe care îl transmit. Umplu un gol de pe piață, fac valuri. Trebuie să existe. Și mai sunt și alte cărți care sunt bine scrise, care te încarcă emoțional și nu pot fi lăsate din mână - cărți care nu sunt atât de importante, dar sunt doar al dracu' de bune. Dar, la ocazii, găsești aceste cărți rare, minunate creaturi care sunt și importante și al dracu' de bune.
The hate u give e una dintre aceste cărți.” - Emily May, book reviewer, peste 3000 de cărți citite
„Oamenii numesc „The hate u give” cartea de bază a mișcării Black Lives Matter. În mod cert, există o explicație clară a mișcării - aici numită „Just Us for Justice” - dar e și o carte care nu se lasă din mână, ce debordează cu referințe la cultura pop și umor. Există diferențe enorme între Tupac Shakur, Harry Potter, „High School Musical” și Emmett Till și totuși toți par să își găsească locul în povestea lui Starr Carter, o fată de 16 ani care vede un polițist cum îi împușcă prietenul din copilărie, pe Khalil.”

Puteți citi trei capitole din carte aici (în engleză).
Puteți cumpăra cartea de pe Books Express:


Despre autoare:
Angie Thomas a fost născută, crescută și încă locuiește în Jackson, Mississipi, ceea ce e indicat și de accentul ei. E o fostă rapperiță adolescentină, a cărei cele mai mari realizări a fost un articol despre ea în Right-On! Magazine, cu o fotografie inclusă. A primit un BFA în scriere creativă de la Universitatea Belhaven și este o câștigătoare inaugurală a Walter Dean Myers Grant 2015, premiată de We Need Diverse Books. The hate u give e romanul ei de debut.

Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu