sâmbătă, 25 septembrie 2021

Grădina secretă de Frances H. Burnett ~ Recenzie


Titlu original: The Secret Garden
Gen: clasic
Editura: Canterbury Classics
An de apariție: 1911
Număr de pagini: 256
Rating:     

„  One of the new things people began to find out in the last century was that thoughts--just mere thoughts--are as powerful as electric batteries--as good for one as sunlight is, or as bad for one as poison.”

   

       

   Ceea ce multă lume refuză să observe, este că poveștile clasice pentru copii dețin multă înțelepciune, ascunsă sub aparența unei lecturi ușoare. Grădina secretă arată modul în care gândurile pot schimba viața unui om, cum agățându-te de un lucru ce îți face inima să bată mai puternic, înveți din nou să trăiești. Povestea lui Mary este o metaforă a maturizării, a căutării sensului vieții.
    Însă chiar văzută dintr-un unghi mai superficial, transformarea sinuoasă a fetiței este genul de poveste care îți încălzește inima și îți aduce zâmbetul pe buze. Mary, copilul veșnic imbufnat, care ne e antipatic precum tuturor la început, dezvăluie o fire sensibilă, care a trăit în bula sa, fără a avea oportunitatea de a descoperi lumea și de a-și face conexiuni. Fetița emoționează prin momentele în care realizează cât de ignorantă a fost, oarbă la problemele celor din jur, complet incapabilă de a-i înțelege, datorită traiului în singurătate din India.

„ ' I don't know what it is to be hungry' said Mary, with the indifference of ignorace.”

      Cartea obține o notă ușor comedică, atunci când fetița-monstru îl întâlnește accidental pe băiatul unchiului ei, cel ale cărui toane au reușit să bage în sperieți toți angajații tatălui său. Întâlnirea dintre cei doi este marcată de urlete și țipete, ambii copii fiind niște răsfățați, obișnuiți ca lucrurile să decurgă așa cum vor ei. Legătura dintre cei doi neadaptați se transformă însă într-o prietenie complet înduioșătoare, care ar putea face mii de flori să înflorească la vederea ei.

    Colin, verișorul lui Mary, este un personaj unic în cărțile pe care le-am citit până acum, care simbolizează speranța, care își găsește loc până și în cele mai sumbre momente ale vieții, dacă îi oferi o oportunitate de a ieși la suprafață. Chiar mai spectaculoasă decât transformarea lui Mary este cea a lui Colin, sărmanul băiețel care putea avea orice, mai puțin iubirea tatălui său, și care știa că avea să moară curând. Noii lui prieteni îl vor ajuta să descopere că lucrurile nu stau chiar așa cum crede el, și să-și regăsească forțele care au existat întotdeauna în interiorul său.

    Capodopera lui Frances H. Barnett nu reprezintă doar aducerea la viață a unei grădini demult uitate, ci ilustrează într-un mod înduioșător slăbiciunile ființei umane, care există laolaltă cu puterea de renaștere, în momentul în care o persoană își schimbă modul de a gândi. Poate că adevărata magie, despre care vorbea Colin, este chiar curajul de a-ți învinge propriile limite și tot ceea ce se întâmplă mai apoi. 

Share:

Un comentariu: