sâmbătă, 19 ianuarie 2019

Top 10 cărți pe care vreau să le citesc în 2019

Pentru că am extraordinar de multe cărți necitite în bibliotecă, la care mi-aș dori din suflet să ajung mi-am propus să fac acest top. Top 10 cărți pe care vreau să le citesc în 2019 în speranța că o să vă ajut și pe voi găsind niște carne proaspătă. Bineînțeles, probabil că nu voi ajunge la toate din ele, având în vedere promisiunile de cărți pentru noile apariții pe care ni le fac editurile, însă, așa cum spune și celebrul proverb, speranța moare ultima. 
Sper să vă placă și să vă ajute, nu uitați să-mi spuneți în secțiunea de comentarii care sunt cărțile pe care voi vreți să le citiți în noul an.


10. Apă pentru elefanți de Sara Gruen. 

Imagini pentru apa pentru elefanti

Primul rand: „Am nouazeci de ani. Sau nouazeci si trei. Ori una, ori alta". Ultimul rand: „Pentru mosneagul asta, circul e casa lui". Intre cele doua randuri se desfasoara povestea fascinanta a tanarului Jacob Jankowski, care in anii '30 isi face ucenicia vietii intr-unul dintre cele mai vestite circuri americane. Angajat sa aiba grija de animale, Jacob va descoperi sub marea cupola un univers cu personaje bizare si fascinante, dar cu reguli rigide ca ale unei caste. Insa va afla deopotriva ca circul nu inseamna numai stralucire si culoare, paiete si magie, rasete si ropote de aplauze, ci si animale maltratate, artisti in mizerie incercand sa uite sordidul cotidian cu ajutorul alcoolului de contrabanda, violenta si prostitutie, suferinta si tragedii, incertitudini si spaime. Pe acest fundal se perinda o galerie intreaga de figuri memorabile: Unchiul Al, directorul fara scrupule al circului; Kinko, clovnul pitic cu un zambet exagerat pictat pe chipul trist; „ciudatii“ cu trupuri contorsionate de suferinta; imprevizibilul si crudul August Rosenbluth, dresorul de animale care cade victima celor pe care i-a chinuit; Marlena, frumoasa lui sotie, dresoarea de cai, de care Jacob se indragosteste naprasnic si alaturi de care traieste o patimasa poveste de iubire; Rosie, elefantita cu personalitate si cu un secret care-i pune viata in primejdie. Fotografii alb-negru insotesc textul – instantanee surprinse la circurile americane de la inceputul secolului XX, imortalizand o lume unde minunile sunt iscate cu o lovitura de bagheta, se spulbera odata cu ultimul acord al orchestrei, dar iti lasa amintiri de-o viata.

9. Prințesa de hârtie de Erin Watt 

Printesa de hartie - Erin Watt

Bani. Excese. Secrete. Intra in lumea familiei Royal. Ella Harper e o supravietuitoare – o optimista pragmatica. Viata ei n-a fost usoara. S-a tot mutat din oras in oras impreuna cu mama sa, chinuindu-se sa faca rost de bani si sperand ca intr-o zi sa scape de saracie. Dar mama ei a murit, iar Ella a ramas singura pe lume. Acum il cunoaste pe Callum Royal, un om de afaceri multimilionar, si viata ei se schimba. Are parte de lux si de bogatie. Totusi, ceva ciudat se intampla in casa familiei Royal. Cei cinci baieti ai lui Callum, toti irezistibili, ascund un secret. Niciunul n-o vrea pe Ella in casa lor, mai ales Reed. Dar Ella se simte atrasa de el si va trebui sa lupte din toate puterile sa nu-i cada in plasa… Daca vrea sa ramana la familia Royal, trebuie sa invete regulile jocului.
    Un roman incitant despre o Cenusareasa a zilelor noastre si despre complicata lume a adolescentilor americani bogati.


8. Povestea mea de Michelle Obama 

Povestea mea - Michelle Obama

In memoriile ei, o opera de o reflexivitate profunda, scrisa intr-un stil fermecator, Michelle Obama ii invita pe cititori in lumea sa, facand o cronica a experientelor ce au format-o, pormind de la copilaria petrecuta in partea de sud a orasului Chicago, trecand prin anii in care a fost director executiv si a trebuit sa imbine responsabilitatile de mama cu cele profesionale, si ajungand la anii petrcuti la cea mai vestita adresa din lume. Descrie cu sinceritate desavarsita si cu o inteligenta vie reusitele si dezamagirile, atat din plan public, cat si din cel personal, relatandu-si povestea asa cum a trait-o, folosindu-se de propriile ei cuvinte si asa cum doreste ea. Plina de caldura, de intelepciune si de revelatii, Povestea mea este o insumare neobisnuit de intima ce vine din partea unei femei inimoase si plina de caracter, care a sfidat necontenit asteptarile, si a carei poveste ne inspira.

7. Războiul Ciocolatei de Robert Cormier 

Razboiul ciocolatei - Robert Cormier

Sa indraznesc sa tulbur universul? Este intrebarea pe care Jerry Renault o vede in fiecare zi, pe un afis lipit in dulapul sau de la scoala. Fara sa inteleaga prea bine ce inseamna asta, va fi totusi pus in situatia de a tulbura daca nu universul, cel putin microuniversul in care invata, liceul Trinity. Pornind de la un fapt aparent inofensiv, refuzul de a participa la vanzarea anuala de ciocolata organizata de scoala, Jerry va starni un razboi din care va fi greu la final sa va dati seama care este linia de demarcatie dintre invinsi si invingatori.
    Considerat unul dintre cele mai bune, dar si controversate romane pentru tineri, din toate timpurile, aflandu-se pe locul 5 in topul celor mai frecvent interzise carti de peste ocean, Razboiul ciocolatei reuseste sa ofere o imagine zguduitoare a vietii intr-un liceu conservator.

6. Ținutul țânțarilor de David Arnold

Tinutul tantarilor - David Arnold

Mim nu e bine. Epiglota deplasata si ochiul cu care nu mai vede sunt ultimele sale griji. Familia i se destrama repede, tanara de 16 ani sufera de nevroza. 
Mim e nevoita sa se mute in celalalt colt al tarii impreuna cu tatal si noua lui sotie. 
Cand afla ca mama ei e bolnava, Mim fuge de-acasa, hotarata sa strabata cei 1524 de kilometri care o despart de ea. 
Drumul nu e doar lung, ci se dovedeste si dificil de strabatut, caci intalnirile si confruntarile cu diverse personaje si propriii demoni o pun la grea incercare.

5. Cronici din San Francisco de Armistead Maupid

Cronici din San Francisco - Armistead Maupin

In anii ’70, Mary Ann Singleton, provinciala naiva din Ohio, ajunge la San Francisco, unde trebuie sa renunte rapid la provincialism si la reflexele educatiei puritane. Inchiriaza o camera in Barbary Lane la numarul 28, intr-un complex detinut de o proprietara excentrica - de fapt un transsexual – pasionata de marijuana.
Mary Ann se imprieteneste cu toti ceilalti locatari: Mona – hipiota bisexuala, Brian – un heterosexual fustangiu, Norman – sinistrul locuitor al mansardei complexului, si cu Michael, un homosexual aratos cunoscut prietenilor drept Mouse (de la Mickey Mouse). 
Apar pe parcurs si alti prieteni care o insotesc pe Mary Ann in aventurile sale din San Francisco: un businessman arogant, pretentios si misogin, un sexagenar alcoolic, un fotomodel alb care isi schimba culoarea pielii in negru pentru pentru a avea mai mult succes, etc.

4. JurnaluL Annei Frank de Ari Folman, David Polonsky 

Jurnalul Annei Frank. Adaptare grafica - Ari Folman, David Polonsky

Jurnalul Annei Frank a fost publicat pentru prima oara acum sapte decenii, iar lumea a descoperit ororile nazismului prin ochii unei fete de 13 ani care, in ascunzatoarea unde s-a adapostit impreuna cu familia, in 1942, si-a notat cu candoare tot ceea ce traia si simtea.

Astazi, insemnarile zilnice ale Annei sunt transformate intr-un roman grafic bazat pe editia definitiva a jurnalului, oferindu-le tinerilor cititori o perspectiva neobisnuita si interesanta asupra istoriei, in care vocea adolescentei este insotita de imagini puternice, vii si lamuritoare.

3. Împăratul muștelor de William Golding 

Imparatul mustelor - William Golding

  Un grup de copii scapa cu viata din catastrofa prabusirii unui avion si incearca sa supravietuiasca pe o insula pustie din mijlocul Pacificului. Insa ceea ce ar putea fi aventura vietii lor, o noua robinsoniada departe de adulti si de regulile acestora, se transforma intr-un cosmar ucigator de vise: ura ia locul inocentei si crima se instapaneste peste o lume care-si rataceste busola. O parabola de o forta incredibila care ne ofera un raspuns deopotriva crud si realist la intrbarea: este libertatea absoluta calea spre paradis?

2. Vara Jucăriilor moarte de Antonio Hill 

Vara Jucariilor Moarte - Antonio Hill

Romanul este un thriller politist, a carui actiune se desfasoara pe durata a numai cinci zile, in atmosfera apasatoare a unei veri calduroase din Barcelona.
Protagonistul sau, inspectorul Hector Salgado, are de rezolvat un caz aparent simplu, sinuciderea unui tanar. Dar intriga se complica pe masura ce
Salgado intra intr-o lume a privilegiilor si a abuzurilor de putere din inalta societate din Barcelona, unde se va confrunta cu criminali periculosi, cu secrete
de mult ingropate si, in mod ciudat, cu propriul sau trecut. Un caz intunecat, violent si aparent imposibil de rezolvat, in care destinele personajelor se
intrepatrund, si care aduce la lumina vinovatii, razbunari, pacate si crime, adevaruri incomode ale celor mai puternice familii ale orasului. Deznodamantul
este unul surprinzator si lasa loc unui alt mister.

1. O vară în Long Island Ann Brashers 

O vara in Long Island - Ann Brashares

 Ray si Sasha impart un dormitor, se invart in aceleasi cercuri de prieteni, au aceleasi surori, dar nu s-au intalnit niciodata. Candva, tatal lui Sasha si mama lui Ray au fost casatoriti si au avut trei fiice. Dar casnicia lor s-a destramat. Acum exista doua familii noi cu doi copii noi, Sasha si Ray, iar in timpul lunilor de vara, ei impart pe rand o casa de pe plaja. Ajunsi deja la varsta adolescentei, Ray si Sasha sunt tot mai curiosi unul in privinta celuilalt. Cand se intalnesc intr-un final, se anunta o vara plina de romantism si secrete... si o tragedie care le va destrama sau vindeca familiile pentru totdeauna.

Toate cărțile pot fi achiziționate acum de pe librăria online Libris.
Lecturi plăcute!
Cu drag, Adela. 
Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu