duminică, 20 ianuarie 2019

Top 5 motive pentru care te ajută cărțile „care nu te ajută cu nimic”

      E trist că unii oameni chiar se întreabă acest lucru. Și totuși, credeți-mă pe cuvânt, majoritatea chiar dacă ar sta zile întregi să se gândească tot n-ar putea găsi un răspuns elocvent la această întrebare. Cred că vă este binecunoscută replica „Cititul e pierdere de timp” sau „Nu poți învăța lucruri decât din cărțile de specialitate” și aș vrea să detronăm odată pentru totdeauna aceste mituri și pentru prietenii noștri necititori, poate-poate deschid și ei o carte.


1. Cărțile îți dezvoltă vocabularul 

Vă pot spune acest lucru fără dubii. E un lucru simplu de înțeles: cu cât citești mai multe cărți, cu atât înveți mai multe cuvinte, iar acest lucru se întâmplă involuntar și fără niciun efort. Nu trebuie să dai fuga la dicționar de fiecare dată când îți iese în cale un cuvânt necunoscut, ci îi poți desprinde cu mare ușurință sensul din context.  Vei deveni un dex umblător fără să-ți dai seama. :))

2. ...și imaginația

Când urmărești un film, toate lucrurile îți sunt oferite pe tavă: aspectul personajelor, emoțiile lor, peisajele... dar atunci când citești autorul îți oferă doar anumite indicații, iar propriu tău creier trebuie să fie regizorul și să formeze atât scena de ansamblu, cât și detaliile semnificative. După ce vei fi pus în poziția de a crea atâtea lucruri în plan mental, în mod evident imaginația ta se va dezvolta extrem de mult și asta te va ajuta pe partea artistică. :)


3. Cartea e un refugiu în zilele rele

Când simți că cineva ți-a tăiat crăcuța de sub picioare, și că lumea s-a preschimbat deodată din roz bombon în negru, sau când vrei pur și simplu să iei o pauză de la tot, cărțile sunt acolo pentru tine. Ele te preiau din realitatea sumbră și te duc într-o lume fantastică la ani lumină distanță, undeva unde poți uita de toate problemele tale pentru un timp.

4. „Cărțile sunt prieteni reci, dar siguri.”

Când citești, întâlnești tot felul de personaje și te transpui în pielea multora dintre ele. Atunci când te simți singur, e o adevărată ușurare să poți auzi o glumă bună de la prietenii tăi de hârtie, sau să vezi cum un personaj se simte la fel de pustiit ca și tine. Niciodată nu poți fi cu adevărat singur când ai o carte prin preajmă.

5. Te dezvolți pe plan personal

După ce vezi fete care s-au luptat cu asasini plătiți, copiii care au înfruntat forțele malefice ale pădurii, detectivi care rezolvă cazuri de neelucidat, femei care se luptă cu dragoni și pitici care scapă de condamnarea la moarte, după toate acestea, pur și simplu nu mai ai posibilitatea de a sta pe loc. Trebuie să depui efort și să-ți întreci condiția, exact așa cum au făcut-o personajele tale preferate. Și astfel, te dezvolți personal.

Mai știți și alte motive, dragi cititori? Abia aștept să le citesc în secțiunea de comentarii și nu ezitați să le trimiteți! Haideți să le deschidem ochii și celor care nu ar pune niciodată mâna pe o carte. :)
Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu