miercuri, 30 octombrie 2019

Jumătate de rege (Marea Sfărâmată #1) de Joe Abercrombie

Titlu original: Half a King
Gen: YA, fantasy
Editura: Nemira
An de apariție: 2015
Număr de pagini: 308
Rating: 
Cartea poate fi achiziționată de aici.
„Odată, după ce tatăl său îl lovise la mânie, mama lui îl găsise pe Yarvi plângând. Prostul lovește, îi spusese. Înțeleptul zâmbește, observă și învață.
  Apoi
lovește.”
            

       Jumătate de rege este primul volum dintr-o serie plină de situații-limită, inamici imprevizibili și victorii mărunte. Viața lui Yarvi se schimbă radical când e obligat să urce pe tronul pe care nu și l-a dorit niciodată și să renunțe la micul lui paradis pentru a fi conducătorul unui popor care nu-l va vedea niciodată ca mai mult de jumătate de rege. Dar de aici lucrurile devin chiar și mai dificile.
       Un lucru pe care l-am apreciat enorm la Jumătate de Rege este că Joe Abercrombie nu a utilizat deloc proză purpurie sau detalii nesemnificative menite doar să lungească inutil cartea. Dimpotrivă. Cred că este prima carte în care fiecare cuvânt joacă un rol, fiecare silabă are o anumită forță și aproape fiecare propoziție îți dă de gândit.
Imagini pentru half a king tumblr
       Yarvi, protagonistul romanului, este o creatură firavă și cam stângace, care excelează doar la lucruri ce nu ar putea fi niciodată de folos regatului său (cum ar fi inteligența sau compasiunea, să zicem). Încă de când s-a născut a fost privit ca o creatură inferioară din cauza handicapului său fizic, și anume, lipsa unei mâini. Însă când tatăl și fratele lui mai mare sunt asasinați, Yarvi e obligat să preia coroana și astfel să devină victima unor comploturi de cea mai joasă speță.
      Yarvi ar fi trebuit să moară, însă zeii i-au permis cumva să trăiască, să aibă o șansă să-și îndeplinească jurământul cumplit și să-i ucidă pe cei care i-au dorit pieirea. Jumătatea de rege are de parcurs însă un drum lung până acolo, un drum oricum dar nu ușor, în care Zeița Morții le va sufla mereu în ceafă, lui și tovarășilor săi de drum. Cartea m-a ținut cu sufletul la gură tocmai pentru că nu este o poveste cu zâne, și lucrurile se puteau sfârși foarte prost în orice moment chiar și pentru personajul tău preferat.
     Călătoria din Jumătate de Rege este una de formare nu doar pentru protagonist, ci și pentru cititor. O odisee care îți schimbă perspectiva în legătură cu unele lucruri și care te ajută să le accepți cu mai multă ușurință pe altele. Nu i-am putut găsi nici măcar un lucru de reproșat, așadar este cartea mea preferată de anul acesta, și v-o recomand cu drag. Lecturi plăcute! :)
Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu