sâmbătă, 16 noiembrie 2019

Fantoma de la Operă de Gaston Leroux ~ Recenzie

W3.CSS
Lights
Rating



Fantoma de la Operă







Gaston Leroux

Genuri:Horror, Romance

    Fantoma de la Operă nu este o poveste de dragoste, așa cum ne obligă să credem filmele de la Hollywood, și totuși este o poveste despre dragostea adevărată, tragică, sfâșietoare, cât și despre disperarea unui suflet damnat.
   Povestea lui Gaston Leroux nu numai că m-a fermecat, m-a cucerit pur și simplu, și m-a transportat într-o lume învăluită în mister, unde necunoscutul îți dă fiori reci pe șira spinării. Opera Garnier este o clădire imensă, cu pasaje subterane și camere uitate în negura timpului, așa că este normal să circule zvonuri care de care mai ciudate, dar unde se termină mitul și unde începe realitatea?
„Fantoma de la Operă a existat. Nu a fost deloc, așa cum s-a crezut mult timp, o inspirație a artiștilor sau o superstiție a directorilor și nici creația grotescă a creierelor înfierbântate ale domnișoarelor din corpul de balet, ale mamelor lor, ale plasatoarelor, angajaților de la vestiar și portarilor.” (n.a.)
    Cuvântul-înainte al autorului mi-a stârnit curiozitatea asupra întrebării precedente. În funcție de sursă, evenimentele din carte se pretind a fi mai mult sau mai puțin veridice.  Lacul de la subsolul operei chiar există. Întâmplarea în care candelabrul a căzut, este de asemenea, pe jumătate adevărată. Protagonista este bazată pe o cântăreață adevărată, și se spune la fel și despre fantomă.
       Chiar dacă toată povestea ar fi simplă ficțiune, ceea ce, din fericire nu poate fi dovedit, tot mi s-a părut magic să citesc o poveste care are loc în frumoasa operă Garnier, pe care visez să o vizitez și să îi aflu secretele, sau doar să mă bucur de grandoarea ei arhitecturală.
        Inițial m-am temut de fantoma de la Operă, cu atât mai mult când am aflat că este o persoană în carne și oase, care e capabilă de lucruri aproape supranaturale, și totodată care ucide pe oricine îi stă în cale. Dar oare este un monstru cu adevărat un monstru dacă nu a avut niciodată șansa de a fi altceva? 
Își puse amândouă mâinile pe inimă pentru a o liniști. Dar inima nu este botul unui câine și chiar și atunci când ții cu mâna botul unui câine care latră insuportabil, acesta continuă să mârâie.

- pagina 37, paragraful 1

-Căci lucrul de care nu sunt deloc sigur, doamnă, este dacă bărbatul iubit de Christe poate fi demn de această dragoste.
-Numai eu singură hotărăsc acest lucru, domnule!

- pagina 130, paragraful 3

Dacă Erik ar fi fost frumos, m-ai mai fi iubit, Christine?

- pagina 169, paragraful 6

-(...)Ești nefericit când iubești?
-Da, Christine, atuni când iubești și când nu ești deloc sigur că ești iubit.

- pagina 169, paragraful 6

Așa se întâmplă că, oamenii cei mai nevinovați, surprinși în liniștea sufletului lor, apar deodată, din pricina loviturii pe care o primesc, făcându-i să pălească sau să roșească, să se clatine sau să se îndrepte, să se piardă cu firea, să protesteze, să nu spună nimic când ar trebui să vorbească, să nu aibă nicio reacție atunci când ar trebui să transpire sau să transpire atunci când nu trebuie, apar deodată, spuneam, vinovați.

Ți-e frică de mine! Totuși, în fond, nu sunt un om rău. Iubește-mă și vei vedea.

- pagina 264, paragraful 2

Trebuie iubit? Trebuie blestemat? (...) trebui să-și ascundă geniul, sau să se folosească de acesta, pe când, cu un chip obișnuit, ar fi fost unul dintre cei mai nobili oameni de pe Pământ!

- pagina 318, paragraful 2


       Fantoma de la Operă este o carte care ne face să ne punem întrebări referitoare la condiția umană, cine este cu adevărat monstrul, o creatură care a comis toată viața atrocități, sau o societate care l-a detestat și l-a exclus pentru simplul fapt că nu s-a născut frumos?
       Au fost unele întorsături de situație în carte pe care le-am prevăzut (cu toate că nu m-a deranjat deloc asta), dar sfârșitul m-a luat complet prin surprindere. A fost o concluzie devastatoare pe care n-aș fi preconizat-o niciodată și care i-a asigurat cărții un loc veșnic printre favoritele mele.
     Fantoma de la operă este o operă de artă, de la început și până la sfârșit, o tragedie care ar putea face până și statuile de marmură de pe bătrânele coridoare ale Operei să suspine.
Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu