joi, 31 ianuarie 2019

Recenzie: Jurnalul secret al Laurei Palmer de Jennifer Lynch



~ATENȚIE: RECENZIA CONȚINE SPOILERE DIN PRIMELE 20 DE EPISOADE ALE SERIALULUI TWIN PEAKS. ~

 Titlu original: The Secret Diary of Laura Palmer
Gen: mystery, horror, ficțiune
Editura: Baricada
An apariție: 1992
Număr de pagini: 300
Rating:

Cartea poate fi achiziționată de aici.
   „Nu prea știu multe despre Iisus; nu știu ce L-ar putea supăra Sigur, Biblia spune că e iertător, că a murit pentru păcatele oamenilor și că-i iubește pe toți, indiferent de greșelile lor... Dar și despre mine se spune că sunt un copil bun, că sunt cea mai fericită fată din lume, că n-am niciun fel de probleme. Și nu e deloc adevărat.”
            
   
      Fani Twin Peaks de pretutindeni, am o veste bună! Acum 30 de ani a fost tradus și la noi celebrul jurnal al Laurei Palmer, scris chiar de fiica unuia dintre regizori. Moartea Laurei Palmer e evenimentul în jurul căruia se desfășoară întreaga acțiune din serial. Dar ce a împins-o pe cea mai iubită fată din oraș să se lase ucisă?
   „Cred că suntem și noi ca toți ceilalți. Ne promitem ceva pentru veșnicie, dar de fapt nu durează decât până ne plictisim.”
        În ciuda a ceea ce ar putea crede unii, cartea a fost scrisă ca o completare a serialului, și nu trebuie citită înainte să fi vizionat serialul, deoarece veți primi o grămadă de spoilere și nu veți afla prea multe despre celelalte personaje. 
   „Mă uit la celelalte fete pe care le cunosc și toate zâmbesc la fel ca mine. Sunt oare pe cale să piardă totul? Și-au pierdut încrederea în ele și în cei din jur?”

       Nu mă așteptam să îmi placă atât de mult cartea, mă așteptam să fie doar o altă metodă de a scoate bani de pe urma serialului, dar n-a fost deloc așa. Jennifer Lynch scrie extrem de bine, și toate lucrurile din jurnal se leagă și par foarte realiste. Vom avea ocazia să privim totul din perspectiva Laurei Palmer și să-i înțelegem mai bine povestea.
       Laura Palmer trăiește două vieți: în una trebuie să fie fiica inocentă a părinților ei, iubita devotată a lui Bobby și cea mai îndrăgită fată din oraș, în cealaltă este o drogată, o prostituată fără inhibiții și o criminală. 
   „Mă lupt acum să o salvez pe acea Laura care aș vrea să fiu iar, pe care o am mereu în fața ochilor. Eu, în rochie de vară, cu părul fluturând în vânt și cu obrajii rotunjiți într-un zâmbet - un zâmbet născut din teama că un bărbat ar putea veni la mine, noaptea, în orice clipă, să mă omoare.”

       Trebuie să clarific un lucru: aceasta nu este o carte drăguță. Laura Palmer este torturată psihic, violată, adusă în pragul disperării. Ea vrea să fie bună, însă crede că demonul pe nume BOB care o controlează, nu o va lăsa în pace dacă va arăta vreun semn de slăbiciune. Decide să ia atâtea decizii proaste, să-și ruineze viața și într-un final să moară, din pură disperare, ca să scape de BOB.
   „Încep să cred că fie și numai câteva momente plăcute, după secole de rău, sunt mai bune decât nimic.”
       Jurnalul Laurei Palmer creează dependență. Prima pagină scrisă de fata plină de vise din prima pagină nu se aseamănă deloc cu ultima însemnare făcută de narcomană. Trebuie să citiți cartea pentru a urmări transformarea tragică a Laurei Palmer, lupta ei împotriva răului, care i-a adus și sfârșitul. Puteți procura cartea dintr-un anticariat, cum ar fi:
anticariat carti, printrecarti.roImagini pentru targulcartii

Celălalt volum din această serie este:
Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu