duminică, 10 septembrie 2017

Recenzie: Anomalii de Sadie Turner și Colette Freedman


Titlu original: Anomalies
Gen: Ya, distopie, SF

Editura: Herg Benet
An apariție: 2017
Număr de pagini: 308
Rating:

Cartea poate fi achiziționată de aici. 
„Această carte le este dedicată tuturor celor care simt altfel. Care știu că ceva nu e așa cum ar trebui. Îi este dedicată oricărui om care refuză să se conformeze și simte nevoia să strige asta. Să urle. Să zguduie lucrurile. Să le îndoaie și să schimbe perspectiva. Este pentru aceia dintre voi care aleargă atunci când alții merg la pas și care plonjează când alții plutesc. Pentru cei care au curajul de a fi ei înșiși, orice s-ar întâmpla. Această carte le este dedicată celor excepționali.”
            

Anomalii de Sadie Turner și Colette Freedman este cea mai bună distopie pe care am citit-o vreodată și probabil chiar cel mai bun roman YA, și asta spune multe, deoarece Young Adult-ul este genul pe care îl citesc cel mai des. O carte care te va ține cu sufletul la gură, cu acțiune cât cuprinde și multe răsturnări de situație pe care nu le-ai fi putut prevedea niciodată. Anomalii te va face dependent de ea, și nu o vei putea părăsi fără la ultima pagină; este o adevărată culme a genului SF!

Suntem în anul 2042, în ceea ce pare o societate utopică: fără boli, război sau nemulțumire. Toți cetățenii sunt membrii docili ai Guvernației Globale și duc o viață liniștită, prosperă și lipsită de griji. Cel puțin așa pare privită din exterior lumea futuristică din „Anomalii”, în realitate, controlul universului este preluat de un dictator fără scrupule, care manipulează oamenii pentru a i se supune, iar anomaliile, cum este Keeva au două opțiuni: să-i fie spioni sau să moară. Tu ce ai alege?


Keeva e exact genul de eroină pe care ne-am dori-o într-o distopie: puternică și slabă în același timp, încrezătoare și tăcută, îndrăzneață și temătoare. Pentru că așa suntem și noi, oamenii, o adunătură de paradoxuri, asta ne face să fim reali și asta face și protagonista palpabilă, la fel ca și pe toate celelalte personaje din carte. Nu este una dintre clișeica „aleasă” sau fată bad-ass invincibilă, Keeva îți va aminti tare mult de tine.

Cartea „Anomalii” are un mesaj puternic de transmis, care este conturat chiar de la începutul cărții de către autoare: nu trebuie să te integrezi și nu trebuie să asculți ordinele care îți sunt date fără să te gândești dacă sunt corecte din punct de vedere moral, și mai presus de toate: Nimic nu este ceea ce pare. Când societatea este bolnavă, de ce ai vrea să fii un om obișnuit și comun?

De asemenea, genul SF e combinat perfect cu distopia și romance-ul ( într-o cantitate mică), și asta face ca povestea să fie într-adevăr unică. Dacă ești fascinat de controlul minții sau de gânduri transmise prin telepatie, ( cum sunt și eu) atunci, aceasta este cartea perfectă pentru tine. :)
Mai avem și rău-făcătorul perfect. Un conducător fără scrupule cu o identitate secretă pe care vă las pe voi să o descoperiți și o sete disperată după putere, pe care și-o hrănește prin mijloace murdare. Eu consider că orice carte bună trebuie să aibă deopotrivă un erou și un anti-erou pentru a te ține în suspans de la început până la sfârșit. 

Când am deschis cartea Anomalii, aveam 0 așteptări, iar acum e în topul cărților mele preferate, una dintre acele puține cărți cărora nu le poți găsi niciun defect oricât te-ai strădui. (De fapt i-am găsit un defect, că s-a sfârșit și voiam mai muuuuult.) Mi-a plăcut atât de mult încât am comparat-o cu 3 dintre favoritele mele: Blestemul Câștigătorului, Banda celor șase ciori și Cinder. 

Nu pot să cred că s-a terminat cum s-a terminat, și sper din toată inima să EXISTE o continuare, sau o să plâng până o să mă deshidratez. Sfârșitul a fost mult prea mult. O recomand oricui își dorește o carte complet memorabilă, care îi va vrăji încă de la prima pagină și nu îi va plictisi nici măcar o secundă. :)


Share: