Titlu original: Vassa in the night
Gen: Fantasy, YA, repovestire, horror
Editura: Nemira
An apariție: 2017
Număr de pagini: 336
Rating: ✵✵✵✵✵
„Nu poate să aibă retină - nu se află nimic în spatele pupilelor ei de lac negru, în afară de o bucată de lemn-, dar nu m-am îndoit niciodată, nici măcar pentru o secundă, că mă vede cu adevărat.”
Vassa și noaptea este un roman diferit de tot ceea ce ai citit până acum, o poveste despre curaj, prietenie, bunătate și puterea de a crede în magie, fiind o reinterpretare extrem de creativă a basmului rusesc „Vasilisa cea frumoasă”.
Înainte de a mă delecta cu „Vassa și noaptea”, am citit, de curiozitate, și clasicul din care a fost inspirată, pe care îl puteți citi și voi aici. Povestea Vasilisei începe când mama ei moare și îi dăruiește o păpușă vrăjită, care o poate scăpa de orice nenorocire, cu condiția de a o hrăni mai întâi. Tatăl ei se recăsătorește, și o lasă în grija mamei vitrege și a fetei acesteia. Într-o seara, rudele ei vitrege decid să o trimită într-o misiune din care nu se putea întoarce vie: după niște lumânări la Baba Yagga, o vrăjitoare ce omora pe orice trecea prin pădurea ei. Pentru a nu o ucide, vrăjitoarea o pune să îi îndeplinească niște sarcini imposibile, pe care le rezolvă cu ajutorul păpușii magice. În a treia zi e lăsată să se întoarcă acasa, cu tot cu un craniu extrem de luminos care ar putea fi folosit pe post de lumânare. Acest craniu îi ucide mama și surorile vitrege și Vasilisa se întoarce în satul ei unde o așteaptă vecinii iubitori și tatăl bucuros să își revadă copila.
Sarah Porter reușește să ia ce a fost vechi și să creeze ceva complet nou, transmutând povestea antică a Vasilisei, în cea a Vassei din Brooklyn-ul de azi. Astfel, Vassa trăiește într-un cartier în care nopțile par să nu se mai sfârșească. Când se ard becurile, Vassa e trimisă de sora ei vitregă, Steph, care o consideră cleptomană, la un magazin din apropiere pentru a cumpăra unele noi. Deși treaba sună inofensivă, singurul magazin deschis noaptea este BYs, iar acolo hoții sunt uciși, și uneori, și oamenii nevinovați. Misiunea ei ar putea fi considerată suicidară, dacă n-ar avea un as în mânecă: pe păpușa ei magică Erg, primită pe patul de moarte al mamei ei.
Cred că ați putut vedea și voi asemănarea dintre cele două povești, și diferențele interesante, așa că acum ne vom lega doar de „Vassa și noaptea”.
În primul rând, romanul clar nu este pentru toată lumea, deoarece, ca să o spunem pe aia dreaptă, e extrem de ciudat. Trebuie să vă așteptați ca uneori frazele să nu aibă sens, sau ca unele personaje să zboare pe o motocicletă și apoi să intre în intestinele altora și să le vadă stele în stomac. Trebuie să vă așteptați ca uneori, să închideți cartea și să vă holbați câteva ore la tavan, încercând să procesați tot ceea ce ați citit, și totuși încă să nu aibă niciun sens. Și, credeți-mă, chiar dacă biata carte are 300 de pagini și poate fi considerată simplu de citit la prima vedere, trebuie lecturată cu mare atenție pentru a înțelege ce vrea autoarea să spună. Dacă toate aceste lucruri nu vă deranjează, atunci v-o recomand din toată inima.
În multe romane, eroul sau eroina de obicei are problema de a fi perfect și, de vreme ce nimeni nu e perfect, îmi va fi antipatic din start și îmi va fi foarte dificil să termin cartea. Nu a fost cazul în „Vassa și noaptea”. Încă de când era mică, Vassa a intrat în tangență cu magia, deci era de așteptat ca, atunci când va crește să i se ceară să fie o eroină. Dar ea este fragilă și sinceră și slabă și normală și nimeni nu a pregătit-o pentru ceea ce urmează să înfrunte, de asta mi-a plăcut atât de mult de ea.
„Curaj, Vassa! Fii puternică! Este mare criză de eroi în zonă și n-o s-o facă nimeni în locul tău dacă nu o faci tu.”Per total, romanul mi-a întrecut cu mult așteptările, chiar dacă a fost oarecum diferit de felul în care credeam că va fi. De exemplu, știam că este fantasy, dar n-am avut nicio idee că este și horror. Și cartea are extrem de scene greu de digerat pentru cei slab de înger. (Indiciu: decapitarea unui personaj de care e imposibil să nu te îndrăgostești și ciopârțirea lui în bucăți.) Sarah Porter, ești extrem de crudă!
Am văzut o îmbunătățire a păpușii magice în „Vassa și noaptea”, deoarece în „Vasalisa cea Frumoasă” era mai mult un obiect, chiar dacă necesita hrană. În versiunea nouă capătă numele de „Erg” și tot felul de emoții, și o personalitate mai puternică decât a multor oameni. Mai e necesar să menționez că și-ar da viața pentru Vassa și că îi e cea mai bună prietenă? Am adorat pur și simplu acest personaj.
La magazinul BYs, Vassa e obligată de patroana Babs să lucreze acolo ca să nu o ucidă pe loc (iarăși asemănarea dintre versiuni). Vassei i se dau misiuni imposibile, printre care și salvarea Brooklynului, de niște nopți eterne, iar viața ei este constant în pericol. De aceea, cartea vă va ține tot timpul cu sufletul la gură, nerăbdători să aflați ce se petrece mai departe, dar și înspăimântați că totul ar putea lua o întorsătură complet sadică (nu că ați fi departe de adevăr).
Dacă vreți să citiți o carte complet diferită de tot ceea ce ați citit până acum, perfectă pentru fanii Născută din fum și os, plină de sânge, magie, și momente tensionate, vă recomand această carte unică :)