Gen: fantasy
Editura: Paladin
An de apariție: 2014
Număr de pagini: 561
Rating:
"Matricea își are originea în jocurile electronice primitive, în primele programe grafice și în experimentele militare cu mufe craniene. Pe monitorul Sony, un război spațial bidimensional dispăru în spatele unei păduri de ferigi generate matematic, demonstrând posibilitățile spațiale ale spiralelor logaritmice.”
Neuromantul se axează pe Case, un personaj interesant, care obişnuia să lucreze ca „hoţ de informaţii”. În urma unei greşeli (sau, mai exact, trădări) din partea lui Case, patronul său îl pedepseşte printr-o modificare a creierului ce îl privează pe acesta de posibilitatea de a se mai cupla la Matrice (în original, the Matrix). Cum aceasta era, practic, raţiunea de a trăi a lui Case, după acest episod nefericit el îşi pierde voinţa şi se pune iraţional în pericol, fără să îi mai pese de consecinţe sau să se mai gândească la viitor. Totul se schimbă însă atunci când Case este contactat de un angajator misterios care îi propune reabilitarea capacităţii lui de a se conecta la Matrice în schimbul unor misiuni ce au legătură cu furtul informaţional. Desigur, Case acceptă, iar în întreaga aventură este însoţit de o parteneră, Molly, un personaj cel puţin la fel de interesant precum Case.
Bineînțeles, pe lângă starea de spirit deprimantă prezentă în roman, m-a atras modul în care e văzută matricea, descrierile extraordinare ale călătoriilor prin această lume, ale modului în care datele pot fi vizualizate prin metafore superbe. Prin contrast cu realitatea sumbră, matricea e o poezie, plină de posibilități și de provocări. Deși nu-l înțeleg pe deplin pe Case, și eu mi-am dorit ca Iarnă Mută să câștige (nu, nu o să vă spun nimic despre acest personaj, descoperirea sa e una din plăcerile pe care n-am de gând să vi le răpesc) pentru că voiam să văd ce se întâmplă mai departe, cum schimbă asta jocul, ce va aduce el în plus matricei. Dacă lumea reală a lui Gibson e un paradis al decadenței, atunci matricea e un paradis pur și simplu."Habar n-am ce o să se întâmple dacă iarna mută câștigă, dar se va schimba ceva!”
Per total, cartea este o delicatesă literară, dar pe care totuși nu o recomand tuturor. Dacă nu ești un adevărat iubitor de sf-uri, nu prea cred că ai vreo șansă să finalizezi povestea. Dar, trecând peste acest fapt, a fost o lectura plăcută care m-a relaxat.
Lectură plăcută!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu