joi, 8 februarie 2018

Recenzie: Păpușarul din Cracovia de R.M. Romeo

Titlu original: The Dollmaker of Kraków
Gen: historical fiction, fairy tale, WW2
Editura: Rao
An apariție: 2017, Număr de pagini: 315
Rating:
Cartea poate fi achiziționată de aici.
Cărticica mi-a fost oferită spre recenzare de către librăria online Libris, la ei găsiți cărți de beletristică și multe altele, iar la comenzi mai mari de 30 de lei transportul este gratuit :)
„Adam Mickiewicz ne-a dat nouă, polonezilor, speranță. Poeziile lui ne îndeamnă să ne ridicăm și să luptăm, așa fac de o sută de ani. De asta vor nemții să șteargă orice urmă a lui, explică Păpușarul. Poți să ucizi un om, Karolina, dar e mai greu să-i distrugi povestea. Nimeni nu e cu adevărat pierdut câtă vreme istorisirea lui dăinuie.”
            
Sunt cărți pe care le uiți după câteva zile, cărți pe care le uiți peste câțiva ani și mai sunt și unele cărți extrem de rare care rămân cu tine pentru totdeauna. Păpușarul din Cracovia face parte din ultima categorie, și sunt sigură că povestea emoționantă a unui păpușar solitar și a unei păpuși extrem de curajoase, care îl învață să iubească din nou, ar putea atinge corzile sensibile și ale celor mai impasibile persoane.

Acțiunea din carte are loc în două universuri paralele: lumea oamenilor, în orașul Cracovia, la izbucnirea  celui de-al Doilea Război Mondial și în Țara Păpușilor. Poate v-ați aștepta ca în Țara Păpușilor totul să fie doar lapte și miere și tufișurile să fie făcute din vată de zahăr și drumurile asfaltate cu acadele. Ei bine, așa obișnuia să fie, până când niște șobolani nemiloși au pornit războiul și au izgonit-o pe Karolina din propria casă.

   

Karolina este o păpușă extrem de specială. Deși nu depășește înălțimea de 50 de cm, poate fi extrem de fioroasă, mai ales cu cei care îi pun în pericol prietenii. Este inteligentă și sensibilă și unicul motiv pentru care a lăsat Vântul Prielnic să o aducă pe Pământ este pentru a-și găsi un aliat puternic și a înfrânge împreună șobolanii. Nu cred că s-ar fi așteptat vreodată să găsească un om care să aibă atât de multă nevoie de ea, precum și ea avea nevoie de el.
„-Ce neobrăzați, zise Karolina când grupul de copii se retrase.
-Nu fac decât să repete ce le spun părinții lor despre Jozef și Rena și cei ca ei (evrei), spuse păpușarul.
Karolina nu era la fel de îngăduitoare cu defectele lor.
-Ei bine, poate ar trebui să înceapă să gândească singuri, replică ea.”
 Cartea pune mare accent pe relațiile de prietenie, dar și pe umanitate. Când nemții le fură încetul cu încetul toate drepturile evreilor, Păpușarul își pune viața în pericol de nenumărate ori doar pentru a le face viața mai puțin mizerabilă prietenilor lui. E uimitor să urmărești schimbarea acestui personaj: la început retras în cochilia lui, prea emoționat să spună câteva vorbe, și după, când se împrietenește cu un violonist evreu, cu fiica acestuia și cu Karolina, are curajul de a înfrunta până și o forță puternică și nemiloasă ca Shutzstaffel.

Nu vă voi da spoilere cu privire la final, dar vă voi spune că eu nu m-aș fi așteptat niciodată să se termine în felul acela. 

Păpușarul din Cracovia este cel mai frumos tribut pentru copiii pierduți în Holocaust pe care l-am citit vreodată. Este o carte complet diferită de celelalte prin simplul fapt că pare un basm cu o acțiune mult mai intensă. Ar trebui să fie următoarea carte pe lista de lectură a celor care au citit deja Hoțul de cărți și Băiatul cu pijamale în dungi, dar și pe a tuturor celorlalți. Vă veți îndrăgosti complet de povestea emoționantă și plină de magie.



Această recenzie a fost posibilă cu sprijinul:
Share: