sâmbătă, 21 august 2021

Scandaluri regale de Michael Farquhar ~ Recenzie


Titlu original:
A Treasury of Royal Scandals
Editura: Corint istorie
An de apariție: 2019
Număr de pagini: 382
Rating:     

„  Văzând-o pentru prima dată pe fermecătoarea regină, un tânăr ofițer pe nume Aubiac a fost vrăjit. <<Să fiu spânzurat, dacă aș putea să mă culc numai o dată cu femeia asta!>> Curând avea să-și îndeplinească ambele dorințe.”

      

    Scandaluri regale oferă cititorului multe momente de amuzament, prin transpunerea unor episoade care distorsionează imaginea nobilă a aristocrației și dezvăluie momentele în care membrii familiei regale, considerați atâtea secole reprezentații voinței divine, s-au comportat la fel de frivol ca un om de rând, sau chiar într-un mod cu totul neobișnuit.
    Precum spune și subtitlul, poveștile despre aristocrația europeană șochează deoarece transpun nobilimea într-o lumină nouă. Autorul împarte scenele stranii, dar redate cu mult haz, în 9 capitole: Împărați desfrânați, Șase păcate regale, Căsătoria nelegiuită, Mama era un monstru, tata era un ticălos, Vrajba din familiile regale, Domnii ciudate, Când ești la Roma, Nărav papal și Moartea să nu fie demnă.
    Am crezut mereu că mamele vitrege malefice sunt o exagerare din filmele Disney, dar când auzi chinurile prin care a trecut Maria I a Angliei, după ce tatăl ei s-a căsătorit cu o altă femeie, parcă basmul Cenușăreasa prinde viață. Mânată de ideea că propriii ei copii ar putea pierde tronul din cauza ei, Anne Boleyn, mama vitregă a Mariei, și-a unit toate forțele pentru a-i face adolescența un calvar nefericitei fiice. 


    Prințesa a fost amenința de către mama ei cu otrăvirea, că o va mărita cu un servitor, iar după nașterea Elisabetei I, fiica Annei Boleyn, Maria și-a pierdut toate drepturile de moștenire a tronului și a devenit bastardă oficială. În ciuda copilăriei nefericite, Maria I a Angliei și-a recăpătat locul de drept în stat după moartea tatălui ei, la două decenii după execuția mamei vitrege, la ordinul iubitului ei soț. Parcă toată lumea a primit exact ceea ce merita, fix ca într-un basm. 
    Indiscutabil, împărații au profitat de-a lungul întregii istorii de poziția pe care o aveau. Însă, cu siguranță nu v-ați fi așteptat la demersurile pe care le-a luat împărăteasa Anna a Rusiei față de un prinț care a înfuriat-o. 
„ Când soția pe care el și-o alesese a murit, Anna a hotărât că era rândul ei să-i aleagă o tovarășă de viață. Anna a ales o femeie care, după cum se spunea, era una dintre cele mai urâte doamne din Rusia. Pentru petrecerea de nuntă, a extras din colecția ei de ființe umane diforme și anormale o procesiune de bețivi și alți neisprăviți, toți urcați în trăsuri trase de capre și porci. În urma lor venea fericitul cuplu, într-o cușcă, în timp ce mulțimea se aduna să se uite.”

        Cred că vă puteți imagina că ideile împărătesei au fost și la baza plănuirii lunii de miere a acestor nefericiți, dar pentru a afla chinurile prin care a trecut tânărul cuplu, va trebui să citiți cartea. :)

    Poate ați crede că cei doi însurăței sunt cei mai nefericiți oameni din istorie, dar așteptați să aflați povestea tragico-comică a morții regelui Carol al II-lea al Angliei, care arată cam cât de dezastruoase erau tehnicile medicinei medievale.

„După ce, în 1685, Carol al II-lea a suferit ceea ce a fost probabil un accident cerebral minor, în apartamentul regal au fost chemați 12 medici și imediat au stabilit direcția de acțiune menită să scape corpul regelui englez de toate otrăvurile. I-au scos un sfert din sânge. (...) Deloc surprinzător, Carol nu s-a vindecat. Însă doctorii erau stăpâni pe situație. În următoarele zile, l-au ras în cap și i-au ars scalpul cu fier înroșit. (...) Regele se stingea rapid. Doctorii și-au folosit toate resursele. Era vremea să aplice cele mai sofisticate tehnici cunoscute de specialiștii moderni. Au dat găuri în tărtăcuța regală.”

    Ar mai fi multe anecdote de împărtășit, însă spațiul este limitat. Nu pot cuprinde în câteva cuvinte cât de mult m-am distrat citind această carte, a fost lectura perfectă pentru vară, una care a reușit să mă scoată și dintr-un lung reading slump. Dacă doriți să aflați secretele bine păstrate ale aristocrației europene, spuse într-o manieră plină de umor, vă recomand cu căldură Scandaluri regale de Michael Farquar.

    Lecturi plăcute și să ne auzim cu bine în curând!

Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu