miercuri, 26 decembrie 2018

The Mortal Engines: Carte vs Film



      Știu că pentru un cititor, normal ar fi să îndrăgească cartea și să disprețuiască într-o oarecare măsură filmul pentru că deseori se schimbă foarte multe lucruri la care nu te-ai fi așteptat niciodată, daaaar, nu a fost și cazul meu. Eu personal, după ce am ieșit de la film, eram încântată până peste cap, mi-a plăcut grozav de mult și vreo două zile am stat cu gândul doar acolo, la personajele care m-au fascinat și am căutat cartea. Nu prea se găsea pe nicăieri și abia după încă vreo două zile mi-am dat seama că încă nu e apărută la noi. Am fost nevoită să o iau la pre-comandă măcinându-mă zilnic cu gândul la ea. Însă, când am ajuns să o citesc, mi s-a părut foarte puerilă. Nu știu dacă e din vina filmului, pentru că l-am văzut înainte să citesc cartea sau din vina mea. Oricum ar fi, cert e că nu m-a surprins atât de tare precum a făcut-o filmul.

„... până se târî mai aproape de fata cu cicatrice și-și dădu seama că ea i-o rupe cu grijă în fâșii pe care le folosea pentru a-și bandaja piciorul rănit.
-Hei! exclamă el. Asta-i una dintre cămășile mele cele mai bune! 
- Așa, și? replică Haster Shaw fără să-l privească. Iar ăsta-i unul dintre picioarele mele cele mai bune.”
Imagine fun, gif, and spoiler alert

În carteÎn film
Haster are fața desfigurată complet, pierzându-și un ochi și având gura strâmbă, fiind oribilă din această cauză. Haster are o cicatrice foarte vizibilă pe față, însă ale organe nefiind afectate.
Mașinăria infernală, numită și MEDUSA, este cu adevărat oprită de fiica lui Valentine, Kate, care o distruge, după părerea mea foarte ușor cu ajutorul unei bombe făcute pe loc de un inginer nu foarte priceput.Mașinăria este oprită de către Haster Shaw, cu ajutorul mamei sale printr-un talinsman pe care aceasta i l-a dăruit înainte să fie ucisă de către Valentine.
Valentine pleacă în acea expediție, aflând foarte multe secrete și distrugând sistemul de apărare din Shan Guo, întorcându-se abia la final în timp ce mașinăria era condusă de către Magus Crome. Valentine, nu pleacă în nicio expediție, el este cu adevărat coordonatorul MEDUSEI și bătrânul Magus Crome, nu știe mai nimic despre ea până în ultimul moment.
În momentul în care domnișoara Fang îi salvează pe cei doi, sunt practic răpiți din nou de niște pirați, astfel lungind foarte tare acțiunea.Domnișoara Fang îi salvează o singură dată și bine, îi ajută și îi primește în căminul ei cald având grijă de ei.
Domnișoara Fang îi salvează doar pentru că așa crede de cuviință, pentru că nu vrea să-i lase de izbeliște trecând prin lucrurile îngrozitoare prin care trec copii orfani și fără un cămin. Fand îi salvează pentru ca a cunoscut-o pe mama lui Haster, a cunoscut-o pe Pandora Shaw și știe că doar ea e singura care poate cu adevărat să oprescă mașinăria.


Haster avea un tată despre care se știe că a murit odată cu mama sa, uciși în aceeași seara de către sabia lui ValentineHaster nu are tată, nu se pronunță de fel faptul că Pandora ar fi căsătorită, însă de induce, din anumite scene ca Valentine este tatăl biologic al lui Haster.
 În carte cei doi protagoniști au doar 14 ani ceea ce mi se pare puțin nefiresc pentru că sunt puși în anumite situații peste care un copil de 14 ani nu ar putea trece.În film ei sunt mult mai învârstă. Deși nu le sunt menționați direct anii, ne putem da seama după înfățișare/gândire că niciunul din ei nu are 14 ani.
Kate Valentine, moare în momentul în care ea încearcă să o salveze pe Haster, împușcată de arma tatălui său.Kate nu prea se implică în acțiune și lupta se duce doar între cei doi: Haster și Valentine, de unde fata iese învingătoare. 
Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu