sâmbătă, 29 decembrie 2018

Recenzie: What if? Ce-ar fi dacă? de Randall Munroe

Titlu original: What if? 
Gen: nonficțiune, comedie
Editura: Publica
An de apariție: 2015
Număr de pagini: 440
Rating:
Mulțumesc Libris pentru această carte! :)
Cartea poate fi achiziționată de aici.
„Dar dacă ești blocat în Svalbard și îți dorești să faci ca asfințitul -sau răsăritul- să dureze ceva mai mult, ai putea încerca să te învârți în sens invers acelor de ceasornic. Este adevărat că nu vei adăuga decât o fracțiune aproape imposibil de cuantificat, o nanosecundă, la ceasul intern al Pământului. Dar dacă ești cu cine trebuie... s-ar putea chiar să merite.
 

       Ți-ai pus vreodată o întrebare atât de stupidă încât îți era jenă să o rostești cu voce tare? Cred că toți am făcut asta măcar o dată. Unii oameni merg mai departe și chiar o adresează cuiva, așa cum au făcut câțiva indivizi curajoși care i-au pus întrebări îndrăznețe fostului robotician de la NASA, Randall Munroe, care le-a răspuns fiecăruia în parte, cu mult umor și o precizie matematică și cu ajutorul unor desene foarte simple. Așa a luat naștere această carte.
      De obicei nu prea acord atenție autorului unei cărți, dar acum nu am de ales. Randall Munroe mi se pare un om extraordinar. Nu mulți ar avea curajul de a renunța la un job pe care unii îl pot doar visa, un job care i-ar fi asigurat o viață fără grija banilor, fie ea una și dureros de plictisitoare. Nu vezi în fiecare zi un matematician atât de respectabil renunțând la tot și apucându-se de o carieră cu un succes incert în rubrica benzilor desenate.

       Pe spatele cărții, ni se garantează de către Onion AV Club că benzile desenate ale lui Randall Munroe sunt accesibile tuturor, lucru de care eu sincer mă cam îndoiesc. Nu spun că nu sunt o mulțime de întrebări interesante în carte, nici că răspunsurile n-ar fi complexe și ușor simplificate. Daaar, tot nu sunt sigură că am înțeles complet acele explicații matematice. Nu pe toate, în orice caz. Deci cartea nu este chiar pentru oricine, dacă vrei și să rămâi cu ceva din ea.

      Ce-ar fi dacă toată lumea ar avea un singur suflet-pereche, o persoană la întâmplare, aflată undeva în lumea largă?  Ce-ar fi dacă o femeie ar obține spermatozoizi din propriile ei celule stem și s-ar fecunda pe ea însăși cu aceștia?  Ce-ar fi dacă Pământul și toate celelalte obiecte terestre nu s-ar mai învârti și s-ar opri brusc, dar atmosfera terestră și-ar păstra viteza de rotație? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările absurde adresate în această carte. Poate că nu ți le-ai pus niciodată (puțin probabil să o fi făcut-o), dar odată ce le citești chiar aștepți cu nerăbdare răspunsurile științifice ale lui Randall Munroe.

      What if? este o carte educativă, cu o structură unică, care sigur vă va stârni curiozitatea încă de la prima pagină. Totuși, trebuie să ai câteva cunoștințe de matematică și fizică pentru a înțelege ce se petrece acolo și este o carte care trebuie citită cu multă răbdare. Per total, cred că am învățat din ea niște lucruri pe care nu le-aș fi putut auzi din altă parte, și am râs cu lacrimi la unele glume de-ale autorului, deci vă recomand și vouă cartea și aștept să aud părerile voastre. :)
Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu