vineri, 6 aprilie 2018

Recenzie: Cine ar putea fi la ora asta? de Lemony Snicket

Titlu original: Who could that be at this hour
Gen: aventuracomedie
Editura: Corint Junior
An apariție: 2013
Număr de pagini: 223
Rating:
Mulțumesc Libris pentru acest roman! :)
Cartea poate fi achiziționată de aici.
„-Ce faci? l-am întrebat.
-Verific supracoperțile, a spus. Ai fi surprins cât de des cineva strecoară o carte în supracoperta alteia.
-Zău?
-Oh da, a spus bibliotecarul cu privirea lui goală obișnuită. De multe ori te uiți la un lucru pe dinafară și te aștepți la ceva, dar când îl deschizi, înăuntru e cu totul altceva.”
            
Cine ar putea fi la ora asta? este o colecție amuzantă de întâmplări ilogice ale ucenicului de detectiv Lemony Snicket, împânzită cu sarcasm și replici istețe ce vor fi pe placul cititorilor. Odiseea lui Lemony e plină de neprevăzut, și deseori e nevoit să pună unele întrebări, pe care le alege greșit de fiecare dată și care sunt cât pe ce să îl coste succesul misiunii.

De ce te-ar pune cineva să recuperezi un obiect care, de fapt, nici nu-i aparține? De ce e un orășel numit Palatul-de-lângă-mare dacă de fapt nu se află nicio întindere mare de apă? Și de ce ar vrea cineva să fure un obiect care îi este oferit de deținătorul lui? Vei afla răspunsurile la aceste întrebări după ce vei termina cartea.

Chiar dacă romanul are și câteva părți bune, cum ar fi când apare o întorsătură uriașă de situație și protagonistul află împreună cu cititorul că tot ce credea că știe despre misterul Bestiei-Zbârnâitoare este greșit, majoritatea cărții mi s-a părut de-a dreptul plictisitoare. Nu este în niciun caz o carte voluminoasă, are doar 200 de pagini, și totuși m-am chinuit 2 luni să o termin pentru că nu găseam niciun motiv ca să o continui.

Cred că toți ne dorim un personaj principal relatable, care să ni se asemene puțin sau care măcar să ne atraga printr-o anumită virtute sau faptă. Lemony Snicket nu este acel tip de personaj, ci din contră: nici nu știm dacă îl placem sau nu, pentru că nu știm nimic despre el, mai puțin că este un ucenic. 

Unul dintre cele mai triste lucruri pe care le-aș putea întâlni într-o carte este un copil care încearcă să pară adult. Cu toții făceam asta uneori când eram mici, dar autorul duce totul la un alt nivel. Toți copiii din cartea lui vorbesc și se comportă ca niște adulți și de aceea niciunul nu mi s-a părut realist.

Acțiunea a fost mult prea monotonă și nu a reușit să-mi capteze atenția. Nu mă înțelegeți greșit, chiar îmi plac cărțile ciudate, de obicei le ofer un rating maxim pentru că mi se pare interesant să citești ceva nou și original, DAR Snicket a încercat atât de tare să creeze o lectură ieșită din comun, încât totul a devenit lipsit de sens. Da, primeam unele răspunsuri, doar că la niște întrebări complet nefolositoare.

Nu vă recomand această carte, probabil dețineți titluri mult mai interesante în bibliotecă. Dacă v-am făcut totuși curioși și vreți să îi dați o șansă, o puteți face, poate vouă vă va plăcea mai mult decât mie. Lecturi plăcute în continuare! :)

Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu