Singura diferență sunt marile orori pe care le-a suferit familia lui Petrus Gonsalvus. Când avea doar 10 ani, Petrus a fost închis într-o cușcă și tratat ca un animal. Doamna Catherine Gonsalvus a fost păcălită de o regină malefică pentru a se căsători cu sălbaticul cu care nici măcar nu s-a întâlnit până în ziua nunții. Și ceea ce regii Europei le-a făcut copiilor din familia Gonsalvus este chiar mai tulburător. În povestea tragică a Catherinei și a lui Petrus, nu este niciun final fericit.
Povestea reală nu a avut parte de un final fericit
În versiunea Disney a Frumoasa și Bestia, Belle este o fată inteligentă, determinată și frunoasă care se îndrăgostește de un bărbat care a fost blestemat să arate ca o bestie. În ciuda blestemului, bestia are ochi blânzi și e moale pe interior, plus că are o slăbiciune pentru Belle.
Frumoasa și bestia primesc un final de poveste când dragostea lor rupe blestemul, și cei doi trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți în castel. Povestea e cam aceeași în filmul animat din 1991 și în cel live-action din 2017. Însă cuplul real care a inspirat povestea nu a primit un final fericit, și nu a fost niciun blestem de rupt - „bestia” a trebuit să trăiască cu boala lui până la sfârșitul zilelor sale.
Adevărata bestie a fost închisă într-o cușcă și făcută cadou regelui
Adevărata bestie - deși nu-i plăcea să i se spună bestie - a fost un bărbat pe nume Petrus Gonsalvus. El s-a născut în 1537 în Insulele Canare, și a avut o boală ereditară care îl făcea foarte păros. În loc să fie tratat ca o persoană, Petrus era luat drept un sălbatic.
Povești despre sălbatici au circulat de-a lungul secolelor. Ei erau văzuți mai mult animalici decât umani, barbari care trăiau la limitele civilizației. Și din păcate, toată lumea credea că tânărul Petrus cumva nu era complet om din cauza bolii lui.
Când avea doar 10 ani, Petrus Gonsalvus a fost închis într-o cușcă de fier, unde i se dădea de mâncare carne crudă și hrană de animale. În 1547, tânărul Petrus a fost expediat în Franța drept cadou pentru Regele Henry al II-lea al Franței la încoronarea acestuia.
La curtea franceză, Petrus a fost închis în temniță și privit ca un barbar
Când Petrus a ajuns în Franța, a fost închis imediat în temniță pentru a fi ținut sub observație, de parcă ar fi fost vreun animal sălbatic. Doctorii de la curte și învățații l-au împuns și l-au întors pe toate părțile și au concluzionat că nu era un sălbatic - era doar un băiețel de 10 ani cu păr moale și gros care îi creștea pe față și membre. Petrus le-a spus chiar și numele lor, pe care francezii l-au transformat din Pedro Gonzales în Petrus Gonsalvus.
Regele Henry a declarat că Petrus ar trebui să primească o educație. În ochii regelui, Petrus era încă un barbar incapabil de a învăța, așa că Henry nu s-a așteptat ca Petrus să reușească. Dar tânărul Petrus a șocat întreaga curte când a devenit fluent în latină și a învățat bunele maniere. După ce a infirmat stereotipele despre „bestii”, Petrus a devenit un oaspete important la curte.
Petrus a fost tratat ca un animal de companie uman la curtea franceză
Odată ce Petrus s-a dovedit a fi o și mai mare curiozitate - un barbar care putea fi educat - a devenit o figură importantă la curtea regelui Henry. Împreună cu educația sa aleasă în cel puțin trei limbi, lui Petrus i s-a permis să se îmbrace ca un nobil și să mănânce hrană gătită. Regele chiar a declarat că îl place pe Petrus, ceea ce era considerată o mare onoare în secolul al 16-lea.
Dar în ciuda tratamentului îmbunătățit - nu mai era încuiat într-o cușcă sau temniță - Petrus era încă privit drept mai mult decât uman, o ciudățenie a naturii menită să amuze vizitatorii de la curte. Exact ca piticii care erau ținuți la palat pentru distracție, Petrus era tratat ca un animal de companie uman.
Artistul Agostino Carracci chiar a pictat un portret a trei membrii de la curtea regelui Henry, unde Petrus era înfățișat dezbrăcat, purtând doar o mică bucată de blană, un simbol al statutului lui drept sălbatic. Portretul a fost intitulat Blănosul Harry, Nebunul Peter și Micul Amon.
Petrus avea o boală rară numită hypertrichosis sau creștere excesivă a părului
Petrus este prima persoană cunoscută ca suferind de hypertrichosis, o boală ce cauza creșterea excesivă a părului pe față și trup. Hypertrichosis e extrem de rară - se cunosc doar 50 de cazuri în întreaga istorie. Dermatoloaga Sarah K. Taylor raportează că „Încă din Evul Mediu, aproximativ 50 de indivizi cu hypertrichosis congenitală au fost descriși, și, conform celor mai recente estimări, aproximativ 34 de cazuri sunt documentate adecvat și definitiv în literatură.”
Dar oamenilor de la curtea franceză nu le păsa de boala lui Petrus; ei doar voiau să se mire de „barbarul” care era îmbrăcat ca un nobil.
Regina Catherine de Medici a crezut că ar fi amuzant să-l mărite pe Petrus cu o fată frumoasă
După moartea regelui Henry, mama lui Catherine de Medici a condus Franța. Avea o reputație pentru fapte meschine, precum atunci când și-a invitat rivalii religioși la Paris pentru o nuntă aranjată și după a comandat măcelul a mii de oameni pe stradă. Regina Catherine a crezut că ar fi amuzant să-i aranjeze o nuntă lui Petrus, dar a decis să nu-i spună viitoarei lui soții despre boala lui.
Regina Catherine și-a găsit „frumoasă” într-o fecioară tânără care era de asemenea numită Catherine. Era fiica unui servitor regal, și regina abia aștepta să vadă ce fel de copii ar putea să producă frumoasa cu bestia. Vor fi acoperiți de păr ca tatăl lor? Regina Catherine spera să-și facă rost de propriile ei animăluțe de companie de pe urma acestei nunți neconvenționale.
Frumoasa l-a întâlnit pe Petrus în ziua nunții și a fost cu adevărat șocată
Când regina Catherine de Medici a anunțat-o pe fecioara Catherine că în curând se va căsători, nu era nicio cale de a refuza oferta reginei de măritiș. Așa cum regii și reginele nu aveau nimic de spus în legătură cu partenerul lor, așa și nobilii puteau dicta la rândul lor mariajul oamenilor de la curte. Dar regina Catherine avea pregătită o mare surpriză pentru mireasă: soțul ei era acoperit cu păr.
Reacția lui Catherine la înfățișarea soțului ei nu a fost consemnată, dar bârfele conform cărora frumoasa era nefericită cu uniunea au început să circule. În mod cert, să găsească un sălbatic la altar trebuie să fi fost un șoc pentru tânăra Catherine. Dar, după un timp, ei a început să-i pese de Petrus, iar cei doi au fost căsătoriți pentru 40 de ani.
Cupul a avut 7 copii - și 4 dintre ei aveau păr ca tatăl lor
La câțiva ani după nunta lor, Catherine și Petrus au avut doi copii, niciunul dintre ei nu a fost născut cu boala tatălui lor. Regina Cathrine trebuie să fi fost tare supărată că „experimentul” ei n-a dat roade. Dar apoi următorii doi copii au fost acoperiți de păr, demonstrând astfel Europei nobiliare că frumusețea nu domina întotdeauna bestialitatea.
Cathrine și Petrus au avut 7 copii în total, și patru dintre ei au fost născuți cu boala tatălui. Curțile regale din Europa au luat-o razna când au auzit despre Gonsalvi, iar familia Gonsalvus și-a petrecut o mare parte din timp făcând turneuri prin Europa pentru ca nobilii să se poată holba la ei.
Familia Gonsalvus a fost dată de la o familie nobiliară la alta
Catherine, Petrus și copiii lor au fost trimiși într-un turneu pentru a amuza nobilii europeni. De-a lungul Europei, oamenii se mirau de „familia sălbatică” și naturaliștii au studiat copiii. În anii 1580, mulți curteni s-au oferit să le facă portrete celor din familia Gonsalvus. În portrete, „copiii sălbatici” erau mereu înfățișați în rochii de nobili, de parcă ar fi vrut să contrasteze diferența dintre aparența lor animalică și statutul de om civilizat.
În anii 1590, faimosul naturalist Ulisse Aldrovandi a examinat-o pe fiica de 8 ani a lui Petrus și a Catherinei și le-a făcut un desen al familiei. Mulți autori au publicat descrierile lor ale „curiozităților”, de parcă copiii n-ar fi fost ființe umane.
Copiii sălbatici au fost dăruiți familiilor nobiliare pe post de animal de companie
Familia s-a așezat într-un final în Parma, Italia, unde ducele Ranuccio Farnese i-a angajat. Dar familia Gonsalvus era încă tratată drept proprietate - nu era nicio cale pentru ei ca să trăiască o viață normală. În loc de asta, boala lor a fost exploatată de aristocrații care voiau să se minuneze de ciudățeniile naturii. Într-o întorsătură tragică de situație, ducele i-a gonit de acasă pe cei patru copii păroși ai lui Petrus și i-a făcut cadou prietenilor lui nobili. Exact ca Petrus, erau văzuți drept animale mai dregabă decât oameni.
Nu există nicio pictură a copiilor lui Petrus care nu erau născuți cu boala acestuia. Aceia nu erau considerați curiozități și prin urmare nu meritau să fie consemnați.
Erau Catherine și Petrus îndrăgostiți? Putem doar să ne dăm cu presupusul.
Acest portret a Catherinei și al lui Petrus e un indiciu pentru elucidarea adevăratei relații dintre cei doi.Deși au fost căsătoriți timp de 40 de ani și au produs șapte copii, au fost ei cu adevărat îndrăgostiți? Mariajul lor a fost aranjat drept o glumă pentru nobilimea europeană, iar copii lor au fost smulși din brațele lor și tratați ca animale de companie la curte. Povestea lor este atât de tristă că e de mirare că a ajuns la baza basmului Frumoasa și bestia.
Dar cum rămâne cu relația dintre Catherine și Petrus? Indică mâna lui Catherine pe șoldul lui Petrus căldura dintre cei doi? Sau privirea încremenită și îngândurată de pe fața ei face aluzie la ceva mult mai tragic?
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu