joi, 20 aprilie 2017

Adevărata poveste a Lolitei


Da, ați citit bine. Poate că Lolita nu e doar fructul imaginației lui Vladimir Nabokov până la urmă. Cert este că înainte de Lolita a existat o fetiță numită Sally Horner, care a căzut pradă unui pedofil, iar povestea ei sună cam așa...
          Sally                                               Lolita (1997)

În vara lui 1948, fata a pus un pariu cu colegele ei că dacă va reuși să fure un carnețel de la un magazin din zonă, va fi primită în grupul lor. Zis și făcut, Sally reușește să ia carnețelul, dar chiar când iese din magazin dă nas în nas cu un bărbat mult mai în vârstă decât ea care pretinde că este de la FBI, și îi spune că este sub arest. 
Imagini pentru lolita gif
Cum ar fi făcut orice altă fetiță de 11 ani, Sally a început să plângă și să aibă remușcări. Dar bărbatul, numit Frank La Salle, a consolat-o zicându-i că nu îi va spune mamei ei, iar fata nu va merge la școala de corecție, cu condiția să vină la el și să-i raporteze unele lucruri din când în când. Sally, prinsă cu musca pe căciulă, a acceptat imediat.
Imagini pentru lolita gif
Nu trecu mult timp și regulile lui Frank se schimbară, fata trebuia să vină imediat cu el în Atlantic City, guvernul insistă. I s-au dat instrucțiuni clare: trebuia să o mintă pe mama ei că el este tatăl a două colege de la școală, și că o invită într-o vacanță pe malul mării, de restul se va ocupa Frank personal.

Evident, Frank nu era un agent FBI, ci doar un agent guvernamental cu un nivel foarte mic, dar Sally nu avea sa afle asta până nu va fi prea târziu. I-a luat 21 de luni ca să scape de el, luni în care a fost abuzată în mod repetat și târâtă fără voia ei de-a lungul Americii.

Ca și cum destinul nu ar fi făcut-o să sufere destul, Sally a murit călcată de o mașină la scurt timp de la evadarea ei.
Viața tragică a lui Sally Horner nu a fost însă în zadar, ea a ajutat la conturarea unuia dintre cele mai faimoase personaje din toate timpurile: Lolita, și la scrierea unei capodopere literare ale secolului al XX-lea, cu o poveste care îți intră în piele și rămâne cu tine mereu.

Share: