duminică, 8 ianuarie 2017

Cum a ajuns cartea lui Hitler bestseller în 2016

„Mein Kampf” va fi republicată în Germania. Cartea e considerată considerată una dintre cele mai controversate scrise vreodată. E amintită ca „antisemită”, „racistă” și „diabolică”. 

Hitler a folosit-o pentru a fixa ideologia nazistă și pentru a-și explica planul pentru viitorul Germaniei. A definit arienii* ca o rasă superioară și a împărțit oamenii în clase rasiale. 
„Mein Kampf”(ro: Lupta mea) va fi acum republicată în Germania, pentru prima oară după Cel  De-al Doilea Război Mondial. 

Institutul de Istoriei Contemporană a declarat că va publica o ediție adnotată de critici cu comentarii, când vor expira drepturile de autor, adică pe 31 decembrie 2015. Spune că o vor publica pentru a destăinui „minciunile, jumătățile de adevăr și afacerile meschine” apărute în carte.

Scrisă între 1924 și 1926, cartea a fost un bestseller în era nazistă, cu mai mult de 12 milioane de exemplare vândute în 18 limbi.

După război, drepturile de autor ale cărții au fost transferate guvernului bavarian** pentru a o ține departe de editurile care voiau să o retipărească. 
Însă, conform legilor germane, drepturile de autor durează doar 70 de ani și, din 2016, editurile vor avea acces liber la textul original al lui Hitler. 
*- în acest context se referă la rasele nordice și germanice 
**-se referă la Bavaria, landul federal situat în partea de sud-est a Germaniei, cu capitala la München.
Articol tradus de pe CNN. ⒸCNN
Share:

3 comentarii:

  1. Nu este genul meu de carte ;) . Mai degraba sotul si fratele :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Are succes pentru ca ridica niste probleme care sunt si azi actuale si este usor de citit (stil fluent de exprimare).
    Solutiile propuse ar trebui combatute prin critici, comentariii, etc.
    Solutia de a interzice o carte sau o idee nu va da niciodata rezultatele scontate

    RăspundețiȘtergere