Dacă te întâlnești cu un cititor sau urmează să o faci, atunci ar trebui să știi deja că există niște sfaturi de pe urma cărora te-ai putea ghida pentru a salva relația dintre voi doi sau pentru a o îmbunătăți pe zi ce trece. Acum, depinde de decizia ta ceea ce se va întâmpla, deși eu ți-aș recomanda să păstrezi legătura dintre tine și cititorul respectiv. Crede-mă că un om pasionat de lectură țintește cât mai sus!
Și, deoarece sunt o persoană destul de bună, o să îți prezint 15 lucruri pe care ar trebui să le știi pentru a păstra relația cu un cititor:
1.Niciodată, dar niciodată să nu spui: Filmul e mai bun decât cartea.
Cu replica asta riști să strici totul. După mine, nici nu ai mai avea dreptul la o a doua șansă. Pur și simplu, nu o spune! Încearcă să uiți de aceste câteva cuvinte, asta doar dacă nu vrei să uite omul acela frumos, cu care te întâlnești, de tine.
2. Dacă te vei hotărî să citești vreodată ceva recomandat de cititorul respectiv, va însemna foarte mult pentru el.
L-ai face, fără doar și poate, să se simtă mândru de persoana care este... de parcă ar fi realizat ceva foarte important. Mai important decât lucrările lui Da Vinci sau descoperirile lui Einstein.3. Să nu întrebi dacă are vreo carte preferată.
Pentru un cititor, cărțile semnifică mult mai mult decât niște simple cărți. Sunt proprii copii. Așadar, nu poate să aleagă un singur copil, trădându-i pe ceilalți... deci nu are vreo carte preferată. Are sute!
4. Îndepărtează-te de obiectele sofisticate și du-te, mai degrabă, într-o librărie.
Cartea este cel mai scump cadou pe care i-l poți oferi cititorului. Datorită gestului tău, va descoperi o lume nouă. Și pentru asta, prietene, nu te va uita niciodată!
5. Ai un rival. Întotdeauna va fi un personaj dintr-o carte cu care vei concura.
Nu prea ai ce face în cazurile de genul. Singurul lucru care te poate salva este răbdarea. Pregătește-te... și așteaptă momentul. Poate că în viața reală sunteți de nedespărțit, dar undeva, în inima cititorului, există și-un loc special pentru personajele îndrăgite. Resemnează-te cu ideea asta, atât pentru binele tău, cât și pentru binele relației.
6. Mereu va avea o carte la îndemână.
Fie că plecați într-o vacanță, fie că mergeți în vizită la cineva, CĂRȚILE NU LIPSESC. Prin urmare, i-ar fi de folos persoanei de lângă tine o mână de ajutor.
7. Dacă plânge, ei bine, ceva tragic s-a întâmplat.
De cele mai multe ori, vorbim de moartea unui personaj foarte important. Cel mai bun lucru pe care îl poți face? Nu încerca să te bagi în seamă cu persoana respectivă. Bine, poți să o faci. Dar nu cred că vei avea un final fericit.
Lasă omul să revină la realitate când e el pregătit să o facă. Nu te grăbi căci vei complica lucrurile.
9. Dacă se întâmplă să nu te asculte când ai spus ceva...
Înseamnă că se concentrează pe ceea ce citește. Tu așteaptă, deoarece, în cele din urmă, tot la tine se va întoarce.
10. Întotdeauna are ceva de spus.
Să trăiești alături de un cititor poate fi chiar distractiv, dar și periculos... Fii deschis la conversații că nu ai de ales!
11. Își face ordine în bibliotecă mai des decât în viață.
Lasă ființa să-și facă treaba! Există riscul să pui cărțile în locul nepotrivit. Dacă vrei să rămâi întreg, stai deoparte!
12. Uneori se întâmplă să-ți vorbească într-un alt mod.
Poate fi vreun citat.Acordă-i atenție. Dacă un cititor citează, înseamnă că e importantă situația!
Și, într-un fel sau altul, cam așa e! Cărțile sunt cele mai bune unelte. Prin intermediul lor, poți învăța să iei o decizie corectă. Ascultă sfaturile primite! S-ar putea să îți fie de folos.
Trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți face un cititor fericit. Dacă devii un bun prieten al cărților, poți câștiga, în același timp, și o relație destul de frumoasă cu cititorul de lângă tine.
15. Cărțile sunt zâmbetul cititorului.
Cu asta se ocupă el. Pentru asta trăiește, în majoritatea timpului. Cărțile îl fac să se simtă liber. Apreciază sincer acest lucru, și vei câștiga, fără îndoială, inima unui cititor!
Cu regula nr.15 ma identific. Celelalte sunt ok :) . Citesc, imi place foarte mult, ma relaxeaza, ma binedispune, dar nu reprezinta viata mea. Prin urmare nu am la mine o carte, tot timpul. In concediu da, dar cand plec intr-un weekend, de exemplu, in nici un caz. De ce? Prefer natura, compania sotului, compania prietenilor, o discutie la cafea cu cea mai buna prietena, prefer un serial.
RăspundețiȘtergerePoate ca asta inseamna ca nu sunt un cititor inrait. Dar viata, in sine, inseamna mult mai mult. Parerea mea, strict.
Cu siguranță, nu mă îndoiesc!
ȘtergereCititul reprezintă pentru fiecare ceva anume... diferit.