duminică, 29 martie 2020

Eliberează-mă (Atingerea lui Juliette, vol. 2) de Tahereh Mafi

             
--------------------------------------------------------------------------------------------
       Al doilea volum din seria Atingerea lui Juliette este mult mai dinamic decât predecesorul său. Războiul a început. Juliette și Adam și-au găsit adăpost, dar cât de sigur este acest nou cămin? Vor putea noii lor aliați să învingă forța nimicitoare a Restaurației? Cartea nu ne lasă să medităm prea mult la aceste întrebări, deoarece povestea e atât de palpitantă încât o veți termina dintr-o suflare.
       Dacă te va dezamăgi îngrozitor sau îți va oferi niște clipe minunate depinde doar de ce așteptări ai de la carte. Am citit primul volum acum doi ani și, aparent, pe vremea aceea eram ușor sensibilizabilă de sufletul chinuit al lui Juliette. Când am început volumul doi mă așteptam la o lectură mai profundă, de pe urma căreia să rămân cu ceva, dar apoi am realizat că e o carte făcută doar pentru divertisment și pentru a se juca cu emoțiile tale. Am acceptat asta și după a început să îmi facă plăcere lectura.
       Sentimentele lui Adam față de Juliette și se transmiteau într-un mod foarte pueril, aproape haios, la începutul cărții, încât mi s-a părut că povestea a fost concepută pentru o audiență de circa 14 ani. Dar sunt 2 lucruri care au salvat modul în care percepeam firul narativ pentru mine.
56 images about Juliette and Warner on We Heart It | See more ...       Primul este Warner. El a fost portretizat încă de la început drept personajul negativ. De fapt, puțin spus negativ, mai degrabă grotesc și diavolesc, care n-ar putea da dovadă niciodată de umanitate, empatie sau iubire. Nu se schimbă la 180 de grade peste noapte, ci are loc o transformare credibilă. Nu devine brusc un înger, ci ne este permis să parcurgem într-un sălaș a inimii lui care nu a mai fost accesibil până atunci și să vedem o parte complet diferită, dar reală a lui. Nu vreau să intru în detalii, dar ni se vor oferi și niște informații din trecutul lui Warner pe care cu siguranță le veți savura.
„Vreau. Vreau să fiu prietenul tău. Încuviințează din cap, iar eu înregistrez această mișcare vagă în aerul dintre noi. Vreau să fiu prietenul de care te îndrăgostești fără speranță. Cel pe care îl iei în brațele tale și în patul tău și în lumea privată pe care o ții captivă în capul tău. Vreau să fiu acel gen de prieten, zice el. Cel care va memora lucrurile pe care le spui, la fel și forma buzelor tale când le rostești. Vreau să știu fiecare arcuire, fiecare pistrui, fiecare fior al trupului tău, Juliette. Vreau să știu unde să te ating, continuă el. Vreau să știu cum să te ating. Vreau să știu cum să te conving să creezi un zâmbet doar pentru mine. Îi simt pieptul ridicându-se, coborând, sus și jos, sus și jos. Da, spune el. Vreau să fiu prietenul tău. Vreau să fiu cel mai bun prieten al tău din întreaga lume.”
       Al doilea lucru care a salvat cartea pentru mine este revoluția modului de gândire a lui Juliette. Protagonistă nu mai e damsel in distress (fata neajutorată care așteaptă să o salveze un prinț pe cal alb) și realizează că nu are nevoie de iubirea altcuiva sau ca altcineva să îi ofere un sentiment de siguranță. Reușește să evadeze din cercul vicios care era viața ei și descoperă că puterea se află chiar în mâinile sale. Metamorfoza ei e atât de radicală, încât Juliette de la sfârșitul romanului e o cu totul altă persoană față de Juliette din primele pagini. Mai e nevoie să spun că am așteptări foarte mari de la acest personaj pe viitor? Te rog, Tahereh Mafi, nu mă dezamăgi!
       Povestea m-a recâștigat complet după dezamăgirea care a fost începutul, prin acuratețea cu care se abordează perspectiva emoțională. Sunt lucruri de care am fost complet surprinsă să le descopăr într-o carte YA pe care deja o catalogasem drept clișeică. Mă bucur că nu am renunțat la ea și abia aștept să văd cum continuă povestea acestor personaje minunate. Cu mai puțină moarte, sper. :))
P.S. În ediția în limba română este inclusă și nuvela „Frânge-mă”, scrisă din perspectiva lui Adam chiar în timpul asediului. Am iubit pur și simplu legătura dintre Adam și frățiorul lui mai mic, care este redată atât de frumos aici.

..............................................
Titlu original: Unravel me
Gen: fantasyyoung adultromance
Editura: Leda Edge
An de apariție: 2019
Număr de pagini: 528
Rating:    

..............................................


Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu