luni, 5 august 2019

Prințese necuviincioase de Linda Rodriguez McRobbie - Recenzie

Titlu original: Princesses Behaving Badly
Gen: istorie, comedie
Editura: Rao
An de apariție: 2019
Număr de pagini: 311
Rating: 
Mulțumesc editurii pentru acest roman! 
Cartea poate fi achiziționată de aici.
„Când prințesa Sophia a aflat că avea să se mărite cu prințul George Louis de Hanovra, a leșinat pe loc. S-a prăbușit din nou când i s-a cerut să-l întâmpine ca pe logodnicul ei. Iar când a primit portretul în miniatură, încadrat de diamante, al logodnicului, l-a izbit de perete urlând: „Nu mă mărit cu acest rât de porc!” Dar la 21 noiembrie 1682, s-a măritat totuși cu acesta.”
      

       Se spune că viața bate filmul, și cine să o dovedească mai bine decât viețile zbuciumate ale unor doamne care nu au încăput niciodată prea bine în pantofii de prințesă? Prințese necuviincioase dărâmă mitul conform căruia pretendentele la tron ar trebui să se comporte într-un anume fel, și ne înfățișează prințese bârfitoare, războinice, adultere, care au condus imperii, care au obținut totul din nimic și care au renunțat la avere din dragoste. Majoritatea nu au trăit „fericite până la adânci bătrâneți”.
       Relatările succinte și amuzante mi-au îmbogățit cunoștințele legate de istorie și m-au făcut să descopăr poveștile interesante de viață ale unor prințese nonconformiste. Fiecare capitol este însoțit de o ilustrație reprezentativă, care stârnește curiozitatea cititorului (asta și titlurile foarte catchy precum prințesa care avea concubini travestiți sau prințesa care nu se spăla).
      Trebuie să admit că unele povești au fost mai interesante decât altele, dar fiecare dintre ele a contribuit la formarea unei imagini cât mai clare a ceea ce înseamnă regalitatea pentru o fată, și sinceră să fiu, după ce am citit această carte, nu mai sunt așa sigură că vreau să devin o prințesă. Unicul scop al unei regine era să procreeze (deseori cu un bărbat care îi era cel puțin antipatic), să nu mai spun că privarea de libertate și urmarea unui cod strict de conduită le-a adus pe unele dintre aceste femei cumsecade în pragul nebuniei.

     Spre deosebire de poveștile Disney, prințesele noastre nu au avut prilejul de a avea un final fericit și aproape toate au dus vieți (aproape) tragice, pe care presa le-a urmărit îndeaproape. Unele dintre ele au recunoscut devastate că nu contează cât de curajoasă și inteligentă ești, tot vei fi luată în derâdere pentru inițiativa ta pentru simplul fapt că ești femeie.
     Dar nu totul este chiar atât de negru. Avem aici exemplul sultanei Hurem, o tânără frumoasă și carismatică, care a urcat de la statutul de sclavă la cel de sultană. Pentru ea, destinul a părut să-i surâdă. Sursele spun că ar fi ajuns să-l iubească sincer pe sultanul Suleyman și vice-versa, iar copiii ei au avut asigurat locul la tron după moartea ei (nu voi menționa mijloacele sumbre prin care s-a ajuns la asta:)).
      Prințese necuviincioase va fi o carte pe placul celor care au adorat versiunile originale ale poveștilor fraților Grimm și sunt în căutarea unei noi lecturi. Veți cunoaște câteva tipuri de prințese și detalii adevărate din viețile lor pe care cu siguranță nu le-ați găsi în cărțile de istorie. Eu recomand cu drag această carte și vă urez lectură plăcută! 
Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu