vineri, 30 noiembrie 2018

Un caz foarte straniu: Doctorul Jekyll şi Domnul Hyde de Robert Louis Stevenson - recenzie

Titlu original: The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Gen: clasichorrormystery
Editura: Art
An de apariție: 2018
Număr de pagini: 184
Rating:
Mulțumesc Libris pentru acest roman! :)
Cartea poate fi achiziționată de aici.
„Lanyon, iată că viaţa mea, onoarea mea, raţiunea mea, toate sunt la cheremul dumitale; dacă mă abandonezi în aceasă seară, sunt pierdut. Ai putea presupune, după o asemenea introducere, că am de gând să-ţi cer un serviciu dezonorant. Judecă de unul singur.
             
    Doctorul Jekyll şi domnul Hyde este o povestire extrem de complexă, despre dualitatea persoanei, care adresează nişte întrebări deopotrivă importante şi sinistre despre personalitatea oricărui individ. Este una dintre puţinele poveşti de groază, în care sinistrul nu este stârnit de către vreo creatură supranaturală, ci chiar de natura sumbră a fiinţei umane.
    Robert Louis Stevenson este un maestru al detaliului, iar descrierile lui ample nu plictisesc cititorul nicio secundă, ci îl fac să dorească să afle mai mult. Suspansul este menţinut pe parcursul întregului roman, iar misterele sunt rezolvate rând pe rând de către un personaj carismatic şi extrem de inteligent. Cu toate acestea, răspunsul enigmei vă va lăsa cu siguranţă fără cuvinte.

„If he be mr. Hyde, I shall be mr. Seek.
    Toate personajele sunt conturate extrem de bine, şi deţin câte o caracteristică definitorie.
+Domnul Utterson, protagonistul, este un avocat care străluceşte prin inteligenţa sa. Acesta încearcă să afle de ce bunul şi ilustrul său prieten s-a întovărăşit cu o creatură monstruoasă precum domnul Hyde.
+Doctorul Jekyll pe de o parte pare o persoană de vârstă mijlocie care este complet împlinită cu viaţa sa prosperă pe toate planurile, dar pe de altă parte este un personaj enigmatic ce ascunde o multitudine de secrete.

+Domnul Hyde are un impact straniu asupra tuturor persoanelor care au oroarea de a se întâlni cu el, toate afirmă că simpla lui prezenţă le îngheaţă sângele în vene, iar creatura diabolică debutează în carte cu un gest înfiorător faţă de o fetiţă de 10 ani.
    Ediţia nouă de la Art pe care o am eu, din colecţia Clasici Ilustraţi este sublimă, literele de pe copertă sunt sclipicioase, coperta este rezistentă deoarece e cartonată, paginile sunt de foarte bună calitate, iar formatul e foarte inspirat. Cât despre ilustraţii, nu pot aduce atâtea 

vorbe de laudă, pentru că nu sunt cele mai reuşite, dar, pentru mine asta a contat prea puţin.
   Ştiţi că unii oameni vizionează filmul înainte de a citi cartea? Păi, eu am comis o crimă asemănătoare. Înainte să citesc povestirea, am terminat jocul MazM: Jekyll and Hyde, pe care nu îl pot recomanda îndeajuns. Nu îmi dau seama dacă este echivalent sau chiar superior cărţii, însă cu siguranţă merită jucat. Acest joc, care redă aproape perfect povestea, mi-a stârnit pofta de lectură şi m-a făcut să vreau să caut mai multe detalii despre cazul straniu al doctorului Jekyll şi al domnului Hyde.
  Nu îi pot găsi niciun minus cărţii, cred că este cea mai bună carte pe care am citit-o anul acesta şi o recomand oricăruia care e atras de genul gotic, horror sau de cărţile cu detectivi. Deseori, motivul pentru care unele cărţi ajung clasice, este pentru că sunt adevărate comori literare, care nu îşi pierd farmecul de-a lungul secolelor. Acest lucru este cu siguranţă valabil şi pentru Un caz foarte straniu: doctorul Jekyll şi domnul Hyde, o operă minunată, care se termină mult prea repede.

Share:

2 comentarii:

  1. Nu am jucat jocul pe care l-ai menţionat în recenzie, dar am citit cartea şi mi s-a părut o lectură insolită, necaracteristică autorului sau epocii în care a trăit. Mi-a plăcut ideea de la care a pornit (separarea dualităţii bine-rău care există în oameni), însă consider că a fost insuficient dezvoltată. Se putea face mult mai mult cu această idee. Ar fi putut scrie un roman mult mai complex pe această temă.

    RăspundețiȘtergere
  2. You will love it to enjoy our new app G-Switch 3 Mod Apk which you can download and enjoy free.

    RăspundețiȘtergere