marți, 10 iulie 2018

Cine a fost Alba ca Zăpada? Personajul de la granița dintre realitate și ficțiune


Se pare că, basmele pe care mamele noastre ni le citeau când eram mici înainte de culcare sunt mult mai înfiorătoare decât ne-am fi putut aștepta vreodată. Disney a reușit cu succes să ascundă scenele pline de violență și cruzime, dar rădăcinile macabre ale acestor povești ies întotdeauna la iveală. Despre acest subiect am vorbit mai în amănunt aici.
Albă ca zăpada și cei șapte pitici este atât una dintre cele mai faimoase povești din lume, cât și primul desen animat Disney. Însă, istoria care a inspirat Albă ca Zăpada nu este tocmai o poveste de adormit copiii. Margarete von Waldeck a fost o prințesă din secolul al 16-lea, dar frații Grimm au fost nevoiți să schimbe câteva detalii pentru a face povestea mai puțin sinistră.

Alba ca Zăpada cea reală a fost mai tragică decât basmul


În 2013, un umanist numit Eckhard Sander a susținut că Alba ca Zăpada e bazată pe viața unei femei adevărate. Numele acestei femei este Margarete von Waldeck, o prințesă bavariană din secolul al 16-lea. Margarete a crescut într-un castel, a trăit în curtea Mariei a Ungariei, soră a celui mai puternic conducător european. Chiar și așa, viața ei a fost prea tragică pentru a putea fi confundată cu un basm.
Margarete a suferit cruzimea unei mame vitrege, după moartea mamei ei biologice când Margarete avea doar 4 ani. Exact ca Alba ca Zăpada, și Margarete a fost otrăvită, doar că prințul ei nu a putut să o salveze de fatalitate.


Muncitul în mine a lăsat copiii scunzi și deformați


Cu mult înainte de legile împotriva exploatării copiilor, tatăl lui Margarete a obligat copii sărmani să muncească în minele lui. Condițiile erau teribile, și mulți dintre copii au murit la o vârstă fragedă. Cei care au reușit cumva să supraviețuiască au rămas scunzi, probabil de la munca până la epuizare și de la malnutriție. Mulți dintre ei au avut și membre deformate din aceeași cauză.
Istoricul Eckhard Sander consideră că piticii din basm sunt bazați pe sărmanii copii care au muncit în minele de cupru pentru tatăl lui Margarete. Datorită creșterii lor oprite brusc și a membrelor deformate, copiii exploatați au fost numiți chiar și „bieți pitici”.
Din păcate, nu se știe prea multe despre relația lui Margarete cu acești copii abuzați.

Adevărata Alba ca Zăpada a trăit într-un castel magic până când tatăl ei a gonit-o de acasă


Margarete von Waldeck a fost fiica unui conte german, și de la o vârstă fragedă a fost faimoasă pentru frumusețea sa. După ce mama Margaretei a murit, tatăl ei s-a remăritat, și tânăra Alba ca Zăpada a fost curând gonită de acasă, posibil la cererea mamei ei vitrege.
La vârsta de 12 ani, Margarete s-a mutat încă o dată ca să trăiască cu fratele mamei ei moarte la castelul Valkenburg din Olanda. Astăzi, au mai rămas doar ruinele castelului care a fost cândva uriaș.
Viața Margaretei a fost stabilă doar pentru o scurtă perioadă. În 1549, când avea 16 ani, tatăl ei a trimis-o la curtea Mariei a Ungariei din Bruxel. Tatăl lui Margarete spera să o folosească pe frumoasa lui fiică pentru a aduce Sfântul Imperiu Roman de partea sa, dar totul s-a sfârșit foarte rău pentru Margarete.

Ca Alba ca Zăpada, Margarete a avut o mamă vitregă malefică


După ce mama lui Margarete a murit, Contele Filip al IV-lea de Waldeck, s-a recăsătorit. Noua lui soție era Katharina von Hatzfeld. Chiar și când era adolescentă, Margarete a fost faimoasă pentru frumusețea ei. Și ca mama vitregă malefică din basm, Katharina era geloasă pe înfățișarea plăcută a fiicei ei vitrege.
Katharina și-a pus soțul să-și gonească fiica undeva departe. Cererea aceasta nu era neobișnuită; recăsătoria era ceva comun, iar copiii din mariajele anterioare erau deseori puși deoparte când noua soție sosea.
Margarete va fi eventual otrăvită la Bruxel, dar, spre deosebire de basm, Katharina nu a avut cu nimic de a face cu asta.

Prințul a fost Filip al II-lea al Spaniei


Când trăia în Bruxel la curtea Mariei a Ungariei, Margarete a cunoscut un prinț adevărat. Nepotul Mariei avea doar 22 de ani când s-au cunoscut, dar era și fiul celui mai puternic conducător european, împăratul sfintei Rome, Charles al V-lea. Numele lui era Filip, dar după a fost cunoscut drept Regele Spaniei, Filip al II-lea.
Margarete l-a cunoscut pe Filip în timpul uneia dintre vizitele prințului la mătușa sa. Filip a urmărit-o pe Margarete timp de câteva luni și după cei doi au avut o aventură amoroasă. În mod tragic, dragostea lor era sortită eșecului, deoarece Margarete era protestantă, iar Filip era catolic. Dacă asta nu era îndeajuns cât să-i țină departe unul de celălalt, după o scurtă poveste de dragoste, Margarete a fost ucisă.

Mărul otrăvit a fost adăugat mai târziu



Margarete chiar a fost otrăvită, dar nu a fost niciun măr implicat în treaba asta. Dacă basmul Alba ca Zăpada se bazează pe viața lui Margarete, de ce versiunile mai recente ale poveștii schimbă arma crimei cu un măr?
Schimbarea ar fi putut fi făcută pentru a face povestea mai palpitantă. Până la urmă, lupta dintre mama vitregă dechizată și inocenta Alba ca Zăpada e destul de tensionată. Însă, ar putea fi și o bază istorică pentru povestea cu mărul.
Istoricul german Eckhard Sander susține că mărul otrăvit din basmul Alba ca Zăpada vine dintr-un eveniment istoric diferit. Un bătrân a fost odată arestat în Germania pentru că dăduse copiilor mere otrăvite. El avea suspiciuni cum că micuții i-ar fura merele, așa că le-a otrăvit ca să le dea o lecție.
Idea de a folosi mere otrăvite drept o armă și-ar fi putut găsi calea spre Albă ca Zăpada.

Tatăl prințului ar fi putut să o otrăvească pe Alba ca Zăpada


În viața reală, Margarete nu a avut parte de un final fericit. Deși, spre deosebire de versiunea fraților Grimm, fata nu a fost ucisă de mama ei vitregă. Katharina a murit, de fapt, înaintea fiicei sale vitrege. Margarete a avut o idilă cu regele Filip al II-lea al Spaniei, dar sărutul dragostei adevărate nu a putut să o readucă la viață. Mai mult de atât, moartea ei a avut mai mult de a face cu politica regală decât cu frumusețea.
Filip era moștenitorul tronului Spaniei, iar tatăl lui era Împăratul Charles al V-lea, cel mai puternic conducător al Europei. Charles era în mijlocul unui conflict sângeros cu protestanții, care se revoltau împotriva împăratului.
În mijlocul Reformei Protestante, Charles nu-i putea îngădui fiului său să se îndrăgostească de o protestantă ca Margarete. Conform unor surse istorice, Charles a trimis agenți spanioli pentru a o otrăvi pe Margarete. Planul a mers, iar ea a murit la doar 21 de ani.
Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu