vineri, 20 aprilie 2018

10 lucruri oribile care ți se vor întâmpla dacă citești prea mult

Orice cititor adevărat știe că iubirea pentru cărți vine și cu niște dezavantaje. Cine neagă acest fapt este fie a) cititor de prea puțin timp, b) în faza de negare sau c) o ființă amabilă care încearcă să nu te sperie. O să-ți dezvălui realitatea nemiloasă a ceea ce se va întâmpla dacă vei deveni un iubitor de cărți împătimit? Nu, nu prea cred, însă o să îți zic în mare cam ce se va întâmpla. 
Dar pentru început, ce înseamnă să citești prea mult? Un român citește în medie 4 cărți pe an. Deci dacă citești fie și 5 cărți pe an, s-ar putea să ai sindromul cititorului.


1. VEI DEZVOLTA UN OBICEI TERIBIL DE A GÂNDI

Partea proastă în a-ți devota puțina cantitate de materie cenușie ideilor autorilor e că vei începe să te gândești la ele. E CHIAR ORIBIL DACĂ STAI SĂ IEI ÎN CONSIDERARE ACEST FENOMEN SINISTRU. Oamenii care gândesc prea mult mereu mor. Aruncă o privire în manualele de istorie. O grămadă de gânditori extraordinari, inovativi. Și unde sunt ei acum? SUNT MORȚI. 

În plus să gândești prea mult e cam stresant pentru că începi să observi oameni care nu gândesc deloc și te deranjează foarte tare. Nu poți suporta oamenii care nu gândesc de unii singuri. Ajungi să arunci cu cărți în ei și riști să strici cărțile. (Poate că riști și să rănești oameni, dar hai să recunoaștem, asta nu e o problemă tocmai îngrijorătoare.)
Imagine similară


2. VEI DEZVOLTA UN OBICEI ORIBIL DE A AVEA OPINII

Să ai opinii în ziua de azi e probabil cea mai proastă mișcare pe care ai putea s-o faci. Chiar crezi că îi va plăcea cuiva să îi oferi o nouă perspectivă asupra unui fapt? Nu. Așa că să nu îndrăznești s-o faci.


3. CĂRȚILE TE VOR FACE SĂ FII PASIONAT DE PROBLEMELE ACTUALE

Dacă ești un cititor, probabil ai observat deja cât de subtil autorii critică societatea prin intermediul unei povești fantasy. Deci poate că citești despre un dragon care a mâncat un orășel sau o fată care sărută un broscoi... și apoi -BOOM- ți se aruncă fix în față sentimente reale cauzate de probleme reale. Discriminare. Sexism. Normalizarea violenței. Război. Sclavie. Boli.
CĂRȚILE TE VOR FACE SĂ TE GÂNDEȘTI LA PROBLEME GRAVE CHIAR DACĂ N-AI CERUT-O.


4. CĂRȚILE ÎȚI COMPROMIT SIGURANȚA ȘI SĂNĂTATEA ÎN GENERAL

Asta e cam evidentă. Pentru că știi teancul tău cu cărți de lângă pat care pare atât de inocent? HAHA. Evident că nu e inocent. Cel mai probabil plănuiește să te distrugă. Și chiar dacă nu a trecut încă la fapte (o va face), încă riști ca munții de cărți necitite să cadă pe tine când te aștepți cel mai puțin.
Cărțile ar putea cădea noaptea. Te-ai putea răni în hârtie. Ai putea să-ți scapi o carte pe picior. Ai putea să te arunci în pat doar ca să realizezi că e plin de cărți și, deci, să te lovești la spate.
Cărțile sunt RELE pentru sănătatea ta.

5. LISTA DE CĂRȚI NECITITE CREȘTE CU NERUȘINARE


Ai văzut vreodată O carte? Nu, normal că nu. Cărțile nu trăiesc solo. Sunt creaturi care se deplasează în haite, special pentru a-și găsi încă unul de-al lor care să li se alăture. MAI RĂU: ne forțează și pe noi să încurajăm gândirea asta de haită.

La început ești ceva de genul „A, păi, e o serie, ar trebui să cumpăr tot setul.” Și e totul o joacă de copii până când BOOM, peste 2 ani cel mult ai 500 de cărți la ușă urlând să le dai voie înăuntru.


6. VEI PIERDE ÎN MOD SIGUR ORE DE SOMN

„Încă un capitol?” șoptește cartea. Te dai bătută. Ești în mrejele ei până la 2 dimineața.
Și dând statul până târziu la o parte, ce zici de momentele când cartea îți rămâne întipărită în minte și pur și simplu nu-ți poți lua gândul de la ea ȘI NU MAI DORMI ZILE ÎNTREGI PENTRU CĂ TE GÂNDEȘTI LA CARTEA DISTRUGĂTOARE DE VIEȚI.
tumblr_nouocfswd41u48x6vo1_500


7. TOȚI PRIETENII TĂI O SĂ MOARĂ

Prietenii tăi ficționali, evident. Niciun cititor nu poate spune că nu are răni emoționale de la pierderea unui CMBP (cel mai bun personaj).
Dar cum rămâne cu prietenii tăi în carne și oase? Cel mai probabil și ei o să moară. DE NEGLIJARE. Pentru că le-ai zis de 9465 de ori „Știi, Florica, mi-ar plăcea să ieșim la o cafea, dar trebuie să termin cartea asta...” Iar biata Florica așteaptă cafea până îmbătrânește și moare. #săracaFlorica

8. ÎȚI VEI GESTIONA BANII TERIBIL DE PROST

La început sunt chestii ușoare de genul „N-am nevoie de bluza asta de 60 de lei, din moment ce mi-aș putea cumpăra cărți de banii ăștia. Vreau să zic că... oricum am deja o bluză, cine are nevoie de două?”
Și fără să-ți dai seama, avansează la lucruri de genul: „CINE ARE NEVOIE DE O CASĂ, O SĂ TRĂIESC ÎNTR-UN IGLU DE CĂRȚI.”


9. EȘTI STRESAT DE LUCRURI MĂRUNTE DAR DERANJANTE

De exemplu:
  • Dacă ți-ai aranjat frumos cărțile în bibliotecă
    • Ebook vs carte normală
    • Ar trebui să mănânc sau să citesc? Pentru că mâncare = 💓, dar frimituri în carte = 😨
    • Poți conviețui cu oamenii care îndoiesc colțurile cărților sau trebuie să îi omori și să le îngropi corpul în ziua cu lună plină a echinocțiului de toamnă?
    • Poți să cumperi geanta aia? E destul de încăpătoare pentru cărți?
    • Ce faci când biblioteca ta e plină?
    • Cât de înalt poate fi teancul tău de cărți necitite până riști să atingă înălțimea turnului Eiffel?
    Stresul vieții de cititor e extrem de mare.

    10. TE VEI ÎNDRĂGOSTI CU SIGURANȚĂ DE LOCURI ȘI OAMENI CARE NU EXISTĂ ȘI ACESTA E FĂRĂ DOAR ȘI POATE CEL MAI ORIBIL LUCRU DINTRE TOATE.

    Adică, mâna sus dacă ai vrut să mergi vreodată la Hogwarts? Sau în Narnia? Sau Westeros, Țara Minunilor, Camelot, Țara de Nicăieri? 
    Sau, ce zici de acel moment când înțelegi un personaj așa de bine că vrei să fii cel mai bun prieten al lui, să te căsătorești cu el, să îl adopți (sau toate 3 la un loc) doar ca mai apoi să realizezi că nu este real. Nimic din toate astea nu e real.
    Acestea fiind zise, dragi cititori, nu lăsați cărțile să câștige războiul sau să vă dărâme apartamentul! 
    disclamer: acest articol este un pamflet și trebuie tratat ca atare. 
    Articolul a fost tradus de pe site-ul Paper Fury.
    Share:

    0 comentarii: