sâmbătă, 4 noiembrie 2017

Recenzie: Despre dragoste și alți demoni de Gabriel García Márquez

Titlu original: Del amor y otros demonios
Gen: clasic, dramă, romance
Editura: RaoColecția: Rao Clasic
An apariție: 2014, Număr de pagini: 157
Rating:

Cartea poate fi achiziționată de aici. 
Romanul mi-a fost oferit spre recenzare de către librăria online Libris, la ei găsiți cărți de beletristică și multe altele, iar la comenzi mai mari de 30 de lei transportul este gratuit :)
„Nu vă faceți griji, stăpână, îi zise sclava. Dumneavoastră îmi puteți interzice orice și eu vă dau ascultare. Și încheie: Din păcate nu-mi puteți interzice și ce să gândesc.”
            

Despre dragoste și alți demoni este o carte cumplită, care arată cum iubirea poate fi uneori cel mai înfiorător diavol dintre toți, și cum lipsa ei poate ucide încet-încet o persoană. Este o carte importantă despre pierdere, suferință, despre nedreptățile lumii apuse de 500 de ani, în care medicina adevărată nu exista, iar oamenii credeau orbește în biserică și în puterea ei de a vindeca, deoarece nu aveau o altă speranță.
Povestea începe când Sierva Maria este mușcată de un câine. Deoarece fetița de 12 ani, cu buclele arămii extrem de lungi, a fost produsul unei căsătorii făcute din interes, și nedorită de niciunul dintre părinți, este de înțeles că mama ei a simțit o ușurare când a aflat că fata urma să moară curând de turbare. Dar zilele au trecut și ea nu a afișat niciun simptom, ba din contră, se simțea mai bine ca oricând. 

Julitura de pe genunchiul ei începuse să se vindece, însă tatăl ei, un om extrem de fricos, ce se afla de obicei într-o stare de reverie, a început să se teamă că Sierva Maria va muri, așa că a chemat cel mai iscusit doctor din zonă, care, din cauza cunoștințelor de medicină mai mult inexistente din acea perioadă, nu a putut să o ajute cu nimic, ci doar să-i recomande un tratament pe bază de fericire.
„...faceți-o să asculte muzică, umpleți casa cu flori, puneți păsările să cânte, duceți-o să vadă apusul de soare pe malul mării, dăruiți-i tot ce-ar putea-o face fericită. Nu-i pe lume leac care să tămăduiască ceea ce nu tămăduiește fericirea.”
Tatăl n-a fost însă mulțumit de răspuns și a început să cheme toți magii și doctorii din zonă, care mai mult îi alterau starea de sănătate a fiicei lui decât să o îmbuneze. Pe măsură ce o îngrijea a început să observe că o iubea cu tot sufletul, așa că a făcut ultimul lucru care îi stătea în putință: a apelat la biserică. Acolo i-a fost comunicat că fiica lui era clar posedată, așa că trebuie să fie închisă de urgență în biserică, unde urma să fie exorcizată. Vă las pe voi să vă imaginați cum ar fi tratat un posedat de niște măicuțe complet spălate pe creier.

Un demon care poate răni aproape la fel de mult ca iubirea este frica. Tatăl Sierei Maria, marchizul este exemplul perfect al unei vieți ratate din cauza fricii. Când era tânăr, era îndrăgostit de o femeie din ospiciul de lângă casa lui, pe care a vrut să o ia și de nevastă, însă tatăl lui i-a zis că nu se cuvine, și el, de teama unei confruntări cu părintele său, și-a ratat șansa la fericire. O femeie îl violează, iar apoi este amenințat de tatăl ei că dacă nu se căsătorește cu ea îl va ucide, iarăși, de frică, se supune, chiar dacă își încalcă jurământul făcut în urma unei traume. Soția lui își urăște fiica și o trimite să trăiască cu sclavele, el neputând să-i dea nici măcar o șansă copilei, de teama de a-și supăra nevasta. 

Despre dragoste și alți demoni este una dintre puținele cărți în care iubirea este ilustrată perfect, cu tot cu părțile ei negative. Deoarece pentru dragoste, oamenii din diferite epoci au făcut compromise minore sau majore, unii chiar au înnebunit, alții au murit, unii au renunțat la rang și averi, alții au renunțat la tot și au fugit într-un loc uitat de lume, unii s-au lepădat de credință, alții și-au încălcat jurămintele. Dar la finalul zilei, ce poate fi mai frumos decât să știi că viața ta este legată de a altcuiva și că nu vei fi niciodată singur?

Nedreptățile Inchiziției din acea perioadă de timp sunt, cu siguranță, nenumărate, fapt dovedit de altfel și în carte. Oricine gândea, era considerat un dușman al statului, cum era doctorul Abrenuncio din carte. Bisericii îi era permis să facă orice, chiar și să sechestreze o fetiță nu mai mare de 12 ani, și să o tortureze cu o presupusă „exorcizare”, chiar dacă era făcută fără niciun temei logic și îi punea în pericol viața. 
„El îi arătă unghiile însângerate.
-M-am urcat pe zid, îi spuse fără glas.
Sierva Maria nu se emoționă.
-De ce?
-Ca să te văd.”
Un călgăr profită de vulnerabilitatea fetei și își numește obsesia iubire. Într-adevăr, o „iubește” pe fetiță, dar doar pentru frumusețea ei și pentru posibilitatea de a o scoate din celulă și a face ce vrea cu ea în continuare. Când este pus să aleagă dintre viața lui și a ei, desigur că o pune pe a lui mai presus și o lasă pe Sierva Maria să fie maltrată de biserică. ^SPOILER: Însă cel mai sfâșietor este că fata nu e ucisă de cruzimea măicuțelor și a preoților, ci de întrebarea „ De ce nu s-a mai întors?”/SFÂRȘITUL SPOILERULUI^

Gabriel Garcia Marquez a reușit să stocheze în 150 de pagini ceea ce alții nu au reușit nici în 2000. Despre dragoste și alți demoni este o carte pe cât este de tristă, pe atât de importantă, prin profunzimea fiecărui rând care o cuprinde. Autorul o relatează ca și cum ar fi având la bază o întâmplare reală și cine poate ști dacă în istoria omenirii nu a existat vreodată o fată cu părul lung și arămiu care a murit din dragoste.

Această recenzie a fost posibilă cu sprijinul:

Share: