sâmbătă, 2 septembrie 2017

Recenzie: Ascultă-ți inima de Sarah Dessen


Titlu original: Just listen
Gen: YAromance, boli mintale
Editura: Epica
An apariție: 2015
Număr de pagini: 395
Rating:    
Mulțumesc editurii pentru acest roman! :)
Cartea poate fi achiziționată de aici.
„Începeam să cred că nu străinii îți conferă cele mai multe motive de teamă. Oamenii pe care îi cunoști foarte bine pot fi mult mai periculoși, deoarece cuvintele pe care ți le spun și lucrurile pe care le gândesc pot fi nu doar înspăimântătoare, ci și adevărate.” 
            

Annabel este fata care are tot ce și-ar dori o adolescentă de vârsta ei: frumusețe, încredere și o viață socială de invidiat... sau cel puțin asta dă de înțeles reclama în care a apărut primăvara trecută, în realitate, lucrurile sunt exact pe dos: cea mai bună prietenă a ei o hărțuiește, sora ei e bolnavă de anorexie, iar ea s-a închis toată vara în propria ei carapace, dornică să se detașeze de lumea care încerca să o distrugă.

Cred că „Ascultă-ți inima” ilustrează perfect ce se întâmplă după un viol, cum e afectată victima. E trist că unele persoane decid să învinovățească victima, asta nu neapărat în carte, dar în viața de zi cu zi; însă și mai trist este că de obicei, chiar și ea crede că a fost într-un fel vina ei, sau crede că lumea ar vedea-o cu alți ochi dacă le-ar povesti ce i s-a întâmplat, de aceea decide să țină totul sub tăcere, și nemernicii scapă basma curată, aceasta este și povestea lui Annabel Greene.
„Nu critica și nu judeca, doar ascultă.”
Prietena ei, Sophie, este, cred eu, prototipul societății moderne. După ce o prinde pe Annabel cu prietenul ei o numește „târfă” și îi strică reputația în școală, fără ca măcar să asculte ce are de zis, sau să încerce. Annabel nu este însă un caz particular, deoarece prietena ei reacționează astfel de fiecare dată când își prinde prietenul cu altă fată, fără să se întrebe dacă problema e de fapt în cealaltă parte, la iubitul ei, și fără să se gândească la comportamentul lui dubios; de fapt, lui nu îi cere niciodată vreo explicație.

Cartea reușește nu numai să ne arate că nu tot ceea ce pare perfect și este, dar și sacrificiile pe care le fac unii oameni pentru a ajunge la așa numita „perfecțiune”, de exemplu sora lui Annabel, care zi de zi a început să mai mănânce din ce în ce mai puțin, până când farfuria ei rămânea de fiecare dată neatinsă, și-a riscat sănătatea pentru că era „un pic mai grăsuță” decât colegele ei. Asta ilustrează mult prea bine cât de greșită este industria modei din ziua de azi, te îngrozești când privești modelele de pe podium, parcă ar promova anorexia.


Încă de când s-a născut, Annabel a fost înconjurată de două extreme: surorile ei. Una mult prea tăcută și închisă în sine, iar alta atât de vorbăreață încât nimeni nu putea să poarte o discuție cu ea, deoarece nu-i dădea dreptul la replică. Annabel era ceva la mijloc, ea era zona gri, „fata cea drăguță”, care le făcea pe plac tuturor și care nu crea niciodată conflicte. Și de aici a pornit o problemă de-a ei, pentru că încercând să creeze imaginea unei vieți fără cusur, ea și-a pierdut propria voce. A început să mintă și să mintă de frica de a nu jigni anumite persoane cu adevărul și îi era mereu frică să își spună părerea tare și clar...

...până a apărut Owen.
Și de aici începe clasica poveste „fata bună întâlnește un băiat rău și se îndrăgostesc”. Chiar dacă povestea lor de dragoste nu a fost prea credibilă, îi respect tare mult caracterul lui Owen, i-a oferit mâna lui lui Annabel când toată lumea o ocolea, și a ajutat-o să se regăsească pe sine, chiar mai mult de atât, a determinat-o să spună mereu adevărul.

Și Owen a reușit să facă toate acelea pentru că el este unul dintre puținii oameni care se găsesc doar în cărți știu cu adevărat să asculte, te lasă să spui tot ce ai pe inimă fără să te întrerupă sau să-ți spună că i s-a întâmplat și lui ceva asemănător și să ignore problema ta. Cred cu adevărat că dacă mai multe oameni ar ști să asculte, 90% dintre problemele de pe pământ s-ar rezolva. 

De asemenea, „Ascultă-ți inima” e și o dramă de familie, deoarece mama lui Annabel e un om toxic. Își șantajează fetele din punct de vedere emoțional ca să devină modele, doar pentru că asta o face pe ea fericită, dar nu se întreabă niciodată dacă lor le place sau nu. Din păcate, acest tip de mame există și în realitate, și nu doar în lumea modeling-ului.

Ascultă-ți inima mi s-a părut un pic cam lentă, de aceea nu i-am dat punctaj maxim, însă cred că e o poveste importantă, care ar trebui citită în special de fetele care vor să fie la fel de perfecte ca modelele din reviste, pentru că le va arăta realitatea, dar și pentru orice iubitor de muzică, cred că s-ar regăsi tare mult în Owen. E fascinant cum dovedește această carte că muzica, prietenia și iubirea în general pot readuce vieți pe drumul cel bun. :)

DESPRE SARAH DESSEN

Share: