miercuri, 26 iulie 2017

Game of thrones: Carte vs Serial

Cred că nu mai e nimeni care să nu fi auzit de prestigiosul serial „Game of thrones”, cunoscut de-a lungul întregului mapamond. Cărțile din care a fost inspirat au parte de o faimă asemănătoare, seria se numește „Cântec de gheață și foc” (nu Game of thrones, contrar crezării populare) și are un total de 7 volume, cele 5 publicate până prezent, se găsesc la Editura Nemira și au fost reeditate recent.

De-a lungul derulării serialului, acesta s-a detașat cu mult de cărți, iar unele diferențele pot fi observate cu ochiul liber de fanii serialului și al seriei de cărți. Cu ocazia apariției unui nou sezon, ne-am gândit să evidențiem niște deosebirile majore în articolul pe care îl citiți acum. :)


În carteÎn serial
Ramsay se căsătorește cu cea mai bună prietenă a Sansei, Jeyne Poole, care era deghizată ca Arya Stark. Sansa rămâne ascunsă la Eyre.Ramsay Snow/ Bolton se căsătorește cu Sansa Stark (de parcă viața ei n-ar fi fost deja destul de oribilă), pentru că vrea să preia controlul asupra Winterfell.
Robb își rupe contractul cu Freyii, dar se însoară cu Jeyne Westerling, ceea ce e destul de ciudat pentru că se presupune că familia Westerling era de partea Lannisterilor. Jeyne nu rămâne însărcinată și nici nu se prezintă la „the Red Wedding”, deci evită soarta crudă a Talisei.Robb se căsătorește cu o asistentă drăguță numită Talisa Maegyr, ruinând astfel viața tuturor. Talisa e însărcinată cu pruncul lui Robb când e înjunghiată mortal la „the Red Wedding”.
Banda lui Beric Dondarrion resuscitează trupul neînsuflețit al lui Lady Catelyn, fapt ce îl ucide pe Beric. Catelyn se reîntoarce ca Lady Stoneheart, un fel de zombie fără scrupule, și caută răzbunare pentru copiii ei uciși. Catelyn moare și nu ne este dat niciun fel de zombie badass. :(
Prințesa dornisheană Arianne Martell este un personaj cu un rol major, și încearcă să o încoroneze pe prințesa Myrcella drept Regină a Celor Șapte Regate. Fratele ei, Quentin, călătorește spre Mareen pentru a încerca să se însoare cu Dany, și ajunge să fie ars de un dragon.Lipsește toată acțiunea din carte, fapt ce vrea să fie camuflat cu ajutorul călătoriei semi-amuzante al lui Jaime și Bronn spre Dorne.
*Asha este echivalenta Yarei Greyjoy din serial* Asha este capturată de Stannis, în timp ce celălalt unchi al ei, Victarion Greyjoy, se îndreaptă spre Mareen pentru a încerca să se însoare cu Dany, în timp ce Euron Greyjoy conduce Insulele de Fier și e posibil implicat într-o scenă cu un Faceless man pentru a încerca să clocească un nou ou de dragon.După cum probabil ați ghicit, toate acestea lipsesc din serial. La sfârșitul sezonului șase, Yara și Theon i se alătură anturajului lui Dany pentru a o ajuta să recucerească Cele Șapte Regate, în timp ce meschinul unchi Euron conduce Insulele de Fier.


Brienne a parcurs un drum diferit de cel din serial prin Westeros: caută surorile Stark, dar nu le găsește niciodată și ajunge la un proces pentru încălcarea jurământului inițiat de Lady Stoneheart (aka Catelyn zombie).Dar, de vreme ce în serial Lady Stoneheart nu apare, Brienne ajunge să se lupte cu Câinele și să le găsească pe Arya și Sansa și să le piardă în același timp.
Toți copiii Stark sunt wargi într-un fel pentru că toți visează că sunt lupii lor antici *direwolves* la un moment dat. Jon vede pentru prima oară de armata lui Mance Ryder prin ochii lui Nălucă *Ghost* și Arya își scoate mama din râu prin Nymeria. Bran e singurul cu puteri magice și în serial nu e destulă acțiune lupească.
Ser Barristan trăiește și chiar foarte bine. De asemenea, Jorah se poartă mult mai ciudat cu Dany, iar Missandei are 11 ani.Sărmanul ser Barristan moare, ucis de Fiii Harpiei.
   Da, da, Jon Snow e un Targaryen secret. Dar în cărți, una dintre dezvăluirile de necrezut este că Aegon Targaryen (fiul legitim al fratelui mai mare al lui Dany: Rhaegar) este în viață (mai puțin dacă este un impostor?). Varys l-a ascuns în toți acești ani, preparându-l pentru a relua spre stăpânire Cele Șapte Regate. Evident, unii oameni speră ca Aegon să se mărite cu Dany pentru a continua șirul de relații incestuoase al neamului Targaryen.N-a fost oferită nicio indicație că Aegon va fi vreodată inclus, deoarece, aparent, au destule subiecte de abordat și fără el.
Share: