luni, 3 iulie 2017

„Aviatoarea”, de Sandra Coroian - Recenzie


✈ 
Detalii despre carte
Titlu: Aviatoarea
Autor: Sandra Coroian
Editura: Quantum Publishers
An apariţie: 2017
Nr. pagini: 144
Rating: 

✈ 
Descriere

Aviatoarea Süre Vanay pornește în cea mai importantă misiune a vieții sale, care o poate propulsa spre un nivel mai înalt în rândul aviatorilor din Naram. Misiunea stranie pe care o primește, de a livra un mesaj la o adresă neștiută de nimeni, aflată la baza muntelui Histo, o trimite pe Süre într-o călătorie de neuitat.

Curiozitatea și curajul o împing spre limitele dintre spațiu și timp, făcând-o să se piardă chiar înainte de a ajunge la destinație. Locurile pe care le vede, oamenii pe care îi întâlnește și speranța nebună de a-și revedea fratele dispărut, o poartă într-o lume cu totul nouă și misterioasă.
Începe o aventură de neuitat alături de Süre Vanay, aviatoarea neînfricată și decoperă o lume plină de emoție, în care războiul stă să înceapă la fiecare pas, în care dragostea pare imposibilă și timpul devine relativ.
 
„Acum, face parte din ceruri. Zboară printre stele şi vorbeşte cu luna şi soarele.”  



Aviatoarea este cea de-a doua carte scrisă (şi publicată) de Sandra Coroian. Probabil, cei care urmăresc atât blogul, cât şi pagina de mai mult timp, cunosc iubirea mea faţă de această autoare şi primul său roman, I.R.En, a cărui recenzie o găsiţi aici
Ei bine, nici Aviatoarea nu m-a dezamăgit. Nu mă aşteptam să fie atât de răscolitoare şi ameţitoare, mă aşteptam la ceva mai uşurel, având în vedere că I.R.En m-a dat peste cap cu totul. 

Am făcut o singură greşeală: cum nu mă aşteptam la mistere de nedesluşit şi lumi atât de complexe, poate că unele fraze nu-mi păreau prea importante în căutarea sfârşitului, dar m-am înşelat. Trebuie să o citiţi atent, deşi se parcurge uşor.

Aşadar, povestioara noastră începe cu S
üre, Sergei, fratele său şi bunicul Gammah, care locuiesc toţi împreună într-o căsuţă modestă. Bunicul le istoriseşte despre un război de mult trecut. În timp ce Sergei le consideră prostii, fetiţa ciuleşte urechile şi îi ascultă fiecare poveste cu interes.
 Însă o întâmplare sfâşietoare o face pe cea care a fost o fetiţă inocentă să iasă prematur din mrejele copilăriei şi să treacă prea rapid spre maturitate. Împreună cu fratele său, încearcă să reziste cât mai bine şi să se aline reciproc, iubindu-se reciproc în felul lor. Cu ajutorul lui şi a bătrânei aeronave roşiatice, intră şi ea în lumea aviaţiei şi ajunge să o îndrăgească pe tot parcursul cărţii.

Când S
üre ajunge să fie o femeie, dezvoltă un caracter puternic şi rece pe dinafară, dar cu o inimă ruptă în bucăţi şi peticită de mai multe ori, lucru care mi-a făcut sufletul să se frământe. M-am regăsit în ea; singuratică, dar iubitoare. De fapt, să spun că Sü a fost o singuratică e o greşeală, deoarece, înainte de orice şi oricine, aproape mereu şi-a avut frumoasa aeronavă cu ea.

Muntele Histo e un mister pentru femeia cu tărie-n caracter, însă atunci când primeşte misiunea de a livra un mesaj la adresa necunoscută, acceptă şi porneşte la drum fără să privească înapoi.
Acolo, totul pare derutant şi diferit.  Şi ciudat. Persoanele întâlnite, locurile, întregul orizont. 
Süre se pierde în două lumi paralele şi sufletul său îşi îneacă amarul în fiecare particulă găsită. Atât de multe întrebări, atât de puţine răspunsuri.

Acţiunea, intriga, personajele: toate au fost făurite atent de autoare, fără să mai vorbim de sfârşitul care a reuşit să mă marcheze. A fost un S.F. foarte bine creat şi, deşi poate n-am înţeles totul pe alocuri, misterul se elucidează la sfârşit şi fiecare rând te presează, îţi pune mintea la contribuţie.
Însă aş fi vrut ca numărul de pagini să fie mai mare, iar acţiunea mai extinsă, sau să apară mai multe personaje.

 Partea de estetică

 Mai îşi au rost cuvintele mele? Cartea are o copertă absolut minunată, reprezentativă. Când mă gândeam la personajul principal, tipa de pe copertă îmi apărea în prim plan, aşa că cei de la editură au făcut o treabă superbă. Foarte bine gândită.
Capitolele nu sunt numerotate, însă fiecare are scopul de a defini acţiunea, ceea ce m-a încântat.
Interiorul cărţii o să vă surprindă, aşa cum s-a întâmplat şi cu mine. Nu vă spun ce am găsit, vă las să descoperiţi voi.

Mie mi-a plăcut mult cartea, sunt sigură că şi vouă vă va surâde, trebuie doar s-o încercaţi. O puteţi achiziţiona de aici, la un preţ foarte bun.

Mulţumesc mult Editurii Quantum pentru exemplarul oferit spre recenzie.

Părerile mele n-au fost influenţate în niciun mod, de nimeni.
Share: