miercuri, 8 martie 2017

Cele mai puternice personaje feminine din literatură


În primul rând le urez la mulți ani tuturor fetelor minunate care citesc acest articol. Mai jos am întocmit o listă, cu persoanje feminine din toate timpurile care înoată împotriva curentului și care încă din vremuri misogine luptă pentru drepturile lor și le dovedesc tuturor cât sunt de puternice, inteligente și extraordinare. :)

1. Jane Eyre (Jane Eyre)
E foarte posibil ca Jane Eyre să fie prima reprezentare din cărți a unei femei cu adevărat puternice, independente și inteligente. Deși viața îi pune multe piedici, ea reușește să se ridice de fiecare dată, să își șteargă genunchii de praf și să continue să trăiască la fel de demnă.

2. Hermione Granger (Harry Potter)
Evoluția lui Hermione de-a lungul seriei Harry Potter e admirabilă, de la o copilă nesuferită care le știe pe toate, ajunge o vrăjitoare veritabilă. Inteligența e punctul ei forte, iar, vorba lui Petyr Baelish: „Knowledge is power.”

3. Nevasta din Bath (Povestirile din Canterbury)


Povestirile din Canterbury au fost publicate în secolul al 14-lea, când femeile nu aveau drepturi și stăteau mereu în umbra bărbatului lor. Nevasta din Bath reușește însă să își transforme slăbiciunea în putere și să exploateze orice mică oportunitate pe care i-o aruncă viața.

4. Katniss Everdeen (Jocurile foamei)

Poate că nu e cel mai „plăcubil” personaj, dar Katniss e o luptătoare adevărată și o supraviețuitoare într-o competiție distopică complet ieșită de sub comun. Să nu mai menționăm că a făcut față unei lupte gândită special pentru a o distruge.

5. Șeherezada (Urgia și zorile)
Inteligența îi salvează viața. Monarhul ei își ucidea toate nevestele la răsăritul soarelui, totuși Șezi reușește să își salveze viața prin iscusința ei, strategia și priceperea la spus povești.

6. Liesel (Hoțul de cărți)
Liesel a reușit să evolueze de la copilul analfabet al unei familii nevoiașe la o femeie inteligentă și puternică, care a trecut prin mari greutăți de-a lungul vieții, moartea urmărind-o peste tot, și care a supraviețuit Holocaustului.

7. Hester Prynne (Litera stacojie)
Hester e condamnată de vecinii ei puritani deoarece a avut un copil în afara căsătoriei. Ea este însemnată cu litera stacojie A, de la adulter, pentru ca toată lumea să știe ce a făcut. Hester reușește totuși să supraviețuiască cu demnitate și credință, ceea ce o face tare puternică.

8. Lada (And I Darken)
Lada nu e frumoasă, dar frumusețea nu joacă niciun rol în drumul ei spre putere. Știe să lupte mai bine decât orice bărbat din armata tatălui ei și cea otomană, și chiar nu cred că ai vrea să te pui cu o persoană ca ea. :))

9. Nombeko Mayeki (Analfabeta care știa să socotească)

Nombeko Mayeki a luptat pas cu pas pentru a ajunge ceea ce este. Născută într-o colibă din Soweto, ea s-a învățat de una singură să citească, să scrie și să rezolve probleme destul de complicate de matematică. Chiar dacă va da peste niște nedreptăți rasiale, ea va reuși să le ocolească cu brio.

10. Daenerys Targaryen (Urzeala tronurilor)
Daenerys evoluează de la statutul de sclavă la o Khaleesi, ca mai apoi să ajungă regină peste un popor condus doar de bărbați până atunci. Apoi luptă pentru dreptul ei din naștere: tronul de fier. Puncte bonus pentru cei trei dragoni.

11. Cersei Lannister (Urzeala tronurilor)
Cersei e nemiloasă, uneori chiar stupid de crudă și totuși invincibilă. După ce a fost umilită în public de biserică pentru relația amoroasă cu fratele ei, ghiciți ce face? Îi aruncă pe toți în aer. You go girl.

12. Hua Mulan (Balada lui Mulan)
Cu siguranță o știți pe Mulan din filmul Disney. Original, ea a fost imaginată într-un poem din secolul al șaselea, unde desemna o luptătoare de 17 ani, antrenată deja în arte marțiale și armurărie, lucruri pe care le-a învățat pentru că era un pic prea deșteaptă pentru o viață de țesut. Se duce la război în locul tatălui ei, câștigă și apoi se întoarce acasă la viața ei normală. Ce mare brânză?

13. Lisabeth Salander (Millennium)
Lisabeth e un hacker cu memorie fotografică și ghici ce le face oamenilor care cred că pot să se pună cu ea? Le distruge viețile.

14. Chiyo (Memoriile unei gheișe)
Chiyo trebuie să se despartă de mediul ei natal și lumea pe care o cunoaște pentru a deveni gheișă. Și asta nu e deloc ușor. Mineko îi face viața chiar mai amară, fiind geloasă pe transformarea treptată a fetei și totuși vizibilă, și speriată să nu îi fie luat locul de gheișa casei. 

15. Lily Owens (Viața secretă a albinelor)
Încă din copilărie Lily e obligată să asiste la moartea mamei sale, ca apoi să vadă că și femeia de culoare care avea grijă de ea e bătută de oameni albi și dusă la închisoare. Reușește să treacă peste multe momente traumatizante, iar asta o face puternică.
Share:

8 comentarii:

  1. Katniss este si va ramane preferata mea alaturi de Tris pe care din pacate nu o vad

    RăspundețiȘtergere
  2. Şi Vitoria? Unde e Vitoria? Le-a dat peste nas tuturor bărbaților. E un model foarte fain de femeie puternică. Mai fain decât multe enumerate mai sus. Şi realist. Mult mai realist.
    Şi Lèlia. Şi Sonia (faină fată).
    Oh! Şi Solomia (Amândoi- Rebreanu). Caracter fain.
    Femeile în general îs faine. Şi bărbații.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și ce nu e realist la cele menționate mai sus? Întreb pentru că nu prea tolerez personajele de acest tip și sigur nu le-aș include într-un astfel de top :))
      De acord că e și Vitoria, de restul nu am auzit :(

      Ștergere
  3. si Scarlett O'Hara poate intra in aceasta categorie, dar si Caelena. Katniss este si una dintre preferatele mele, iar Jane Eyre este superba.

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesantn topul. Dar in literatura sigur se pot gasi si alte personaje feminine puternice.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Normal că da, articolul e scris din punctul meu de vedere :-)

      Ștergere
  5. De acord cu Hester! :) Și cu restul, să spun așa, dar, după părerea mea, cele mai puternice personaje sunt cele ale clasicilor: Anna Karenina, Scarlett, Jane, pur și simplu, nu știu! :) Îmi place mult, o să fac și eu unul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate pentru că în trecut femeile duceau o viață mult mai aprigă, deci din start trebuiau să fie puternice. :)
      Abia aștept să citesc și varianta ta, să ne lași link aici când e gata ;)

      Ștergere