miercuri, 22 martie 2017

10 lucruri pe care nu le știai despre J.K. Rowling

J.K. Rowling e în prezent un nume cunoscut pe plan internațional. Autoarea e faimoasă pentru scrierea celebrei serii Harry Potter. Dar sunt atâtea lucruri pe care nu le știm despre femeia din spatele poveștii. Cum a început J.K. Rowling să scrie? Cum a fost viața ei înainte de fenomenul Harry Potter? De unde îi vine inspirația? Continuă să citești pentru a afla.



Numele mijlociu


Editorii lui Rowling au vrut încă o inițială, așa că le-a dat numele mijlociu Kathleen, inspirat din prenumele bunicii ei.



 A avut probleme la publicarea seriei Harry Potter

E greu de crezut, dar manuscriptul primului volum din seria Harry Potter a fost respins de nu mai puțin de 12 edituri! Probabil își regretă decizia și în ziua de astăzi. Bloomsbury a decis să publice cartea după ce Bloomsbury Chairman i-a dăruit un exemplar fiicei lui și ea a cerut mai mult.


 Cum și-a pierdut statutul de milionară

Poate nu știați, dar J.K. Rowling e prima milionară care a ieșit de pe lista Forbes Billionaire, deoarece a donat atât de mulți bani din câștigurile ei. Autoarea a afirmat că: „Ai o responsabilitate morală când îți este dat mult mai mult decât ai nevoie, să faci lucruri înțelepte cu acei bani și să îi cheltuiești inteligent.”

 Ziua de naștere

Ziua lui J.K. Rowling și a lui Harry Potter sunt pe aceeași dată, pe 31 august. Coincidență? Nu prea cred.

 A avut depresie


Viața lui J.K. Rowling dinainte de Harry Potter a fost departe de perfectă. A suferit de depresie după ce mariajul ei s-a destrămat și a rămas o mamă singură. Autoarea a declarat că dementorii au fost inspirați de simptomele depresiei ei. Dementorii sunt creaturi care sug căldura și fericirea din oameni.



Cum a început să scrie

Jo a început să scrie încă de la vârsta de 6 ani. Povestea era despre un iepure genial, bolnav de pojar și prietenii lui care încercau să îl ajute.  Autoarea spune că nu mai știe de unde i-a venit ideea.

 Platforma 9 3/4

Platforma 9 3/4 , mai exact gara King's Cross este locul unde părinții ei s-au întâlnit. Într-un interviu, Rowling s-a referit la gară ca la o parte din copilăria ei. De aceea a vrut ca Harry să se ducă la școală cu trenul și de aceea ultimul film se termină aici.
 Mama ei nu a aflat niciodată de Harry Potter
Dacă e un lucru pe care J.K. Rowling a admis că îl regretă, acela e că mama ei nu a aflat niciodată de Harry Potter. Mama lui Jo, Anne, a murit de o formă  agresă de scleroză multiplă în 1990, după ce s-a confruntat ani în șir cu boala. Rowling a spus că a început să scrie Harry Potter cu 6 luni înainte ca mama ei să moară, dar nu i-a spus nimic despre carte. Ea crede că mama ei, o cititoare înrăită, ar fi adorat seria. Totuși, autoarea mai zice că moartea mamei ei a influențat mult seria Harry Potter, iar asta e clar pentru cititori, deoarece moartea părinților e o temă des întâlnită de-a lungul seriei. 

 Seria Harry Potter conține dogme religioase
E stupid că cărțile lui J.K. Rowling au fost interzise din cauza unor referințe la vrăjitorie și că au fost urâte de multe culte religioase. Seria include niște trimiteri evidente la diferite religii, chiar și la creștinism și conține unele citate din biblie. Harry își vizitează părinții, iar pe mormintele lor e scris: „Ultimul inamic care ar trebui distrus e moartea.” (Corinthians 1) și pe mormintele rudelor lui Dumbledore este:„Unde e comoara ta, acolo îți va fi și inima.”(Matei). Cartea se confruntă cu alegeri morale, lupta dintre bine și rău. La final, binele învinge, mulțumită iubirii necondiționate a mamei lui Harry pentru el.
 Personalitatea ei este INFJ

Cum puteți observa mai sus, J.K. Rowling a dezvăluit printr-un tweet că are personalitatea de tip INFJ. „INFJ-ii tind să aibă ca scop în viață ajutarea altor persoane, dar deși persoanele cu acest tip de personalitate pot fi văzute implicându-se în acțiuni de salvare și caritabile, pasiunea lor este de a face în așa fel încât oamenii să nu aibă nevoie să fie salvați în primul rând.”(conform www.16personalities.com/) E de înțeles, deoarece Jo a donat o grămadă de bani pentru acțiuni caritabile.

Surse: thethings.com, www.16personalities.com, beliefnet.com, twitter.com
Share:

Un comentariu:

  1. Majoriatatea le ştiam, dar este autoarea mea preferată, deci mă bucur că am putut să mai aflu câte ceva

    RăspundețiȘtergere