vineri, 10 februarie 2017

Recenzie: Codul lui Da Vinci de Dan Brown



Editura: RAO
Număr de pagini: 512
Goodreads: 3.78 (underrated, dacă mă întrebi pe mine)

 
Aflat la Paris pentru o conferinţă, profesorul american de simbolistică şi istoria artei Robert Langdon primeşte un telefon în toiul nopţii. Bătrânul custode al Luvrului a fost asasinat în muzeu, în circumstanţe stranii, lăsând un mesaj la fel de enigmatic ca zâmbetul Giocondei. Împreuna cu Sophie, specialistă în decriptare, Langdon începe o cursă frenetică pentru descifrarea numeroaselor indicii ascunse în picturile lui Leonardo... şi nu numai. Paşii îi poartă de la Paris la Londra şi apoi în Scoţia, pentru a dezvălui un mister păzit cu străşnicie de secole, capabil să zguduie din temelii dogmele creştinătăţii.


 
 Mai sus aveţi scris exact ce scrie şi pe spatele cărţii, dar aceste cuvinte care ar trebui să orienteze lectura cititorului, nu dezvăluie nici un sfert din conţinutul interesant al acestei minunăţii.

 Vă spun cu mâna pe inimă că e o carte care te întoarce pe toate părţile, îţi oferă o avalanşă de informaţii foarte interesante, indicii. Dacă ar fi să o descriu într-un singur cuvânt, acela ar fi: complexă.
 Îl admir pe Dan Brown, ai nevoie să te documentezi foarte mult pentru a scrie o asemenea carte fabuloasă.

 Credeai că ştii câte ceva despre Iisus Hristos? Nu! Dan Brown vine şi îţi oferă o frumoasă lovitură în coaste. Credeai că ştii că eşti documentat? Altă lovitură!

 
Să fiţi cu băgare de seamă. Înainte să o citiţi, trebuie să ştiţi că vă oferă o altă perspectivă asupra anumitor aspecte din Biblie, una mai ştiinţifică, mai realistă, iar dacă nu vreţi asta... Ei bine, eu tot o recomand!


 Se vorbeşte foarte mult de anumite organizaţii, societăţi (Opus Dei; Prioria din Sion) de Sfântul Graal - care nu e ceea ce pare.
 În aventura lor, Robert Langdon şi Sophie Neveau încearcă să găsească Sfântul Graal pe baza unor informaţii lăsate de bunicul lui Sophie înainte să moară. Poeme, indicii exact unde nu se aşteptau, toate astea te ţin într-o continuă intrigă.

 Aşa cum probabil ştiţi deja, Leonardo Da Vinci este menţionat de multe ori în carte. Însuşi Jacques Sauniere, bunicul asasinat a lui Sophie o să reprezinte o pictură de a sa (aici nu vă pot da multe detalii, din nou).


 Nici măcar personajele nu sunt ce par a fi, au alte scopuri, cum am descoperit şi eu de-a lungul cărţii, mai exact spre sfârşit, ca să vă ţină curioşi până acolo. Majoritatea personajelor îşi arată adevărata faţă mai târziu, însă nu toţi sunt ''assholes''.

 De-a lungul capitolelor, vă prezintă aproape constant ce se întâmplă cu personajele, nu doar cu Robert şi Sophie.

 Am înţeles perfect de ce s-a ecranizat romanul, eu am putut să-mi imaginez tot într-un mod inedit.


 Cum am mai zis, cartea este o adevărată avalanşă de informaţii, secrete. Acţiunea e alertă. Ba îi caută poliţia, ba poliţia e cu ei. E o carte care te întoarce pe toate părţile, iar eu afirm cu sinceritate că nu ar trebui să lipsească din biblioteca nimănui. Nici nu ştiu cum n-ar putea să-i placă cuiva, doar dacă eşti convins(ă) că ştii totul şi nu vrei să accepţi ce ne spune Dan Brown, mesajul său către oameni în legătură cu adevărata faţa a religiei, mesaj care ar putea deschide ochi şi desfunda urechi.

 Coperta e superbă, o să vedeţi ce frumos lucesc ''Dan Brown; Codul lui Da Vinci'' şi codexul. Reprezintă cartea.

 Recomand această carte cu multă căldură în suflet. Pe mine m-a pus în situaţia în care a trebuit să las puţin cartea din mână, să mă gândesc care e adevărata realitate şi ce cred eu cu adevărat, apoi să citesc din nou. Mi-a schimbat puţin punctul de vedere, m-a făcut să mă pun pe documentat.

Ştiu, recenzia e destul de scurtă, însă dacă aş fi intrat prea mult în detalii, ar fi apărut  multe ''spoilere'', informaţii pe care nu le aflii în primele 50 de pagini, ş.a.m.d.

 Eu îi ofer cinci steluţe sincere!

Imagini pentru five stars
Share:

4 comentarii:

  1. Poate o sa ajung si eu sa citesc int-o zi aceasta carte

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am citit cartea. Am vazut in schimb filmul si mi-a placut. Cred ca jocul lui Tom Hanks m-a atras mai degraba.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Filmul nu se ridică la aşteptările mele. Anumite detalii au fost schimbate încă de la început, aşa că nu m-am uitat doar la vreo 20 de minute. Cartea te ţine cu sufletul la gură!

      Ștergere