Noua carte a Veronicăi Roth (autoarea binecunoscutei trilogii Divergent) a apărut și la noi pe 17 ianuarie, la editura Leda Edge.
În Pecetea morții, Veronica Roth înfățișează cu măiestrie puterea prieteniei și a dragostei într-o galaxie plină de haruri neprevăzute.
Pe o planetă stăpânită de violență și răzbunare, într-o galaxie unde unii sunt favorizați de soartă, toată lumea posedă un har, o putere unică menită să dea formă viitorului. În vreme ce majoritatea are de câștigat de pe urma acestui har, unii nu au aceeași soartă, abilitățile lor făcându-i vulnerabili în fața controlului celorlalți. Își vor putea aceștia recăpăta darurile, soarta și viețile? Vor fi ei capabili să întoarcă balanța de putere în această lume?
“Roth prezintă o lume detaliat construită, plină de intrigă politică și aventură, adesea brutală,însă pătrunsă de o emoționantă poveste de dragoste. Fanii lui Roth vor aștepta cu entuziasm urmarea.” -Booklist
Click pe poza de mai jos pentru a comanda cartea și a primi gratuit (pentru o perioadă limitată de timp) epilogul trilogiei Divergent:
Click pe poza de mai jos pentru a comanda cartea și a primi gratuit (pentru o perioadă limitată de timp) epilogul trilogiei Divergent:
1. Faceți cunoștință cu personajele
Akos
Akos este de pe planeta pacifistă Thuve, dar el și fratele său au fost capturați și duși pe planeta rivală Shotet, unde Akos e antrenat ca soldat. Folosindu-și tehnicile de luptă și unicul său dar care îi permite să le anulezi celorlați oameni puterile, Akos speră să își salveze fratele și să evadeze înapoi acasă. Uitați-vă cum l-au interpretat doi artiști talentați pe Akos:
©Gabriel Picolo ©Morgana Wallace
O,doamne. Ador varianta lui Gabriel Picolo.
Cyra
Cyra e sora tiranului Ryzek, care conduce oamenii din Shotet. Darul ei o face să fie într-o durere continuă și să rănească pe oricine atinge- așa că fratele ei o folosește ca pe o armă pentru a-și tortura inamicii. Dar Cyra e mult mai mult decât un cuțit în mâna fratelui ei: ea este plină de viață, rapidă și mai inteligentă decât oricât ar crede cineva.
©Gabriel Picolo ©Morgana Wallace
Ryzek
Ryzek este dictatorul malefic al oamenilor din Shotet, un om cu adevărat înfricoșător. Cruzimea lui e mai tăioasă decât muchia cuțitului său (care e chiar foarte tăioasă)! Darul său îi permite să facă schimb de amintiri cu alți oameni, ceea ce sună foarte tare, dar normal că el își folosește puterea într-un scop rău, pentru a ajunge să preia controlul în Thuvhe.
©Gabriel Picolo ©Morgana Wallace
2. Universul prezentat în carte
Personajele principale trăiesc pe planeta Thuvhe. Majoritatea ei e acoperită în zăpada, dar, doar pentru că temperaturile nu sunt atât de favorabile, nu înseamnă că planeta nu e grozavă de aproape. Hessa, orașul de piatră unde e locat templul lui Akos, are cupole de sticlă colorată, care strălucesc la lumina soarelui, iar florile, pentru care Thuvhe este cel mai bine cunoscut, sunt de un roșu atât de bogat că fac lanternele colorate să pară pale în comparație.
Normal, oamenii Cyrei, cei din Shotet, stau la distanță de așezarea super estetică a Thuvhe-ului. Cyra trăiește în orașul tropical Voa, în palatul familiei ei. Construit într-o serie de cercuri, Voa îi ține pe cei mai bogați rezidenți cât mai aproape de palat, iar pe scursuri departe, la marginile orașului. Societățile Thuvhe și Shotet sunt separate de o uriașă întindere de stipă - de care cu siguranță ai vrea să te ferești, deoarece e cunoscută pentru halucinațiile pe care le dă și că ademenesc oamenii spre moarte.
Dar asta e doar Thuvhe, și nicio planetă nu are nimic în comun cu alta. De exemplu, oamenii din Othyr, cea mai bogată planetă din galaxie, pun confortul mai presus de orice și au cea mai bună tehnologie medicală din univers. Trella are o populație masivă de păsări. Pitha, o planetă aproape subacvatică, e casa unei civilizații care trăiește pe orașe-insule plutitoare ancorate de un sistem extrem de elaborat. Și aceasta e doar o previzualizare a lumilor ce vor veni, Deci, ești gata pentru această doza intergalatică de minunății?
(click pe poza pentru a o vedea la dimensiunea completă)
3. Curentul și destinele
Curentul este un fel de energie care plutește pe fiecare planetă și apare pe cer. E numit și „curentul darurilor” (gândește-te la o versiune magică a aurorei boreale). Îi dă fiecărei persoane o putere specială numită darul curentului. Darul pe care îl dezvolți e strâns legat de tipul de persoană care ești și poate fi influențat de lucruri importante care ți se întâmplă.
În această lume există oracole care îți pot vedea destinul unor oameni. Cyra, Ryzek și Akos au un destin care îi leagă, într-un sens bun sau rău. Dar poate fi evitată soarta lor- sau e destinată să se îndeplinească? Va trebui să citești PECETEA MORȚII pentru a afla!
4. Trailer-ul magic
Mini-interviu cu Veronica Roth despre noul ei roman
Ai spus că ai tot scris și rescris povestea asta încă de când aveai 12 ani. Ce te-a inspirat atunci și acum?
A fost acum mult timp, e greu să-mi amintesc exact ce. Știu că schița romanului, esența poveștii, a rămas mereu consistentă (un băiat e răpit de o națiune inamică și realizează că are o afinitate mai mare cu cultura acelei țări decât cu a lui). Acum că mă uit în spate la construcția acelei lumi și la niște lucruri care m-au inspirat, pot observa că totul s-a strâns la un loc după ce eu și soțul meu am trăit în România timp de 5 luni după ce ne-am măritat, acum 5 ani. Am fost într-o mică aventură, fără vreun motiv anume, ne-am făcut mulți prieteni și am trăit o experiență minunată.
De ce ți-ai denumit romanul „Pecetea morții”?
Povestea a fost numită Soujurn pentru mult timp - cu titlul acesta am lucrat. Și după mi-am dat seama că nu reflectă deloc temele poveștii după ce am terminat-o. După ce am recitit-o, a devenit din ce în ce mai puțin despre o aventură (journey) și mai mult despre o încercare grea. Pecetea morții e o frază repetată de multe ori de-a lungul poveștii, semnificând momentele puternice trăite de personaje, care le ajute să se dezvolte. Personajele trăiesc cu efectele a ceea ce au făcut și își asumă responsabilitatea pentru ele. A fost de parcă acest titlu a rezonat într-un fel în care oricare altul n-ar fi făcut-o.
Seria Divergent ia loc într-un Chicago din viitor, dar în Pecetea morții ai creat lumi cu adevărat noi, cu oamenii, istoriile, limbile, florile și faunele lor. Care a fost motivația ta și cum a fost acest proces?
A fost greu, asta am descoperit. A fost un pic reacția mea la scrisul distopiilor pentru un timp.
Când scrii distopii, trebuie să găsești măcar o fundație a lumii noastre. Trebuie să accepți lucrurile pe care le prețuim, cum ar fi istoria noastră. Toate aceste lucruri trebuie să aibă sens. Asta a pus multă presiune pe mine. Această parte nu a fost punctul meu forte.
Să începi să schițezi e eliberator într-un fel, pentru că faci doar ce simți. Dar într-un fel e oribil: nu pot folosi unitățile noastre de măsură, de exemplu. Dar Kristen Cashore, care a scris Graceling, are niște bloguri de foarte mare ajutor despre construirea unor lumi și lumi fantasy, și am folosit o grămadă dintre ele.
Pentru limbă, am folosit un generator care cuplează limbi. Acolo e o comunitate întreagă de oameni care crează limbi false. Au instrumente și tutoriale și tot tacâmul legat de asta.
Citesc mult. A fost o aventură ciudată. A necesitat o grămadă de cercetare și informare și multă explorare.
Care au fost influențele tale literare sau de orice fel la scrisul cărții?
Cea mai mare dintre ele este Dune. Am citit cartea asta când eram mică. E atât de minunată în atât de multe moduri, și este un SF extins. Și am văzut oameni care construiesc lumi fantasy foarte bune, ca Leigh Bardugo sau Catherine Fisher și Kristin Cashore. Sunt lumi fantasy care chiar au sens și sunt fascinante. Cam ăsta e scopul, să faci o lume care să pară că există în exteriorul tău, și în care nu mergi nou-nouță, ci că mergi in lumea altcuiva, o lume care a existat deja.
*
Atât am putut afla despre „Pecetea morții” și trebuie să recunosc că după ce am scris acest articol chiar îmi doresc și eu să o citesc enorm de mult.
Vă reamintesc că o puteți achiziționa de aici:
Mulțumiri surselor noastre:
http://www.epicreads.com/blog/carve-the-mark-character-art/
http://www.epicreads.com/blog/introducing-cyra-noavek-carve-the-marks-bad-ass-leading-lady/
http://www.epicreads.com/blog/the-carve-the-mark-map-is-absolutely-stunning/
http://www.publishersweekly.com/pw/by-topic/childrens/childrens-authors/article/72482-four-questions-for-veronica-roth.html
http://www.epicreads.com/blog/everything-you-need-to-know-about-carve-the-mark/
sunt foarte frumoase imaginiile...felicitari
RăspundețiȘtergereMulțumesc :D
ȘtergereStiu ca este foarte apreciata scriitoarea dar pe mine nu ma reprezinta genul ei. Nu prea cred ca am sa ajung sa citesc asa ceva. dar, niciodata sa nu spui niciodata - spune o vorba veche :P
RăspundețiȘtergereNici eu n-am incercat până acum autoarea, dar trebuie să recunosc că mă cam tentează. :)
ȘtergereNu stiu de ce, dar cartea asta parca imi aduce putin de tot aminte de Regina Rosie. Poate doar mi se pare mie, cine stie... Oricum, am de gand sa o citesc, pentru ca distopiile sunt preferatele mele. Chiar sunt curioasa sincer de carte. Divergent nu mi-a placut in mod special, ba chiar m-a plictisit putin, asa ca Pecetea Mortii e cu siguranta o noutate pentru cititorii si fanii autoarei :)
RăspundețiȘtergerePoate pentru că sunt amândouă distopii, cine știe :))
ȘtergereȘi eu sunt curioasă de carte. Divergent nu prea m-a tentat și nici nu am de gând să o citesc, dar Pecetea morții sună muuult mai bine. :D
Apropo, blogul tău arată superb ♥
Ștergerefoarte bine realizat articolul. Ideea cartii este interesanta. Frumos blogul! :*
RăspundețiȘtergereMultumesc tare mult! <3 Şi site-ul tău e minunat, mă bucur că l-am descoperit cu ocazia asta :D
Ștergere