sâmbătă, 31 decembrie 2016

Cartea scrisă de diavol


Codexul Gigas (cartea gigantică) este cel mai mare manuscript medieval din lume, cunoscut și ca Biblia Diavolului datorită unei ilustrații de mari dimensiuni cu satana din interiorul ei și a unei legende ce explică modul în care a fost creată.
Se spune că a fost creată la începutul secolului al 13-lea în mănăstirea benedictină din  Podlažice, în Boemia (acum Republica Cehă),
Conține de asemenea Biblia Vulgata și alte documente istorice scrise în latină. 
În timpul Războiului de 30 de ani, în 1648, întreaga colecție a fost luată ca pradă de război de suedezi și este și acum păstrată la Biblioteca Națională din Suedia, la Stockholm, expusă publicului.

Descriere

Codexul are o copertă de lemn, acoperit cu piele și ornamentat cu metal. Are 93 de cm înălțime, 22cm grosime și 50 cm lungime. Este cel mai mare manuscript medieval și cântărește 74,8 kg.
Codexul Gigas este compus din 310 de fâșii de pergament, probabil făcute din pielea a 160 de măgari sau viței.
Inițial a avut 320 de pagini, dar câteva au fost rupte. Nu se știe cine a rupt paginile sau de ce, dar e foarte probabil să fi conținut regulile mănăstirești benedictine.
Legenda spune că a fost scrisă de un singur scrib.

Istorie
Imagini pentru herman the recluseImagini pentru herman the recluse
Se crede că manuscrisul ar fi fost creat de Pustnicul Herman în mănăstirea benedictină din Podlažice, în Republica Cehă.
Mănăstirea a fost distrusă în secolul al XV-lea, în timpul Revoluției Husite. Evenimentele din codex se încheie în anul 1229.
La sfârșitul Războiului de 30 de ani din 1648, întreaga colecție a fost luată ca pradă de război de armata suedeză. 
Din 1649 până în 2007 manuscrisul a fost ținut în Biblioteca Națională a Suediei, la Stockholm. 
În 1697, un incendiu a izbucnit în castelul imperial din Stockholm, iar biblioteca a avut de suferit tare mult. Pentru a fi salvat, codexul a fost aruncat pe geam.
În urma evenimentului a pierdut câteva pagini care lipsesc și în ziua de azi. Se spune că manuscrisul ar fi căzut pe un trecător, lovindu-l grav.
În septembrie 2007, după 359 de ani, Codexul Gigas a fost dat Pragăi cu împrumut și expus până în ianuarie 2008 la Biblioteca Națională a Cehiei.

Conținut

Codexul constă în toată biblia latină în versiunea vulgată. Întregul document e scris în latină, dar conține alfabetul ebraic, latin și slav.
Manuscrisul e iluminat cu roșu, albastru și auriu.
Literele de tipar sunt iluminate elaborat.
Codexul are un aspect uniform, iar scrisul e neschimbat de-a lungul lui.
Nu există niciun semn de îmbătrânire sau îmbolnăvire a scribului. Mulți cred că întreaga carte a fost scrisă într-o perioadă foarte scurtă de timp, dar oamenii de știință au început să creadă că a luat mai mult de 20 de ani să fie completat.

La pagina 290 e inclusă o imagine unică ce îl înfățișează pe diavol și are în jur de 50 de cm înălțime. Chiar pe pagina din stânga diavolului este descrierea împărăției cerurilor, această juxtapunere contrastă imaginea binelui și al răului.  Câteva pagini precedente sunt scrise pe un pergament înnegrit și au un caracter tare sumbru, aievea diferit de restul codexului. Motivul variației de culoare este că paginile sunt făcute din pergament. Pergament, sau piele de animale prelucrare, „se bronzează” când e expusă la lumina ultravioletă. De-a lungul secolelor, paginile care au fost întoarse des au obținut o culoare mai închisă.

Legenda

Conform unei versiuni ale legendei care a fost întâlnită încă din Evul Mediu, scribul a fost un călugăr care și-a încălcat jurămintele mănăstirești și a fost condamnat la moarte prin zidire de viu. Pentru a evita această soartă crudă, el a promis să creeze într-o singură zi o carte care va aduce glorie mănăstirii pentru totdeauna și va include toate cunoștințele omenești. Pe la miezul nopții, a devenit sigur că nu va putea completa această sarcină singur, așa că a venit cu o rugăciune specială, nu adresată Domnului, ci îngerului decăzut Lucifer, cerându-i să-l ajute să termine cartea în schimbul sufletului său. 

Diavolul a completat manuscrisul și călugărul a adăugat o imagine cu diavolul pentru a-i mulțumi pentru ajutorul dat. Teste pentru a recrea opera demonstrează că doar pentru a reproduce caligrafia, fără ilustrații sau decoruri, ar dura 5 ani de scris non-stop. Se spune că cele 12 pagini care lipsesc din Codexul Gigas ar conține un text apocaliptic numit „Rugăciunea diavolului”.

Brrr, voi ce ziceți? Ar putea avea un strop de adevăr legenda sau e doar fructul imaginației oamenilor cu minte scurtă de demult? 
Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu