miercuri, 28 octombrie 2020

Arta războiului de Sun Tzu . Recenzie

W3.CSS
Lights
Rating



Arta războiului







Sun Tzu

Genuri:Filosofie, Clasic

      Arta războiului, un tratat de război, care a supraviețuit testului timpului, continuă să fie utilizat și în zilele noastre de către liderii de pretutindeni, în diverse domenii, cum ar fi cel militar, legal și economic. Cărțulia cuprinde informații succint explicate despre psihologia războiului, strategii și descrieri istorice ale „terenului vieții și al morții”.

      Dacă ar fi să fim exacți, Arta războiului a fost scrisă acum exact 2600 de ani, așadar, nu e surprinzător faptul că e depășită din diverse puncte de vedere. Specialiștii nu s-au decis privitor la înțelesul unor fragmente, ceea ce face lectura deseori anevoioasă, căci cititorul nu are nicio ancoră de
care să se agațe. Textul plutește în incertitudine.

 

       A se nota că este despărțit în 13 capitole, delimitate de citate scurte de ale lui Sun Tzu, care mai apoi sunt comentate și explicate de către gânditori precum Li Ch'uan, Chang Yu, Mei Yao Ch'en și Tu Mu. Deseori, din păcate, clarificările lor nu sunt foarte ajutătoare.
      Însă, cartea cuprinde unele citate care m-au îndemnat să reflect asupra mea, precum:
1. „Cunoaște-ți inamicul și cunoaște-te pe tine însuți, într-o sută de bătălii nu te vei expune niciunei primejdii.”
2. „Cel care este prudent și așteaptă un inamic imprudent va fi victorios.”
3. „Confuzia aparentă rezultă din ordine, lașitatea aparentă - din curaj, slăbiciunea aparentă - din tărie.”
       Din alt punct de vedere, verseturile cuprind informații istorice valoroase despre gândirea din perioada respectivă, despre modul în care se organizau atunci războaiele, despre capacitatea de gândire strategică a unui om care trăia acum 2600 de ani.
       Consider că cel mai mare minus al cărții a fost lipsa unui ghid de înțelegere a gândirii lui Sun Tzu. Înțeleg că de-a lungul timpului cuvintele autorului au devenit din ce în ce mai greu de tălmăcit, însă din punctul meu de vedere, notele traducătoarei stârnesc și mai multă confuzie sau sunt pur și simplu lipsite de relevanță.
        Cu toate acestea, Arta războiului rămâne o operă fundamentală în literatura universală și vă va îmbogăți cunoștințele în diverse domenii și chiar vă va schimba modul de gândire asupra unor lucruri. Lecturi plăcute!
Share:

2 comentarii: