duminică, 25 noiembrie 2018

Recenzie: Femei în ştiinţă de Rachel Ignotofsky

Titlu original: Women in science
Gen: biografie, nonficţiune, feminism
Editura: Nemira
An de apariție: 2018
Număr de pagini: 128
Rating:
Mulțumesc editurii pentru acest roman! :)
Cartea poate fi achiziționată de aici.
„Am fost învăţată că drumul spre succes nu este nici lin, nici uşor. (Celelalte femei) nu puneau întrebări şi nu duceau treaba până la capăt. Eu puneam întrebări. Voiam să ştiu de ce, s-au obişnuit cu mine punând întrebări şi fiind singura femeie de acolo. Încrede-te în puterea adevărului... Nu îngădui ca mintea ta să fie întemniţată de gândirea majoritară.
            
    Cine a spus că femeile nu pot realiza lucruri măreţe în domeniul STEM (ştiinţă, tehnologie, inginerie, matematică)? Păi, ca să fiu sinceră, o grămadă de oameni, şi ca să fiu exactă, o muţime de bărbaţi de vârstă mijlocie care erau speriaţi de potenţialul genului opus. Dar Femei în ştiinţă demontează toate aceste stereotipuri vechi de secole şi ne demonstrează că este dovedit ştiinţific: femeile sunt tari!
   

  Pentru că aflăm că încă din anul 350 şi până în zilele noastre femeile au realizat lucruri de importanţă crucială în ştiinţă, lucruri care au schimbat lumea pentru totdeauna. Cartea debutează cu povestea tragică a Hypathiei din Alexandria, matematiciană, astronoamă şi filosoafă. Această personalitate de excepţie a învăţat matematică de la tatăl ei, pe care a reuşit să-l întreacă în cunoştinţe. După multe lucrări valoroase publicate în acest domeniu, Hypathia a început să-şi transmită cunoştiinţele şi unor învăţăcei, iar oamenii veneau din locuri tare îndepărtate ca să asiste la lecţiile ei. Viaţa acestei femei a luat sfârşit în cel mai tragic mod cu putinţă, de mâna unor extremişti creştini, care erau speriaţi de inteligenţa ei sclipitoare.
       Toate aceste poveşti minunate sunt povestite în mod concis, pe înţelesul tuturor şi pot fi savurate atât de un copil, cât şi de un adult în egală măsură. Fiecare poveste este însoţită de câteva ilustraţii absolut superbe, realizate de autoare, care pur şi simplu dau viaţă cărţii şi oferă feminitate şi eleganţă paginilor. Eu, personal, le ador şi cred că nu ar fi putut fi executate mai bine de atât.Un minus al cărţii, care mi-a îngreunat oarecum lectura, sunt sumedenia de termeni ştiinţifici utilizaţi pe tot parcursul poveştilor, mulţi dintre ei fiindu-mi complet necunoscuţi. Într-adevăr, la sfârşitul cărţii, avem şi un glosar ilustrat, însă nu sunt explicate chiar toate cuvintele acolo. Totuşi, ca să fim cinstiţi, meritele acestor femei n-ar putea fi expuse fără a utiliza un limbaj specific, deci nu cred că e un minus real al cărţii, ci doar unul din punctul meu de vedere.
      
      Recomand această carte tuturor, băieţi şi fete, deoarece cu siguranţă veţi învăţa lucruri noi, iar unele dintre ele vă vor surprinde cu adevărat (ştiaţi că unor femei le-au fost furate meritele la unele proiecte ştiinţifice de către coechipierii lor bărbaţi? sau chiar de bărbaţi cu care nu aveau nici cea mai mică legătură?). Cartea este scrisă în genul Poveşti de noapte bună pentru fete rebele, deci dacă v-a plăcut acea carte sigur vă va plăcea şi aceasta! :)

Share:

2 comentarii:

  1. A spune ca persoanele din trecut erau speriati este o afirmatie complet gresita, ma intreb daca nu cumva e facuta intentionat, si ca sa fim clari nu era vorba doar de barbati, ideologia culturala a vremii le celebra pe femei ca mame, sotii, si gospodine, deci majoritatea femeilor considerau domeniul stiintei ca fiind secundar responsabilitatilor fata de familie asa ca faceau presiune pe alte femei sa faca la fel.
    Flash-forward in prezent, studiile din campul muncii arata o preferinta a angajatorilor din domeniul STEM de a recruta mai multe femei decat barbati cu o ratie de 2:1, majoritatea psihoterapeutilor sunt femei, majoritatea doctorilor si asistentelor sunt femei, majoritatea celor din invatamant sunt femei... luand in considerare aceste lucruri o persoana rationala trebuie sa-si puna intrebarea care este scopul unei astfel de carti in prezent, un prezent care favorizeaza femeile mai mult ca niciodata, pana si fondurile pentru combaterea cancerului de san sunt duble fata de cele pentru combaterea cancerului de prostata la barbati, in pofida faptului ca rata mortalitatii este aceeasi pentru fiecare categorie.
    Am sa citesc cartea de curiozitate, dar daca descopar in ea insinuarea veche si stupida ca Rosalind Franklin ar fi fost descoperitoarea ADN-ului iar colegii ei barbati erau gelosi si i-au furat idea o sa dau foc la carte fara regrete fiindca de prea multe ori am dat peste articole care exagerau, sau interpretau intentionat in mod gresit fapte din trecut cu scopul de a pune personalitati feminine pe un piedestal. Sper ca Temple Grandin si Katherine Johnson sa fie incluse in aceasta carte, aceste femei au niste povesti de viata incredibile ce merita aflate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt curioasă ce surse ai care să suţină [preferinta angajatorilor din domeniul STEM de a recruta mai multe femei decat barbati cu o ratie de 2:1]. Pentru că în această carte apare o statistică rezultată din Recensământul care a avut loc în 2011 în SUA, care spune că forţa de muncă din stem e împărţită în modul următor: 76% bărbaţi şi 24% femei. Temple Grandin şi Katherine Johnson nu apar în această carte din păcate, dar mi-ar face mare plăcere să ne prezinţi realizările lor. Mulţumesc pentru comentariu! :)

      Ștergere