marți, 17 iulie 2018

Recenzie: Challenger Deep de Neal Shusterman

Titlu original: Challenger Deep
Gen: ya, boli mintale
Editura: Gama
An apariție: 2017
Număr de pagini: 334
Rating:
Mulțumesc Libris pentru acest roman! :)
Cartea poate fi achiziționată de aici.
„Nu pot să exprim în cuvinte ce simt- sau aș putea, dar cuvintele ar fi într-o limbă pe care n-o înțelege nimeni. Emoțiile mele au glosolaie. Bucuria se preface în mânie care se preface în spaimă, care se preface în ironie amuzată, ca atunci când te arunci din avion, cu brațele larg deschise, știind fără nicio umbră de îndoială că poți să zbori, ca apoi să descoperi că nu poți și nu doar că nu ai parașută, dar nu porți nici haine, iar oamenii de jos se uită la tine cu binoclurile și râd, în timp ce tu te prăbușești într-un infern extrem de stânjenitor.”
      
     Challenger Deep este o aventură fascinată și totodată foarte tristă înlăuntrul celor mai întunecate părți ale creierului uman. Ce este realitatea? Pentru Caden Bosch realitatea așa cum o înțelegem noi este doar o parte din ceea ce vede el când deschide ochii, restul, este un adevărat coșmar.
       Neil Shusterman nu a scris o carte despre schizofrenie, ci a făcut mult mai mult de atât. A spus întregii lui povestea fiului său, chiar în clipa în care claritatea a devenit pentru copil doar o iluzie. Titlul în sine a fost inspirat dintr-o mărturisire a fiului său, care suna cam așa: „Tată, mă simt de parcă aș fi pe fundul oceanului, țipând cât mă țin plămânii și nimeni nu mă aude.”(sursa)
       Caden Bosch nu este, în aparență, diferit de niciunul dintre noi. Are o casă încăpătoare și o familie care îl iubește. Merge la școală și se întoarce acasă. Vorbește ore în șir cu prietenii lui. Își mănâncă cerealele dimineața și așa mai departe. Însă aparențele pot fi înșelătoare, deoarece, Caden Bosch își imaginează lucruri. Lucruri imposibile.
        Adolescentul îi spune tatălui său că e sigur că un copil de la școală de la el vrea să îl omoare, deși cei doi nu se cunoșteau, iar copilul respectiv nu părea agresiv. De fapt, singurele dăți când s-au întâlnit au fost întâmplătoare, pe holurile liceului și totuși Caden era sigur că era o amenințare. La fel de sigur ca atunci când își făcea griji că gândurile lui ar putea provoca un cutremur în China.
       Halucinațiile lui Caden sunt foarte complexe, iar starea lui mintală se deteriorează din ce în ce mai rău. El crede că lucrurile create de imaginația sa sunt reale și ajunge să nu mai poată distinge ceea ce e real de ceea ce e ireal. Toate simptomele lui duc spre o singură boală: schizofrenia.
        Povestea este împărțită în două, jumătate din timp urmărim timpul petrecut de Caden pe corabie ( care a fost foarte straniu) și cealaltă jumătate de timp îl vedem pe Caden acasă alături de familia lui, și suntem martori la ideile obscure care îi veneau și la internarea lui la un spital de boli mintale.
       Deși romanul este greu de procesat, și deseori veți fi încurcați de însemnările haotice ale lui Caden, Challenger Deep este o carte care se parcurge repede, are capitole foarte scurte și nu în ultimul rând o carte de căpătâi pentru înțelegerea celei mai grave boli mintale: a schizofreniei. 

Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu