vineri, 29 decembrie 2017

Recenzie: Zbor prin lucarna sparta de Diana Andreea Ilie


Titlu original: Zbor prin lucarna sparta
Gen: Ya
Editura: Paralela 45
An apariție: 2014, Număr de pagini: 260
Rating:★★★
Cartea poate fi achiziționată de aici.
Romanul mi-a fost oferit spre recenzare de către librăria online Libris, la ei găsiți cărți de beletristică și multe altele, iar la comenzi mai mari de 30 de lei transportul este gratuit :). 
"...privirile-i îngheață asupra bradului de Crăciun încă nestrâns. Se uită la el cu amărăciune și cu neputință: o singură clipă i-a luat totul, clipa în care a fost pur și simplu aruncată fără milă printre cioburi și suferință pe pământul dur.
         

  După romanul de debut al scriitoarei românce, Diana Andreea Ilie, mă așteptam la ceva mult mai mult de  la al doilea roman. Pe cât de plin de acțiune a fost primul, pe atât de lipsit a fost acesta. Romanul abordează un subiect foarte tragic pentru mulți și anume abandonul de copii.

 Povestea începe cu mult timp în urmă într-o casă de copii de mult uitată, protagonistă fiind o fată cu dificultăți de vedere, poreclită Oraba. Viața Oarbei în casa de copii era în fiecare zi le fel, copii erau duri cu ea și o batjocoreau doar pentru că ea era diferită. Era bună și nu făcea nimanui nimic.





„Ochii ei s-au schimbat, și-au pierdut inocența și copilăria; s-au maturizat, iar în chihlimbarul lor strălucitor de alădată s-a strecurat, chinuitor, nisipul. O furtună de nisip care a distrus totul.”

 Speranța Orbei că lumea ei v-a deveni una mai buna, ia amploare odată cu venirea lui Matei, un băiat cu o poveste la fel de tristă precum îi era și sufletul. Fiind obligat să locuiască alături de unchii și verișorii săi, din cauza lipsei de părinți. Acolo era batjocorit șidoar pentru că era în plus în povestea familiei. Iar soarta face ca să fie aruncat direct în infernele brațe ale casei de copii.
 El nu considera asta o pierdere neapărat, având în vede că o întâlnise pe Oarba, fata pe care o considera surioara lui mai mică deși nu sângele îi legau, ci sufletul și destinul. 


 Am cerut această carte de la cei de la Libris, cărora le mulțumesc foarte mult, în speranța că va fi o carte Sf, care să mă surprindă, însă cartea aceasta a fost puțin sub aștepările mele, intenționam să-i dau două steluțe dar finalul m-a surprins plăcut și povestea, cu micile ei clișee, a fost una neabordată, ceșl puțin de către autorii români.
Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu