miercuri, 15 februarie 2017

10 cărți despre boli mintale pe care trebuie neapărat să le citești

Creierul e un lucru complex, unul care uneori poate funcționa îngrozitor de greșit. E important să ne informăm cu privire la bolile mintale, deoarece, să fim realiști, oricare dintre noi ar putea suferi de una sau alta la un moment dat. Și dacă suntem totuși norocoși și nu ni se întâmplă asta, tot ar trebui să nu rămânem orbi la suferința celorlalți și să încercăm să-i înțelegem. Să mai menționăm oare că e foarte interesant să citești așa ceva? Noi v-am pregătit o listă cu cele mai frumoase și celebre cărți despre boli mintale.


„O poveste haioasă” - Ned Vizzini
„Lucruri de făcut azi:
1) Inspira.
2) Expiră.”
Deși Craig Gilner are tot ce își poate dori un om de vârsta sa: o familie iubitoare și un loc la unul dintre cele mai prestigioase licee din Manhattan, el tot se simte gol pe dinauntru, iar acest aspect e reflectat în viața sa de zi cu zi. Nu mai are poftă de mâncare și nici nu mai poate să doarmă. Într-o zi se gândește să se sinucidă, iar în acea zi viața sa se va schimba complet când va fi internat într-un spital de psihiatrie, și va învăța să își construiască o nouă viață.


„Toate acele locuri minunate” - Jennifer Niven

„Nu ne amintim zile. Ne amintim momente.”
Faceți cunoștință cu Theodore Finch: sinucigaș, trăiește în trecut și Violet Markey: anxioasă, trăiește în viitor.
O poveste despre iubirea care schimbă lumi, distruge bariere și te ajută să trăiești în prezent. Cei doi vor descoperi că singurul antidepresiv care funcționează pentru ei e persoana iubită, pe fundalul ocrotitor al naturii.





„Poveste pentru timpul prezent” - Ruth Ozeki 
„Câteodată, când spunea povești despre trecutul ei, ochii ei se umezeau de la toate amintirile pe care le-a avut, dar nu cu lacrimi. Ea nu plângea. Erau doar amintiri, care se scurgeau pe dinafară.”
Ozeki abordează depresia din două impostaze: cea a protagonistei de 16 ani, Nao, care cade într-o depresie severă după ce se mută în Tokyo și cea a tatălui lui Nao, care cade într-una chiar și mai gravă după ce își pierde jobul.





„Clopotul de sticlă” - Sylvia Plath
„Vorbesc cu Dumnezeu, dar cerul e pustiu.”
Autoarea s-a sinucis la vârsta de 31 de ani. Acesta este un fel de roman biografic, scris în versuri, unde autoarea trăiește prin alter ego-ul ei: Esther Greenwood. Ea e deșteaptă, frumoasă, amuzantă și pare că totul îi merge bine. Dar se simte din ce în ce mai deconectată de viață și într-o zi vrea doar să se sinucida...






„Wintergirls” - Laurie Halse Anderson 

Mi-e foame, trebuie să mănânc.
Urăsc mâncatul.
Trebuie să mănânc.
Urăsc mâncatul.
Trebuie să mănânc.
Iubesc să nu mănânc.”
Lia și Cassie sunt cele mai bune prietene. Ele pun fac o întrecere în ne-mâncat. Cea mai slabă câștiga. Dar ce se întâmplă după mărimea zero? Fetele își pierd mințile, Cassie se confruntă  cu proprii ei demoni, iar Lia simte că e bântuită de spiritul prietenului ei. Faceți cunoștință cu anorexia.


„Pădurea norvegiană” - Haruki Murakami
„-Ce se întâmplă când oamenii își deschid inimile?
-Se vindecă.”
 Cel mai bun prieten al lui Toru și Naoko s-a sinucis. Cartea imortalizează impactul pe care l-a avut asta asupra lor. Toru, deși depresiv și tinzând spre solitudine, începe să își revină încet-încet și să se deschidă celor din jur. Naoko, pe de altă parte, ajunge să vadă fantome, e mereu speriată, ajunge într-un spital de nebuni și o duce din ce în ce mai rău.  Cred că „Pădurea norvegiană” demonstrează cel mai bine că dacă te sinucizi, vei lua cu tine și cea mai frumoasă parte din oamenii care te-au iubit.


„Castelul de sticlă” - Jeanette Walls
„De ce să fac o mâncare care va fi consumată într-o oră, când pot face un desen care va dura o veșnicie?”
Copiii familiei Walls duc o viață tare ciudată. Cu un tată alcoolic și o mamă depresivă, ei sunt obligați să ducă o viață de nomazi.










„Cele treisprezece motive” - Jay Asher
„Nimeni nu știe cu adevărat ce impact are asupra altor persoane. De obicei, nu avem nicio idee.”
Un pachet ciudat. Înăuntrul lui se află casete înregistrare de Hannah Baker, care s-a sinucis de curând.
Cele treisprezece motive e un roman menit să te pună pe gânduri și să te facă să-i privești cu mai multă compasiune pe cei din jur. Toți suntem niște ființe extrem de fragile, iar cuvintele rele rănesc mai rău decât niște săbii.





„Inima mea și alte găuri negre” - Jasmine Warga
„Câteodată mă întreb dacă inima mea e ca o gaură neagră - atât de densă încât lumina nu poate intra în ea, dar asta nu înseamnă că nu mă poate trage înauntru.” 
Aysel e obsedată de a-și plănui propria moarte. Cu o mamă care abia poate să  o privească fără să tremure de durere, colegi care îi șoptesc pe la spate și un tată a cărei crime a zguduit întreg orașul, Aysel încearcă să își transforme toată energia potențială în nimic.




„Fangirl” - Rainbow Rowell
„Te iubesc mai mult decât urăsc orice altceva.”
 Cath este o fană Simon Snow. Ok, toată lumea este o fană Simon Snow... Dar pentru Cath, a fi fana lui este viața ei. Practic, Cath se detașează complet de lumea reală, și se pierde în cea virtuală, datorită anxietății ei sociale. 
Tot jocul cu Simon Snow este pentru a ascunde cât de singură și de pierdută e...



Păreri? Ce cărți ați mai adăuga pe lista? Ce cărți vreți să citiți de aici? :D

Share:

7 comentarii:

  1. Mai era s imintile lui billy miligan

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa e,mi-am dat seama fix dupa ce am terminat articolul ca am uitat-o:))

      Ștergere
  2. Ar mai fi si cartea "O pasare cantatoare". Este impresionant modul in care autorul a reusit sa patrunda in mintea unei persoane cu probleme mintale si in acelasi timp al unei fetite de 6ani.

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar bine sunt alese! Mai asteptam

    RăspundețiȘtergere