duminică, 22 ianuarie 2017

Recenzie Urgia și zorile de Renee Ahdieh

Descriere:

Într-un ținut aflat sub domnia unui tânar rege însetat de sânge, fiecare revărsat al zorilor sfâşie sufletul unei alte familii. Califul din Khorasan, un băiat de optsprezece ani, nu este altceva decât un monstru. În fiecare noapte, Khalid cere mana unei fete, ca apoi, în fiecare dimineaţă, să curme viaţa noii lui mirese cu o frânghie de mătase. Când cea mai bună prietenă a Şeherezadei ii cade victimă lui Khalid, ea jura să se răzbune şi, în ciuda vârstei ei fragede, de doar şaisprezece ani, se oferă să-i devină mireasă califului din Khorasan. Şeherezada este hotărâtă nu doar să rămână în viaţă, ci și să pună capăt, odată pentru totdeauna, domniei despotice a lui Khalid.

Seară de seară, Şeherezada îl atrage în mrejele sale, ţesând poveşti încântătoare, ce-o ajută să mai trăiască încă o zi, deşi ştie prea bine că următorul răsărit de soare ar putea fi ultimul. Dar lucrurile iau o întorsătură cu totul neaşteptată: Khalid nu este nicidecum aşa cum şi l-a imaginat ea. „Monstrul” este doar un tânăr cu sufletul sfâşiat de o suferinţă covârşitoare si îndelungată. Iar Şeherezada descoperă, pe zi ce trece, că se îndrăgosteşte de el. Cum este posibil aşa ceva? Inima ei se dovedeşte, astfel, o trădătoare. Dar Şeherezada înţelege, încetul cu încetul, că nimic nu este aşa cum pare în palatul de marmură și piatră al califului. Este hotărâtă să descopere tainele ce bântuie locul şi, în ciuda iubirii ei, este pregătită să-i ia viaţa lui Khalid în schimbul celor curmate de el.

Oare dragostea lor va supravieţui?

,,O combinaţie fascinantă între Urzeala tronurilor şi O mie şi una de nopţi.” – US Weekly

Parerea mea:


În privința acestui roman nu am decât cuvinte de laudă. Când am citit-o mi-a provocat toate sentimentele pe care poate să ţi le provoace o carte...iubire,ură,tristeţe,milă,razbunare...

Voi începe cu primele capitole pe care şi eu şi sunt sigură că şi voi le-aţi înţeles mai bine în ultimele capitole însă acest lucru mi-a provocat curiozitatea ceea ce m-a făcut să continui să citesc cartea. Nu vreau să dau niciun fel de spoiler aşa că o să încerc să le generalizez cât mai mult :) 

Personajul masculin principal este califul din Khorasan, Khalid Ibn Al-Rashid care mi-a displăcut din momentul în care am descoperit că îşi omoară soţiile la fiecare ivire de zori si bineînţeles am fost foarte curioasă de motivul acestei urgii.


Personajul feminin principal este Şeherezada Al-Khayzuran, o simplă fată care locuieşte în oraşul Rey, pe care am admirat-o din primele pagini pentru curajul ei. Prietena acesteia a fost luată de soţie de către calif si astfel ucisă. Drept răzbunare Şeherezada se oferă de soţie califului pentru a-l ucide.



Aceasta reuşeşte să supravieţuiască primelor nopţi spunându-i califului câte o poveste dar nu acesta este singurul motiv,califul nutrind nişte sentimente pentru fată.
Pe Şeherezada o văd ca pe o eroină demnă de statutul de soţie a califului deoarece a avut marele curaj de a se duce teoretic direct către moarte şi poate şi datorită acestui fapt Khalid se va îndragosti de ea.
Fiecare sfârşit de capitol m-a facut să vreau să aflu mai mult , m-a făcut să vreau să ''devorez'' cartea în câteva zile. Modul în care Renée a descris acţiunea și personajele a făcut-o una din autoarele mele preferate și abea aștept să apară noile sale cărţi.

Cât despre desfăşurarea acţiunii vă pot spune că are de toate. 
De la iubire

la Ură 


De la ''totul e roz si bine''


La război 

De la cele mai fericite momente

La tristeţe absolută 


Finalul cărţii nu pot să spun că a fost unul neaşteptat însă pot să spun că este unul dintre cele mai mari ''cliffhanger-uri'' pe care o primă carte dintr-o serie pe care am citit-o le-a avut. Sunt foarte entuziasmată de ultima carte''Trandafirul si hangerul'' care sper să apară cat mai curând și la noi în România.

Așadar dacă vă plac aventurile,pericolul,iubirea si ''1001 de nopţi'' vă recomand cu toată căldură ''Urgia şi zorile''. Și ca să completăm articolul eu îi acord acestei cărți:





Autoarea Renee Ahdieh.

Lăsaţi în comentarii parerea voastră despre această carte daca ați citit-o sau daca o veţi citi :)

Share:

3 comentarii:

  1. Ok, acum imi faci in ciuda :P . Nu am citit-o . Mereu intervenera cate ceva, si nici acum nu am luat-o :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu eu am scris recenzia dar cartea asta trebuieee, trebuie, trebuie citită. Pentru că nu poate dezamăgi pe nimeni. End of story.

      Ștergere
  2. Am cartea in biblioteca. Sper sa ii vina randul cat mai curand. :)

    RăspundețiȘtergere