sâmbătă, 5 noiembrie 2016

10 serii YA care merită citite

Imagini pentru ya tumblr

      Parcă te-ai apuca de citit o nouă serie, dar vrei să fie una reușita, pentru a nu-ți pierde timpul cu ea, însă n-ai idee care mai exact. Nu-i problemă. Sigur găsești aici ceva pe gustul tău.

1. Cântec de gheață și foc
Imagini pentru cantec de gheata si foc
     După un anumit timp, mă plictisesc de orice carte și o vând pentru a-mi lua una nouă. Păi... decât să vând ASOIAF mai degrabă mi-aș vinde o bucată din suflet, ar fi mult mai simplu. Elemente de high-fantasy, atât de bine îmbinate cu cele de historical fiction, plus o intrigă delicioasă -ce te va face să rămâi lipit de carte până o termini- formează o serie care T-R-E-B-U-I-E citită.

2. Regatul spinilor și al trandafirilor


      O reinventare a poveștii „Frumoasa și bestia”, unde curajoasa Feyre îi ia locul lui Bella și se aventurează în tărâmul mistic al spiridușilor pentru a-și salva familia de la moarte. Acolo descoperă că legendele despre spiriduși nu sunt adevărate și se confruntă cu creaturi despre care nici nu știa că există, pentru a-și salva lumea ei, cât și cea a spiridușului „bestia” de care s-a îndrăgostit. Deocamdată la noi a fost tradus doar primul volum din triologie.

           3. Miss Peregrine
Imagini pentru miss peregrine serie

     Extrem de misterioasă, te ține cu sufletul la gură până la ultima pagină. Spune povestea lui Jacob, pe care niște circumstanțe oribile l-au împins spre a vizita o insulă pustie, unde descoperă Căminul pentru copii speciali ai Domnișoarei Peregrine. Acest cămin e ascuns într-o buclă temporală. Fiecare copil de acolo are câte o caracteristică într-adevăr specială, de exemplu: Miss Peregrine se poate transforma într-o pasăre, Emma poate aprinde un foc cu mâinile goale, Olive e mai ușoară decât aerul, Victor e super forțos etc.

4. Verhoeven
Imagini pentru irene alex camille
      Dacă romanele polițiste sunt genul vostru, atunci trebuie să citiți această serie! Ultimul volum a fost cam dezamăgitor, dar primele două sunt superbe. Autorul combină elementele de gore, pe care le iubim cu toții, cu o poveste inteligent scrisă și super captivantă. Fiecare roman cuprinde un caz rezolvat de inspectorul-șef Camille Verhoeven.

5. The Lunar Chronicles
Imagini pentru the lunar chronicles

      Pentru iubitorii de SF și nu numai! Cred că oricine ar îndrăgi o repovestire atât de bine scrisă și originală, al unui basm a copilăriei. Primul volum e inspirat din „Cenușăreasa”, al doilea din „Scufița Roșie”, al treilea din „Rapunzel” și al patrulea din „Albă-ca-Zăpada”. Cinder e personajul principal și este exact persoana care nu te-ai fi așteptat niciodată să fie inspirată din Cenușăreasa. În primul rând e chinezoaică (sau cel puțin așa crede până descoperă că e prințesa pierdută a Lunii), e un mecanic (mereu murdară de ulei pe haine) și un cyborg. Nu tocmai prințesa tipică, eh?

6.Banda celor șase ciori
Imagini pentru six of crows series
      Ingenioasă, amuzantă, inedită, cu personaje extrem de realiste ce formează o echipă ciudată, dar perfectă; acțiunea e plasată într-un univers fantastic în care se întâlnesc Furtunoși, Fabrikatori, Vindecători și Sfâșie-Inimi, pe care îi cunoșteam deja din cealaltă seria a autoarei și anume „Grisha”.

7. Urgia și zorile
Imagini pentru the wrath and the dawn and the rose and the dagger
O serie deosebită, inspirată din „1001 de nopți”, pe care cu siguranță o veți îndrăgi. Spune povestea unei tinere fete curajoase, numită Șezi, care se oferă să fie următoarea soție a califului. Poate că până acum nu vi se pare un sacrificiu imens, DAR califul a avut în jur de 100 de neveste și fiecare dintre ele a fost executată la ivirea zorilor. Șezi e singura care reușește să supraviețuiască primului răsărit și când ajungi s-o cunoști mai bine, îți dai seama de ce.

8. Millennium
Imagini pentru barbati care urasc femeile fata care s-a jucat cu focul
      Unul dintre cele mai bune romane polițiste existente. Povestea e excelentă, personajele sunt excelente, foarte inteligente și profunde. Stilul de scris cam lasă de dorit, dar celelalte aspecte compensează acest mic defect. Mikael Blomkvist, un fost jurnalist respectat, a cărui viață ia o întorsătură nedorită, își unește forțele cu Lisbeth Salander, „fata cu un dragon tatuat”, un geniu neînțeles, ce are deseori probleme cu autoritățile; pentru a rezolva niște cazuri extrem de complicate, care n-au fost rezolvate pentru câteva decenii bune.

           9. Născută din fum și os
Imagini pentru daughter of smoke and bone series
     Eroina are părul albastru și desenează mereu monștrii despre care îi povestește prietenei sale cele mai bune de parcă ar fi reali. Asta pentru că sunt. Ea e Karou și a fost crescută de diavoli. A crescut împărțindu-se între universul ei nativ și cel în care trăiesc ocrotitorii ei. Nu a știut niciodată cine este cu adevărat și nimeni nu s-a obosit să-i spună. Se îndrăgostește de „dușmanul” ei, un înger, care se ridică împotriva poporului său pentru a-i fi alături și pentru a încerca să dezlege misterele care se ascund la fiecare colț împreună.

10. Dorothy must die
Imagini pentru dorothy must die series
      Am terminat primul volum chiar azi și trebuie să recunosc, m-a surprins într-un mod bun. E o carte cu eroină cu părul roz (da, trebuia neapărat să precizez pentru că A-D-O-R cărțile cu protagoniste cu păr colorat). O repovestire a „Vrăjitorului din Oz” după cum poate v-ați dat seama. Amy e adusă în Oz tot de o tornadă, dar aici totul e întors pe dos. Dorothy e o psihopată care se folosește de vrăji pentru a păstra conducerea ținutului. Odată ce Omul de tinichea capătă o inimă se îndrăgostește de Dorothy și ar face orice pentru ea, inclusiv masacre întregi. Leul devine o bestie EXTREM de greu de ucis, care se hrănește cu curajul victimelor sale, apoi le mănâncă. Sperietoarea de Ciori a devenit un om de știință nebun care face experimente pe locuitorii Oz-ului, mutilându-i, transformându-i în cyborgi sau chiar mai rău. Amy, obișnuita țărăncuță din Texas, cu o viață ce seamănă cu o comedie amară, e singura care îi poate opri. Trebuie să îi smulgă inima Omului de Tinichea, să ia curajul Leului, să fure creierul Sperietoarei de Ciori și apoi, Dorothy trebuie să moară.


Share:

10 comentarii:

  1. Wow! Multumesc pentru sugestii! Urgia si zorile nu inentionam sa citesc...in rest am citut GoT, Regatul spinilor si al trandafirilor, The lunar Chronicles si Six of Crows.

    RăspundețiȘtergere
  2. Wow! Multumesc pentru sugestii! Urgia si zorile nu inentionam sa citesc...in rest am citut GoT, Regatul spinilor si al trandafirilor, The lunar Chronicles si Six of Crows.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt şanse extrem de mici să nu-ţi placă "Urgia şi zorile",crede-mă. Aşa că dă-i bătaie şi citeşte-o! :)

      Ștergere
  3. Deci, tocmai am mai adaugat pe wishlist o "gramajoara" frumoasa de carti. Ma intreb daca voi avea bani sa-mi cumpar TOT ce am pe lista(lista fiind mare cat China) :))

    RăspundețiȘtergere
  4. The Lunar Chronicles , Născută din fum și os , Verhoeven , Banda celor șase ciori, Miss Peregrine , Regatul spinilor și al trandafirilor , m-ai convins cu cartile astea , sper sa pot sa mi le iau pe toate , multumim de sugestii .

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumim pentru sugestii!! Dintre acestea am citit Miss Peregrine, vreau sa ma apuc si de Nascuta din fum si os, caci o am in biblioteca!! Dar neaparat, neaparat imi doresc sa citesc The Lunar Chronicles, Cantec de foc si gheata si Urgia si Zorile!!!!😃😃😃😃 Lista mea se largeste din ce in ce mai mult )))

    RăspundețiȘtergere
  6. Mersi pentru lista. "Urgia si zorile" sper sa o citesc si eu. La fel "Banda celor sase ciori"

    RăspundețiȘtergere