duminică, 15 ianuarie 2017

Interviu: Vitali Cipileaga



Vitali Cipileaga este un blogger  și totodată cel mai cunoscut scriitor din Moldova, deși și în România a avut un impact foarte mare asupra cititorilor după publicarea volumului său de debut: „De vorbă cu Emma”. Acum câteva zile am avut ocazia de a îi pune niște întrebări. :)

1. „De vorbă cu Emma”
Am scris „De vorbă cu Emma” având în spate experiența De vorbă cu Tine și a textelor pe care le scriam pe blog. De fapt, unele din textele cărții le și găsești pe DVT. Am observat atât reacții pozitive, cât și negative în adresa cărții, dar asta mi-a confirmat convingerea că este o carte cu care trebuie să empatizezi, cu care trebuie să conviețuiești pentru a o îndrăgi. Și acum primesc zilnic mesaje de „regăsire” a cititorilor printre rândurile cărții, iar asta cred că este cel mai important. Nu am pretins niciodată că este o creație desăvârșită: este ceea ce am simțit că trebuie să transmit la acel moment și faptul că această carte a ajuns în mâinile a zeci de mii de cititori mă bucură. Vreau doar să subliniez un lucru important: nu am scris această carte pentru a vinde și nicidecum pentru a-mi face un nume pe seama ei, mai ales că nici pe departe nu mă așteptam să aibă un așa impact. Tocmai de aia și mi-am permis să scriu ceva personal, sincer, simplu, firesc, de la altitudinea unui tânăr blogger.

2. De ce aţi decis să vă schimbaţi stilul de scriere atât de brusc?
Cumva m-am simțit surprins de succesul De vorba cu Emma și am conștientizat responsabilitatea pe care o ai atunci când îți asumi o carte. Mi-am dat seama că un mesaj poate ajunge într-o formă diplomată și elevată atunci când cititorul și-l culege singur, prin intermediul unui personaj. Am vrut foarte mult să mă autodepășesc și să ajung la acest următor nivel. Să scrii un roman este ceva diferit, dar, în același timp, este o continuare firească pentru cineva căruia îi place ceea ce face și încearcă să diversifice, să se dezvolte.

3. "În umbra paşilor tăi" este un roman extrem de reuşit. Puteţi spune că inspiraţia v-a venit din viaţa dvs.?
Îți mulțumesc pentru apreciere pozitivă. Inspirația e mereu cu mine, dar produsul ei e dependent de experiențele pe care le trăim, de metamorfozele prin care trecem. Ultimul an a fost unul intens pentru mine, cel puțin pe plan personal. Cred că anume acest ritm accelerat mă stimulează să nu las lucrurile de azi pe mâine și, totodată, să fiu mai conștiincios și mai bine pregătit pentru ceea ce vreau să fac. Da, am citit mai mult, m-am documentat mai mult și am invocat inspirația.

4. Aţi trăit vreodată un blocaj literar de-a lungul scrierii romanului?
Nu au fost blocaje literare, dar au fost nenumărate redactări personale. Am călătorit cu trenul peste 140 de ore, am mers la București de mai multe ori, timp în care construiam personajele, scenele, povestea în sine. Dar m-am abătut destul de mult de la planul inițial, pentru că uneori istoriile își aleg singure deznodământul. Au rămas în spate pagini întregi tăiate, anume pentru că îmi doream ca totul să fie organic, dar nu banal. Cert e că nu au fost momente în care să mă simt pierdut, blocat sau să vreau să renunț.

5. Credeţi că "În umbra paşilor tăi " ar putea ajunge la fel de populară ca "De vorbă cu Emma"?
Nu mă gândesc la acest lucru, deși m-aș bucura să ajungă în mâinile la cât mai mulți cititori.

9. Pe coperta cărții "De vorbă cu Emma" scrie că are 10 milioane de cititori online. Nu vi se pare un număr cam exagerat?
Am raportat acest număr la cititorii pe care îi aveam pe blogul De vorbă cu Tine, mai ales că, așa cum am și menționat, o bună parte din textele din carte erau de pe blog. Am „transferat” online-ul pe viu și atât.

6. De ce ne-aţi recomanda să citim "În umbra paşilor tăi"?
E o carte pe care o citești ușor și în același timp o simți foarte vie. O parte din cei care deja au lecturat-o au revenit cu impresii pozitive, ceea ce mă bucură. Este un roman despre pierderi și regăsire, un roman pe care-l citești dintr-o suflare, dar care te va sensibiliza, un roman care te înțeapă ușor, apoi îți mângâie și îți vindecă rana, așa cum s-a întâmplat și cu personajul principal.


7. Pe viitor o să scrieți romane ca "În umbra pașilor tăi " sau cărți de tipul "De vorbă cu Emma"?
Pentru mine e important să cresc în ceea ce fac, dar la moment încă trăiesc romanul și personajele lui. Atunci când după noi lecturi și experiențe de calitate voi fi gata să încep ceva nou, veți afla și voi.  

8. Aveți vreun mesaj pentru cititorii blogului?
Încercați să găsiți autenticul și frumosul în fiecare moment din viața voastră, în fiecare lucru pe care îl faceți, în fiecare carte pe care o citiți. Și da, citiți cât mai mult, recitiți, atât cărți cât și oameni, pentru că fiecare dintre aceștia poartă în sine un indiciu valoros, care vă va ghida la un moment dat în viață. Succes!

Share:

6 comentarii:

  1. Nu am citit nici una dintre cartile acestui autor. Sincer, nu stiu ce sa spun. Parerile sunt impartite din cate am observat.
    Felicitari pentru interviu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am cititi. Ambele carti. Sunt incredibile. Lejeritatea cu care o citesti te face sa te simti ca si cum ai fo acolo. Undeva intr-un colt...privind totul. Felicitari

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumim, presupunând cã felicitările sunt pentru interviu :D

      Ștergere
    2. Mulţumim, presupunând cã felicitările sunt pentru interviu :D

      Ștergere
  3. Ce pot să spuuun.Și eu sunt din RM dar habar naveam că el e de la noi.Adică, credeam că e român.Am citit De vorbă cu Emma, nu mi-am putut formula o adevărată părere fiindcă nu sunt desprinsă cu acest tip de scriere, și totuși iubesc mai mult când se dezvoltă personajele, când există acțiune.Mi-a plăcut cartea, e profundă și bine scrisă, dar trebuie să ai dispoziția necesară pentru a o citi.Să fii intr-un loc liniștit și să nu ai griji, pentru că altfel nu vei înțelege sensul.

    RăspundețiȘtergere