duminică, 16 septembrie 2018

Recenzie: Istoria naturală a dragonilor de Marie Brennan

Titlu original: A natural history of dragons
Gen: fantasyhistorical fiction
Editura: Nemira
An de apariție: 2017
Număr de pagini: 400
Rating:
Mulțumesc editurii pentru acest roman! :)
Cartea poate fi achiziționată de aici.

„Parcă-aș avea un dragon înlăuntrul meu. Nu știu cât e de mare, ar putea să mai crească. Dar ea are aripi, și putere, și... și n-o pot ține într-o cușcă. O să moară. Și eu o să mor. Știu că nu e tocmai modest din partea mea, dar știu că sunt capabilă de mai multe decât îmi va permite viața din Scirland. Este în regula ca femeile să studieze teologie, literatură, dar nu și ceva atât de brut. Și totuși, eu asta vreau. Chiar dacă e greu, chiar dacă e periculos. Nu-mi pasă. Vreau să văd unde mă poartă aripile.”
            
    Istoria naturală a dragonilor este mai puțin o carte fantezistă despre dragoni, făpturile maiestoase care o fascinează pe doamna Trent, și mai mult o poveste despre iubire și curaj, despre depășirea barierelor construite de normele unei societăți demult apuse. Lady Trent are un vis măreț pentru o femeie din acele timpuri: acela de a deveni om de știință, și reușește să-l transforme în realitate, chiar dacă prețul va fi unul enorm.
      Când am primit cartea aceasta, am crezut că țin în mâini o poveste fantasy în care făptura din centrul poveștii este dragonul, însă asta nu e tocmai adevărat. Încă din prima pagină a cărții, autoarea (Lady Trent) ne mărturisește că autobiografia ei nu va fi doar cu detalii despre expediția în ținutul dragonilor, ci va include și lucruri personale și chiar senzuale.
       Am fost puțin dezamăgită când am aflat că urma să citesc o biografie (fie ea și una ficțională), însă nu m-aș fi putut înșela mai rău de atât. Isabella Trent este un personaj unic în literatură, o femeie care deși trăiește sub aripa soțului ei, și totuși tinde mereu să fie liberă precum creaturile care o fascinează atât de mult. Chiar de când era mică, și-a găsit o preocupare nedemnă pentru o doamnă, și anume studiul dragonilor, preocupare care va deschide drumul spre un șir lungi de întâmplări amuzante, romantice, tragice și care vă vor vrăji complet.


      Într-o epocă în care mariajele se întemeiau mai mult pentru interese economice, Isabella a reușit să-și găsească un soț pe care l-a iubit cu adevărat, și sincer vă spun că vă va fi greu să nu vă îndrăgostiți și voi la rândul vostru de el. Primul motiv, este că are una dintre cele mai mari biblioteci din zonă, pe care o împarte într-un mod atât de generos cu soția lui, iar al doilea este că o susține mereu pe Isabella și are încredere deplină în ea în orice împrejurare, chiar dacă asta înseamnă să-și riște reputația.
      Felul în care sunt descriși dragonii este unul senzațional, te face să ți se pară greu de crezut că aceste animale nu sunt doar niște veri mai îndepărtați ale păsărilor pe care le vedem zi de zi pe cer. Marie Brennan a făcut o treabă grozavă la deosebirea lor pe specii și chiar a reușit și să le ofere o caracteristică specifică rasei, care îi umanizează într-o oarecare măsură, și pe care vă las pe voi să o descoperiți.
        Istoria naturală a dragonilor este o carte despre dragoni, cu personaje bine conturate, despre curaj și despre libertate și despre lupta împotriva tuturor pentru îndeplinirea viselor, este o poveste care vă va prezenta o minciună atât de bine scrisă, încât vă va fi foarte greu să n-o credeți. În încheiere vreau să mai spun doar că abia aștept să citesc și următorul volum din serie, vă voi lăsa mai jos poză cu el. Nu-i așa că sunt superbe coperțile din seria aceasta? :)

Share:

Un comentariu:

  1. Am citit cartea pe la inceputul anului si desi per ansamblu m-a intrigat recunosc ca personajul Isabellei pentru mine personal nu a facut prea multe. Poate si pentru ca este mult prea tanara si mie mi-a dat senzatia de copil razgaiat.

    RăspundețiȘtergere