vineri, 13 iulie 2018

Recenzie: Jack Spintecătorul (Crimele din Whitechapel #1) de Kerri Maniscalco

Titlu original: Stalking Jack the Ripper
Gen: ya, thrillergothic, horror, romance
Editura: Corint Junior
An apariție: 2018
Număr de pagini: 366
Rating:  
Mulțumesc editurii pentru acest roman! 
Cartea poate fi achiziționată de aici.
„    --În casa mea, ai să te porți cu respect!
    --Respectul se câștigă! Dacă trebuie să ceri un asemenea lucru înseamnă că nu îl meriți. Sunt fiica dumitale, nu un cal, domnule!
      M-am apropiat. Îmi făcea plăcere să-l văd pe tata dându-se în spate în fotoliu, ca și cum abia ar fi descoperit că o pisică, oricât de simpatică și de delicată ar fi, are și gheare ascuțite.
      --Mai bine ajung o amărâtă pe străzi decât să trăiesc într-o casă plină de cuști. Nu-mi da lecții despre buna-cuviință când este o virtute care îți lipsește cu desăvârșire!”
               

Nu am putut lăsa Jack Spintecătorul jos din mână până la ultima pagină. Fiecare capitol m-a lăsat în suspans, obligându-mă să întorc și următoarea pagină. Aveam nevoie disperată de răspunsuri și mai ales de rezolvarea enigmei. Cine este Măcelarul, numit și Jack Spintecătorul? Cine ar putea ucide într-un mod atât de macabru atâtea femei nevinovate și de ce?

Sunt complet uimită că această carte complexă este un debut, măiestria cu care scrie Kerri Maniscalco nu ar trăda niciodată acest fapt. Fiecare scenă este descrisă fără a încărca cititorul cu detalii inutile și totuși reușește într-un mod miraculos să capteze esența romanului și să redea fiecare emoție a personajelor.

Epoca istorică, pe fundalul căreia are loc acțiunea, este una extrem de interesantă și misterioasă: cea victoriană și cred că este perfectă pentru un roman polițist. Londra este bântuită de un criminal însetat de sânge: Jack Spintecătorul și nicio „tânără domnișoară” nu mai este în siguranță după lăsarea serii. Cu toate acestea, eroina noastră neînfricată se aventurează pe străzile întunecate pentru a ajunge la unchiul ei și a-și putea urma pasiunea, elegant spus: medicina legală, practic, diseca morți.

Nu poți să nu o iubești pe Audrey Rose Wadsworth. Fiecare bărbat din viața ei a încercat să o controleze într-un fel, să o facă să se simtă inferioară. Propriul ei tată a încercat să o țină captivă în casă, ca să o ferească de pericolele dinafară. Nimeni nu era de acord cu chemarea ei pentru știință, lucru considerat nedemn de o tânără domnișoară pe acele timpuri. Cu toate acestea, ea continuă să facă ceea ce îi place și reușește să devină nu numai unul dintre cei mai străluciți ucenici ai unchiului ei, ci și un detectiv particular în ancheta Măcelarului.




Unde este un Watson este și un Holmes. Așa că Audrey Rose își face rost fără să vrea de un partener în anchetă. Deși la început i se pare îngânfat și irascibil, dar fără nicio îndoială, neobișnuit de frumos, Audrey reușește să-i dărâme treptat zidurile lui Thomas, iar în spatele lor descoperă o cu totul altă persoană de care se îndrăgostește. Nu îmi pasă că iubirea dintre ei este clișeică și neverosimilă. Desigur, Thomas-știe-tot poate fi enervant uneori, însă romanul cu siguranță n-ar fi existat fără el și legătura lui cu Audrey Rose.


În carte sunt incluse și câteva poze destul de înfricoșătoare, printre care unele care înfățișază o autopsie din 1915, lepra tuberculoasă din secolul al XIX-lea și una cu o scrisoare reală trimisă de un criminal în 1888 și intitulată „Din iad”. Vă las pe voi să le descoperiți pe restul, dar mai jos aveți poze cu două dintre ele:
      

Jack Spintecătorul este una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit anul acesta și o consider un must-read al momentului. Este o carte ce se poate plia pe gusturile fiecăruia, deoarece aparține mai multor genuri literare (young-adult, romance, horror, thriller) și care vă va ține cu sufletul la gură până la ultima pagină. V-o recomand cu drag :)

P.S. Următorul volum apare în septembrie și va avea loc în România. Cred că ați ghicit deja, Audrey Rose și Thomas vor investiga crimele prințului Vlad Țepeș, zis și Dracula! Chiar nu știu cum voi aștepta până atunci. 
Share:

2 comentarii: