luni, 6 martie 2017

Recenzie: I.R.En de Sandra Coroian

Autor: Leila Sandra Coroian
Editura: Quantum Publishers

Număr de pagini: 230
Goodreads: 4.87

 Descriere: Atunci când afli că viața pe care ai trăit-o nu îți aparține, ce ai de gând să faci?
Într-o lume în care oamenii se ghidează după 5 coduri, sunt conduși de 5 Supremi, iar visele sunt interzise, Cehel Ynue, o tânără ce pornește în viață ca fiind un copil prodigy, se zbate să descopere adevărul, încălcând regulile.
Pe parcursul călătoriei sale, Cehel se întâlnește de mai multe ori cu termenul necunoscut I.R.En., care îi obsedează subconștientul și care o împinge spre aflarea adevărului.
O singură lume, fenomene bizare greu de explicat, un Healer și un Mediator care refuză să accepte realitatea oferită de către sistem.

Nu-i aşa că are o copertă minunată? E foarte reprezentativă, eu consider că e cea mai frumoasă copertă a editurii.
 Vă spun sincer că m-a atras din prima clipă. Deşi face parte din genul S.F., iar eu încercam să-l evit pe cât posibil, am devorat cartea. Am început să o citesc seara şi am continuat în dimineaţa de Ajun. Apăruse doar în octombrie 2016, deci eu voi fi o fană veche a cărţii şi autoarei pe când alţii de abia o vor descoperi. E o carte perfectă pentru orice zi, fie ea ploioasă sau însorită.
 
 Deşi ne-am obişnuit cu extratereştrii, medici care transformă oamenii în roboţi şi genii care creează persoane din ţărână, autoarea ne arată că S.F.-ul constă şi în alte lucruri, lucruri poate chiar mai interesante decât restul. O altă faţă a acestui gen...
 De-a lungul paginilor, am observat că lucrurile descrise chiar ar putea face parte din viitor, iar asta ar trebui să ne înspăimânte puţin, având în vedere că deja suntem destul de controlaţi.
 
 ⚜Revenind la ale noastre, ideea în sine chiar e grozavă, prezentată din perspectiva personajului principal, Cehel, dar şi din perspectiva altor personaje. În opinia mea, Cehel Ynue este un personaj complex. Inteligentă, puţin bipolară, curajoasă. Am ajuns s-o iubesc de-a lungul capitolelor, dar şi să o urăsc. Atât de dată peste cap...
 ⚜Jason, un alt personaj complex, bine construit, dar diferit faţă de Cehel. Nu acceptă realitatea propusă de odiosul sistem numit ‘I.R.En’, ci e mereu în căutarea adevărului, deşi nu prea are speranţe că salvarea există.
O carte piperată cu suspans, care te face să îţi spui ‘Încă un capitol’, emoţii şi confuzie.

✾ Punctele tari:
- vocabularul vast al autoarei
- ideea originală
- personajele sunt conturate bine
- acţiunile descrise fermecător

Puncte slabe nu prea am găsit, poate doar câteva greşeli gramaticale sau nişte capitole care mă induceau în eroare, deoarece ori vorbea despre cel mai îndepărtat trecut, ori despre trecutul mai apropiat al personajului principal, însă sunt mai nesemnificative.
 
 Finalul a fost mindblowing, am rămas confuză, îmi spuneam că nu avea cum să se termine acolo şi că are prea puţine pagini pentru a mă satisface în totalitate. Voiam mai mult, ceream mai mult, aşa că am intrat în contact cu autoarea, care s-a dovedit a fi o persoană modestă, drăguţă şi m-a informat că probabil va apărea şi al doilea volum. Pot să mă mândresc, am fost printre primii care au ştiut acest lucru. Acum a făcut public şi numele volumului: continuarea lui I.R.En se va numi M.O.O.N.

 Să nu mai staţi pe gânduri, cartea merită pe deplin, eu v-o recomand din suflet. Poate o voi reciti într-o zi.


Eu îi ofer:
★★★★★
Share:

3 comentarii:

  1. Nu am citit pana acum SF . Imi este teama ca nu o sa im i placa .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi eu am fost la fel, dar vă asigur că merită şi mie mi-a plăcut, chiar dacă nu sunt adeptă a acestui gen. Cum am mai zis, nu e genul cu roboţei, maşinuţe zburătoare sau extratereştii. E pur şi simplu o poveste originală şi captivantă.

      Ștergere
  2. Am și eu această carte, dar, după cum a spus și Mirela, nu prea citesc nici eu SF. Însă dacă ai spus că nu e deplasată, în genul roboței, mașini, chestii dintr-astea, abia aștept să am timp s-o citesc!

    RăspundețiȘtergere